Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Nedelja,
14. 5. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

5

Natisni članek

Slovenci v tujini ZDA New York

Nedelja, 14. 5. 2017, 17.04

6 let, 6 mesecev

Slovenka v tujini

Slovenska glasbena menedžerka v New Yorku, ki je delala za kitarista skupine Led Zeppelin

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

5

Klementina Milošič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Po končani srednji glasbeni šoli in diplomi iz prava se je Klementina iz Prekmurja odločila za selitev v ZDA, kjer si je s študijem glasbenega menedžmenta na široko odprla vrata v glasbeno industrijo. Med drugim je delala za kitarista Jimmyja Pagea in glasbeno založbo Sony.

Klementina Milošič je po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je igrala klavir, šolanje nadaljevala na ljubljanski pravni fakulteti. Strast do glasbe in pravno znanje je želela združiti v en poklic, a dokler leta 2012 ni obiskala Bostona, ni imela ideje, kako.

Ni veliko ljudi s kombinacijo pravne in glasbene izobrazbe

Na bostonski univerzi Berklee namreč obstaja smer študija glasbeni menedžment. Klementina si je že od nekdaj želela oditi v tujino in ta študij je bil odlična priložnost, da se preseli v ZDA. A pred njo je bila velika ovira – izredno draga šolnina.

Cene študija na najboljših univerzah v ZDA dosegajo vrtoglavih 20 tisoč dolarjev na semester. Ker je teh lahko tudi osem, študent za šolanje v povprečju zapravi od 150 do 200 tisoč dolarjev. Klementina je zato imela izredno srečo, ko ji je fakulteta po opravljenih sprejemnih izpitih v Rimu podelila štipendijo.

"Med študijem sem ugotovila, da je moja diploma iz prava v bistvu velika prednost, saj ni veliko ljudi, ki bi imeli kombinacijo pravne in glasbene izobrazbe. S tem sem postala zanimiv kader za zaposlovanje v glasbeni industriji, kar mi je odprlo marsikatera vrata že med študijem, kjer sem bila del več projektov, med drugim tudi na Harvardu."

Klementina s sošolci z Berklee College of Music. | Foto: Osebni arhiv Klementina s sošolci z Berklee College of Music. Foto: Osebni arhiv Bistvenih razlik med kakovostjo študija v Sloveniji in ZDA Klementina ne vidi, je pa v Ameriki bistveno večji pritisk na študente, da so bolj motivirani. Študentje se bolj zavedajo, kako konkurenčen je trg dela in da moraš za uspeh izstopati. Kot veliko prednost ameriškega študija pa omenja praktični del – profesorji študente spodbujajo k samostojnemu razmišljanju, knjige so zgolj pripomočki za razumevanje definicij, izpiti pa temeljijo na aktualni tematiki in praktičnem reševanju problemov.

Asistentka kitarista legendarne skupine Led Zeppelin

Selitve v ZDA si je želela tudi zaradi kariere, saj je glasbena industrija tam največja in najmočnejša. "Tu res nikoli ne veš, koga boš spoznal in kakšna priložnost se ti bo v tistem trenutku ponudila. To sem večkrat doživela tudi sama."

Klementina Milošič je imela priložnost delati kot asistentka Jimmyja Pagea, kitarista legendarne skupine Led Zeppelin. | Foto: Osebni arhiv Klementina Milošič je imela priložnost delati kot asistentka Jimmyja Pagea, kitarista legendarne skupine Led Zeppelin. Foto: Osebni arhiv Leta 2014 so jo izbrali za sodelovanje na akademski raziskavi o transparentnosti v glasbeni industriji, o kateri so pisali številni večji svetovni mediji od New York Timesa, Forbesa, Billboarda do ORF-a. Dobila je tudi priložnost sodelovanja s svetovno znanimi glasbeniki, med drugim je bila asistentka kitarista legendarne skupine Led Zeppelin, Jimmyja Pagea.

Študij na Berklee College of Music je Klementini odprl vrata tudi v največjo glasbeno založbo Sony Music Entertainment v Los Angelesu, kjer je na oddelku za sinhronizacijo oziroma licenciranje glasbe za film in televizijo opravljala plačano pripravništvo.

Najprej je delala v administraciji, kjer so določali cene, pogoje in način uporabe glasbe v filmih ali videoigrah, kasneje pa je sodelovala v kreativnem oddelku, kjer so izbirali pesmi in jih skušali prodati kot podlago za filme.

"Izkušnja je bila neverjetna. Zdelo se mi je super, saj sem že vnaprej vedela, katere pesmi se bodo pojavile v določenih filmih. Velikokrat so v pisarne prišli tudi znani producenti, avtorji skladb in pevci, saj je zraven našega oddelka pisarne imela tudi založba. Občutek, ko v živo spoznaš osebo, ki si jo pred tem lahko spremljal le na televiziji in glasbenih odrih, je zares nepopisen."

Klementina Milošič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Mislim, da vsak človek po selitvi v tujo državo na neki način doživi kulturni šok. Čeprav sem na začetku imela malo domotožja, sem se na življenje v Ameriki in ameriško kulturo privadila zelo hitro. Američani so zelo prijazni in odprti, zato komunikacija in navezovanje stikov ne povzročata težav. Naučiti sem se morala samo, da življenja v Sloveniji ne primerjam z življenjem v ZDA, in takrat mi je postalo precej lažje. Tako med obiskom v Sloveniji uživam v stvareh, ki jih v ZDA ni, in obratno."

V New Yorku dela od jutra do večera

Iz Los Angelesa se je nato preselila nazaj na vzhodno obalo v New York, kjer zdaj dela v podjetju TMWRK Management, ki se ukvarja z glasbenim menedžmentom in zastopa trenutno najbolj uveljavljene DJ-e in glasbene producente v glasbeni industriji v ZDA in po svetu.

"Delam od jutra do večera, tudi med konci tednov. V mojem poklicu sta služba in prosti čas zelo tesno povezana. Po službi običajno obiščem kakšen lokalni koncert, kar je zame hkrati služba in hobi, ali pa se udeležujem dogodkov networkinga, saj je v glasbeni industriji, tako kot povsod drugod, mreženje izjemno pomembno. Poleg službe se tudi sama ukvarjam z menedžmentom in zastopam nekaj glasbenikov, tako da se ob večerih in ob koncih tednov ukvarjam s tem."

"Zahodna in vzhodna obala sta kot dan in noč"

"Življenje v New Yorku je dosti bolj adrenalinsko, razgibano in vse se odvija zelo hitro. Malo manj ugodno pa je vreme, saj so zime dolge in zelo hladne, tudi snežnih metežev ne manjka. Los Angeles je dosti bolj umirjen, ljudje ne hitijo tako kot v New Yorku, vreme pa je naravnost fantastično. Najemnine so nižje kot v New Yorku, prav tako cene gostinskih storitev, vendar pa za nemoteno življenje v Los Angelesu nujno potrebuješ avto, saj je mesto zelo razpršeno, podzemna železnica pa šele v razvoju.
Soseska, kjer je Klementina živela v LA-ju. | Foto: Osebni arhiv Soseska, kjer je Klementina živela v LA-ju. Foto: Osebni arhiv
Malo me je presenetil videz mesta. Predvsem zaradi gledanja ameriških filmov si ljudje predstavljamo, da je Los Angeles, predvsem Hollywood, središče blišča in glamurja, kar pa je daleč od resnice. Los Angeles se namreč spopada z izjemno visokim številom brezdomcev in veliko jih je mogoče videti prav v okolici Hollywooda."

Povprečna slovenska plača v NYC komaj dovolj za hrano

Življenje v New York Cityju Klementina težko primerja, predvsem zaradi stroškov življenje. Kot pravi, za isti življenjski standard v NYC potrebuješ bistveno več denarja kot v Sloveniji, zato denar v ameriškem življenju igra zelo pomembno vlogo. "Tukaj si namreč s povprečno slovensko plačo ne pokriješ niti hrane in drugih življenjskih stroškov, kaj šele najemnine."

Klementina ima stanovanje v Long Island Cityju, ki je vedno bolj zaželena lokacija – nekoliko odmaknjena od mestnega in turističnega vrveža, a komaj deset minut od Manhattna. "Nekaj časa sem živela na Manhattnu, a sem se, tako kot večina Newyorčanov, zaradi turističnega vrveža in stresne službe odločila preseliti v bolj umirjeno sosesko."

Med mladimi trenutno najbolj popularna soseska Williamsburg v Brooklynu, kjer so cene najemnin še višje kot na Manhattnu. | Foto: Osebni arhiv Med mladimi trenutno najbolj popularna soseska Williamsburg v Brooklynu, kjer so cene najemnin še višje kot na Manhattnu. Foto: Osebni arhiv

"V New Yorku živi kar nekaj slovenskih glasbenikov, s katerimi se občasno dobivamo. Ko sem še študirala v Bostonu, smo se s Slovenci dobivali enkrat na mesec. Šest nas je takrat bilo na Berkleeju, nekaj na Harvardu, kar nekaj pa jih že vrsto let živi in dela v Bostonu. V največjem številu, okoli trideset, se nas je zbralo na večerji s slovenskim veleposlanikom v ZDA, ki je takrat bil na poslovnem obisku v Bostonu in je izrazil željo po srečanju z nami. Seveda danes brez spletnega povezovanja ne gre, povezani smo tudi na različnih družbenih omrežjih."

Starša ji pošiljata bučno olje, gibanica bi se žal ohladila

Klementina v Ameriki najbolj pogreša hrano. "Pogosto si zaželim mamine prekmurske gibanice in očetove štajerske pečenke ter bučnega olja, ki mi ga starša pridno pošiljata." Kot velika ljubiteljica kave pogreša tudi pravo kavo, predvsem pa posedanje ob kavi in druženje s prijatelji ob koncih tedna, za kar v natrpanem ameriškem urniku preprosto ni časa.

Pravi tudi, da dlje ko je v zdomstvu, bolj pogreša domovino. Slovenijo vidi kot izjemno lepo državo, a hkrati deželo neizkoriščenih priložnosti, kar se pozna v vedno večjem begu možganov. "V ZDA sem spoznala veliko Slovencev, ki so se pred leti po študiju želeli vrniti v Slovenijo, vendar tam niso dobili službe in so se bili primorani vrniti v ZDA, kjer pa so zdaj zelo uspešni v svojih poklicih."

Kljub temu Klementina, ki je del sebe pustila doma, možnosti vrnitve v domovino ne izključuje, a trenutno se njena karierna pot utira v tujini.

"Zaradi majhnosti je slovenski glasbeni trg nemogoče primerjati z ameriškim." (Na fotografiji s klaviaturistom Lady Gaga.) | Foto: Osebni arhiv "Zaradi majhnosti je slovenski glasbeni trg nemogoče primerjati z ameriškim." (Na fotografiji s klaviaturistom Lady Gaga.) Foto: Osebni arhiv

"Redno spremljam slovensko glasbeno sceno in lahko rečem, da imamo tudi v Sloveniji vrhunske glasbenike, ki pa na žalost marsikdaj ne pridejo do izraza, predvsem zaradi majhnosti trga in posledično pomanjkanja priložnosti." | Foto: Osebni arhiv "Redno spremljam slovensko glasbeno sceno in lahko rečem, da imamo tudi v Sloveniji vrhunske glasbenike, ki pa na žalost marsikdaj ne pridejo do izraza, predvsem zaradi majhnosti trga in posledično pomanjkanja priložnosti." Foto: Osebni arhiv

Na Times Square v NY | Foto: Osebni arhiv Na Times Square v NY Foto: Osebni arhiv

Silver Lake, LA | Foto: Osebni arhiv Silver Lake, LA Foto: Osebni arhiv Malibu | Foto: Osebni arhiv Malibu Foto: Osebni arhiv NY | Foto: Osebni arhiv NY Foto: Osebni arhiv

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte