Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 12. 2008,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 7. 12. 2008, 8.10

8 let

100-letnica Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja bo danes, na predvečer praznika Marijinega brezmadežnega spočetja, praznovanje 100-letnice ustanovitve Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev in duhovnikov.

Slovesnosti se bo poleg duhovnikov iz vseh slovenskih škofij udeležila tudi večina slovenskih škofov, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Ob 16. uri bo sveta maša s somaševanjem slovenskih škofov Praznovanje se bo pričelo z molitvijo rožnega venca za nove duhovne poklice, ob 16. uri pa bo sveta maša s somaševanjem slovenskih škofov. Na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, letos pa izjemoma že na njegov predvečer, bodo bogoslovci prvega letnika bogoslovnega semenišča v Ljubljani in Mariboru sprejeti v Marijino kongregacijo slovenskih duhovnikov in bogoslovcev. Sledila bo slavnostna akademija.

Usposabljanje bodočih duhovnikov za vzgojo mladine Marijino kongregacijo slovenskih bogoslovcev in duhovnikov je leta 1908 ustanovil ljubljanski knezoškof Anton Bonaventura Jeglič kot Marijino družbo za bogoslovce, ki je bodoče duhovnike usposabljala za vzgojo mladine v Marijinih družbah po župnijah. Njeni člani so bili bogoslovci ljubljanskega semenišča in duhovniki, ki so iz tega semenišča od takrat naprej izhajali.

Po drugi svetovni vojni je ostala Marijina kongregacija slovenskih bogoslovcev in duhovnikov edina Marijina družba v slovenskem prostoru, obenem pa se je iz ljubljanske škofije razširila na območje celotne Slovenije, saj so vsi bogoslovci bivali in študirali v Ljubljani. Poslanstvo kongregacije je usmerjeno v duhovno povezanost med člani in življenje po Marijinem zgledu.

8. december praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije V ponedeljek, 8. decembra, v katoliški Cerkvi namreč obhajajo slovesni praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. "Marijo je Bog izbral za posebno nalogo v zgodovini odrešenja, postala je namreč Božja Mati," so poudarili na škofovski konferenci in dodali, da je versko resnico o Marijinem brezmadežnem spočetju 8. decembra 1854 razglasil papež Pij IX.

Praznik nas spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi in nas vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji trudili za svetost.

Ne spreglejte