Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Hugo Wolf Dunaj Korotan

Nedelja, 9. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

V dunajskem Korotanu bodo gostje lahko spali v sobi Huga Wolfa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Hugo Wolf Korotan | Foto Martin Metelko

Foto: Martin Metelko

V Slovenj Gradcu rojeni velikan samospevov, skladatelj Hugo Wolf, je v slovenskem hotelu Korotan na Dunaju dobil svojo sobo, ki bo na razpolago slovenskim in tujim gostom.

V slovenskem domu Korotan na Dunaju so začeli hotelske sobe preurejati in jih poimenovati po velikih Slovencih, ki so delovali v avstrijski prestolnici. Prvo v tem nizu so preuredili v sobo glasbenika Huga Wolfa, koncept sobe pa so zasnovali v Društvu Hugo Wolf Slovenj Gradec.

Slovenj Gradec na Dunaju

Odprtje preurejene sobe v Korotanu sovpada s 750-letnico Slovenj Gradca, kjer se je Wolf rodil, dogodek pa so Slovenjgradčani izkoristili tudi za svojo turistično in kulinarično promocijo na Dunaju. V Korotanu je na ogled tudi razstava o življenju Huga Wolfa, ki jo je pripravil Koroški pokrajinski muzej.

Hotelske sobe bodo preuredili in jih poimenovali tudi po Jožetu Plečniku, Francetu Prešernu, Ivanu Cankarju, Martinu Krpanu, lipicancih in drugih. S tem želijo Avstrijcem in drugim gostom v hotelu pokazati slovenski delež pri ustvarjanju življenja na Dunaju.

Dogodka sta se udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter državni sekretar z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh. Kulturni program so obogatili sopranistka Tanja Klančnik in pianistka Maja Kastratovik, ki sta izvedli tri Wolfove samospeve, ter slovenjgraški oktet Lesna.

Hugo Wolf se je rodil v družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca iz Slovenj Gradca, mama pa je izhajala iz Kanalske doline. Družina je bila ponemčena, saj so se le nekaj generacij prej pisali Volk, je povedal Marko Košan iz Društva Hugo Wolf.

Soba Huga Wolfa v Korotanu | Foto: Martin Metelko Soba Huga Wolfa v Korotanu Foto: Martin Metelko

Wolf je od majhnega kazal navdušenje nad glasbo in veljal za čudežnega dečka z absolutnim posluhom, ki ga je podedoval od svojega očeta. Igral je violino in klavir. Končal je le ljudsko šolo, pozneje pa zaradi svojega konfliktnega značaja ni bil uspešen nikjer – razen v glasbi, ki ji je posvetil vse svoje življenje. | Foto: Martin Metelko Wolf je od majhnega kazal navdušenje nad glasbo in veljal za čudežnega dečka z absolutnim posluhom, ki ga je podedoval od svojega očeta. Igral je violino in klavir. Končal je le ljudsko šolo, pozneje pa zaradi svojega konfliktnega značaja ni bil uspešen nikjer – razen v glasbi, ki ji je posvetil vse svoje življenje. Foto: Martin Metelko

Že pri 15 letih je šel na Dunaj, kjer ga je s svojo glasbo in prestižem navdušil skladatelj Richard Wagner. Iz različnih vzrokov je v dveh letih zamenjal kar 21 najemniških sob, zaradi razuzdanega življenja pa se je še pred 18. letom okužil s sifilisom. | Foto: Martin Metelko Že pri 15 letih je šel na Dunaj, kjer ga je s svojo glasbo in prestižem navdušil skladatelj Richard Wagner. Iz različnih vzrokov je v dveh letih zamenjal kar 21 najemniških sob, zaradi razuzdanega življenja pa se je še pred 18. letom okužil s sifilisom. Foto: Martin Metelko

Wolf je hitro širil krog prijateljev. Nekaj mesecev je stanovanje delil s skladateljem Gustavom Mahlerjem, srečal se je z Johannesom Brahmsom in se navdušil nad Franzem Lisztom. Veliko je ustvarjal, njegovo pisanje glasbenih kritik za bulvarski časopis Wiener Salonblatt, ki je bilo polno cinizma in osebnostnih izpadov, pa mu je kot skladatelju škodilo, saj so glasbeniki zavračali izvajanje njegovih del.

Ustvaril je več sto glasbenih del, med njimi izstopajo številni samospevi in opera v štirih dejanjih Corregidor. Angleški muzikolog Ernest Newman ga je leta 1910 uvrstil med najpomembnejše ustvarjalce samospevov, celo pred Franza Schuberta. | Foto: Martin Metelko Ustvaril je več sto glasbenih del, med njimi izstopajo številni samospevi in opera v štirih dejanjih Corregidor. Angleški muzikolog Ernest Newman ga je leta 1910 uvrstil med najpomembnejše ustvarjalce samospevov, celo pred Franza Schuberta. Foto: Martin Metelko

Skladatelj je zaslovel šele po smrti, saj ga sodobniki zaradi njegove romantične vihravosti niso jemali resno. Vse življenje so ga preživljali domači, prijatelji in drugi podporniki, ki so poskrbeli tudi za njegovo bolnišnično oskrbo v zadnjih letih njegovega življenja. 43-leten je umrl 22. februarja 1906 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Ne spreglejte