Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2016,
13.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

7

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Patria

Nedelja, 11. 9. 2016, 13.02

6 let, 6 mesecev

Afera Patria: nekdanja predstavnika Patrie z ovadbo nad finsko televizijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

7

Nekdanja visoka predstavnika finskega orožarskega podjetja Patria sta podala ovadbo proti finski javni televiziji Yle zaradi klevetanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Helsinška policija je na podlagi ovadbe uvedla preiskavo poročanja Yle o domnevni korupciji, v katero naj bi bili vpleteni predstavniki Patrie, je v soboto poročala Yle.

Po poročanju Yle sta nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen maja podala ovadbo proti Yle zaradi poročanja, da sta povezana s podkupovanjem.

Inšpektor Harri Saaristola, ki vodi preiskavo, je povedal, da preiskujejo primer hudega klevetanja, drugih podrobnosti pa ni želel razkriti, je še poročala finska televizija.

Yle: Patria je podkupila slovenskega predsednika vlade

Yle je leta 2008 predvajala oddajo Resnica o Patrii, v kateri je trdila, da je finska družba v poslu z oklepniki podkupila takratnega slovenskega premierja Janeza Janšo. Prvak SDS je tožil Yle in njenega novinarja Magnusa Berglunda, a je ljubljansko višje sodišče njegovo tožbo zavrnilo.

Zaradi afere Patria je bil predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša obsojen na dve leti zapora in denarno kazen, vendar je ustavno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo, zadeva pa je nato zastarala.  | Foto: Bojan Puhek Zaradi afere Patria je bil predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša obsojen na dve leti zapora in denarno kazen, vendar je ustavno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo, zadeva pa je nato zastarala. Foto: Bojan Puhek

Ustavno sodišče je sodbo razveljavilo

Janša je bil sicer v sojenju v aferi Patria v Sloveniji obsojen na zaporno kazen, ki jo je tudi že prestajal, vendar je ustavno sodišče nato sodbo razveljavilo, proces v zadevi Patria pa je zastaral za vse tri obtožene: Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča.

SDS toži državo za 900 tisoč evrov

V začetku tega tedna je SDS sporočila, da toži državo za nekaj manj kot 900 tisoč evrov zaradi vpliva afere na državnozborske volitve leta 2004. Državnemu pravobranilstvu so ob tem predlagali, da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in preostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev, ki so sodelovali pri sojenju v zadevi. 

Ne spreglejte