Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Pariz Francija infografika Slovenci v tujini

Nedelja, 10. 7. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Urban iz Francije: Vse o življenju v Parizu je res!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Najprej London, kjer je magistriral in doktoriral, nato Pariz, kjer ostaja do nadaljnjega. Zaposlen je na OEDC, zraven pa živi še zanimivo življenje.

Urban Sila | Foto:

Urban Sila je 37-letnik, ki že 11 let živi v tujini. Prelomnica je bila študentska izmenjava, pozneje se je odločil za nadaljevanje študija v tujini. V Londonu je tako končal magisterij in doktorat iz ekonomije, se vrnil v Slovenijo in zaposlil na Banki Slovenije, kjer je delal dve leti.

Nato pa se odločil, da si poišče službo v tujini, jo našel na OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) in se  preselil v Pariz.

Zakaj ravno Pariz?

Ko padeš na realna tla

Čeprav je Urban že živel v tujini in je imel precej izkušenj, se je zgodilo, da je ob selitvi v Pariz ugotovil, da vendarle ta selitev ne bo tako preprosta. "Morda zaradi nepoznavanja jezika, morda zaradi precej drugačne energije v primerjavi z Londonom, morda pa tudi zato, ker kot študent življenje sprejemaš drugače, ko pa se enkrat seliš zaradi dela, pa so okoliščine spet drugačne," pojasnjuje Urban.

Zapletov z urejanjem dokumentov sicer ni imel, vse je potekalo brez težav. Ni pa tako preprosto dobiti stanovanja. Kot pojasnjuje Urban, so stanovanja dražja, trg je drugačen kot v Sloveniji, prav tako je ponudba stanovanj zelo različna – od zelo lepo urejenih do zelo neprimernih za življenje.

slovenske železnice 2 | Foto:

Služba, ki je zanimiva, ni pa nujno V prostem času Urban z ženo hodi na kulturne dogodke, zanima ju predvsem klasična glasba. | Foto: V prostem času Urban z ženo hodi na kulturne dogodke, zanima ju predvsem klasična glasba.

Urban je službo dobil na OECD, kjer je trenutno zaposlenih šest Slovencev. Zaradi izobrazbe in pridobljenih mednarodnih izkušenj se je v  okolje hitro vživel, izpostavlja pa, da je pomembno zelo dobro znanje angleščine, široko poznavanje področja, veliko je tudi pisanja in pripravljanja vsebin za objave, kar prav tako zahteva specifična znanja.

"Če si se pripravljen učiti, slediti dogajanju po Evropi, svetu, potem delo ni težko," pojasnjuje Urban, ki opaža, da dela več, kot je na primer delal v Sloveniji, saj mu služba vzame večji del dneva. Tudi zato, ker se delovnik začne med 9. in 10. uro, konča pa nekje do 19. ure.

So pa nekatere organizacijske stvari drugačne. "Nikoli se na primer ne žigosamo, vsak ve, kaj mora narediti, kako si delo porazdeli, da je pravočasno opravljeno," dodaja Urban, ki pozdravlja navado, da se med kosilom, ki traja približno eno uro, odpravi na tek.

Tudi v Sloveniji moraš nekaj pokazati

"Pred odhodom na izmenjavo ali v London sem imel morda občutek, da se odpravljam v širni svet, kjer bodo vsi vse znali in bodo bolj sposobni, jaz pa bom moral se veliko nadoknaditi," svoje izkušnje opisuje Urban. Pozneje se je, kot pravi, izkazalo, da ni tako. Čeprav je bil izredno motiviran študent, izpostavlja, da je imel tudi veliko predznanja. "Če si v Sloveniji dober študent in te področje zanima, moraš nekaj pokazati," še dodaja. "Tudi dobra podlaga z gimnazije je veliko prispevala."

Kako pomembna je izobrazba? "Je pomembna! Prinaša znanje, izkušnje in različne možnosti zaposlitve," odgovarja Urban, vendar dodaja, da brez motivacije, volje in dodatne energije ne gre. Prav tako se mu zdi pomembno, da študent v času svojega izobraževanja vsaj enkrat zamenja  fakulteto oziroma univerzo – zaradi različnega načina dela, zaradi drugih profesorjev in ljudi.

slovenske železnice 2 | Foto:

Vse o življenju v Franciji je res!

Francija je zanimiva, polna različnih kultur in regij, dobrih restavracij, kavarn, trgovin in ponuja veliko možnosti raziskovanja. "Če je Slovenija vse v malem, je Francija vse na nekoliko večji površini," ugotavlja Urban, ki z ženo pogosto odkriva nove kotičke države, v kateri živi in za zdaj namerava tudi ostati.

Življenje v Parizu pa je po njegovih besedah zanimivo z vidika dogajanja, mestnega življenja, bogate kulturne ponudbe in energije ljudi, ki je drugačna kot v drugih evropskih državah. Nekatere navade so podobne slovenskim, ljudje cenijo svoj prosti čas;  ljudje se tudi pogosto družijo ob pitju kave, ki pa je po Urbanovih besedah precej slabšega okusa kot v Sloveniji. Prav tako se pogosto dobivajo na večerjah, Pariz je na primer res poln različnih restavracij, tudi druženje doma ni popolnoma izključeno.

Pariz je ogromen, posledično je v samem središču tudi zelo razvit, sploh v zadnjem obdobju je opazen velik razvoj na številnih področjih, medtem ko okolica, na primer glede javnega prevoza, ni tako zelo napredna. Urban tudi opaža, da je zrak onesnažen, "v primerjavi s Slovenijo je razlika res velika".

Z zdravstvenim sistemom z ženo posebnih izkušenj nimava. Žena si je po priporočilu izbrala porodnišnico, kjer bo rodila, do zdaj je bilo vse v redu. Tudi sicer slišiva precej pohval glede ureditve, je pa podobno kot v Sloveniji – osnovno zavarovanje ponuja res zgolj osnove, zato je dodatno zavarovanje skoraj obvezno.

Predel Pariza, kjer živi Urban, ponuja raznoliko paleto vsega: od kavarn, restavracij, trgovin ...  | Foto: Predel Pariza, kjer živi Urban, ponuja raznoliko paleto vsega: od kavarn, restavracij, trgovin ...

V Sloveniji ni vse zanič

"Nikoli se nisem podal v tujino, ker bi bil z življenjem v Sloveniji nezadovoljen, slabe izkušnje res nimam," znova poudari Urban. Tudi službena izkušnja, ko je delal s Slovenijo, je bila pozitivna. "Seveda opažam pomanjkljivosti, predvsem glede pomanjkanja služb, političnega preigravanja in aktualnega dogajanja na tem področju," nadalje pojasnjuje Urban, ki pa ne pozabi izpostaviti dobrih zgodb, družabnega življenja in dejstva, da se v Sloveniji vedno dobro počuti.

"Imel sem štipendijo Banke Slovenije, zato sem se tam tudi zaposlil. Bila je zanimiva izkušnja, vendar sem se v nekem trenutku odločil za spremembo," pove naš sogovornik, ki je bil vedno aktiven na več področjih, med drugim je sodeloval v APZ Tone Tomšič.

Prihodnost? V kratkem bosta dobila prvega otroka, žena bo potem tri mesece na porodniški, kakor je določeno v Franciji, za naprej pa točnih načrtov še nimata.  | Foto: Prihodnost? V kratkem bosta dobila prvega otroka, žena bo potem tri mesece na porodniški, kakor je določeno v Franciji, za naprej pa točnih načrtov še nimata.

Nogomet!

Urban pravi, da nogometa ne spremlja pogosto, preseneča ga celo, da na primer v Parizu ponekod sploh nimaš občutka, da se v Franciji odvija evropsko prvenstvo: "V lokalih ni povsod televizij in spremljanja tekem, niti ni rekvizitov, trgovine niso opremljene s to tematiko." Seveda je drugače tam, kjer se prvenstvo odvija in tudi na t. i. fan conah, vendar ne more reči, da celotna država živi in diha z nogometnim dogajanjem.

"Morda je nekaj več policistov, vendar to ni nujno povezano z evropskim prvenstvom," še pove. Opaža namreč, da je po terorističnih napadih na ulicah več nadzora. Sam je bil sicer v času najhujšega napada v Frankfurtu in na poti nazaj v Pariz, posledično se ni zavedal razsežnosti dogajanja, medtem ko je bila njegova žena zaradi napadov vso noč v službi, saj so ljudje ostali na lokacijah, kjer so se nahajali v času streljanj. "Po dveh, treh tednih se je življenje ustalilo in teče dalje," dodaja.


slovenske železnice 2 | Foto:

Ostati v Parizu ali oditi kam drugam?

Za zdaj Urban ostaja v Parizu. Zakaj?

Pariz, mesto, ki združuje Slovence

Neformalno, vendar zelo uspešno, se Slovenci v Parizu in okolici družijo in tako ohranjajo stike. "Ko sem se preselil v Pariz, je skupina ljudi, ki so se dobivali, že obstajala. Zadeva me je zanimala in ponudil sem pomoč pri organizaciji," pojasnjuje Urban.

Slovenci se tako dobivajo na kulturno-družabnih srečanjih, piknikih ob Seni, plesnih in glasbenih večerih, včasih celo ob potici. Osnovni namen je druženje, srečanj se udeleži od 4 do 40 ljudi, aktivni pa so tudi v skupini na družabnem omrežju Facebook, kjer si izmenjajo izkušnje, si pomagajo in posredujejo različne informacije.

 


Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.
Ne spreglejte