Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Nedelja,
18. 6. 2017,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Natisni članek

kbm Zagreb Hrvaška Slovenci v tujini

Nedelja, 18. 6. 2017, 17.38

6 let, 6 mesecev

Slovenka iz Zagreba: Za prvo selitev je Hrvaška idealna

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Tina Romih | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Tina Romih se ni preselila daleč. Celjanka, ki je zadnja leta živela v Ljubljani, je pred dobrim letom odšla v Zagreb. Glede selitve kam dlje pravi: "Raje ne rečem nič, saj se zarečenega kruha največ poje."

Odločitev za selitev sta Tina Romih in njen partner sprejela precej na hitro, ko se je njemu ponudila priložnost za mandatno delo na slovenskem veleposlaništvu v hrvaški prestolnici.

"Ker smo v tistem času ravno pričakovali novega člana, stanovanje v Ljubljani pa je kar malo pretesno za štiri člane družine, je bila to za nas čudovita začasna rešitev," pravi Tina.

"Mislim, da ima vsak, ki se odloči za selitev v tujino, v mislih tudi finančni vidik. Nam se je dobro izšlo." | Foto: Osebni arhiv "Mislim, da ima vsak, ki se odloči za selitev v tujino, v mislih tudi finančni vidik. Nam se je dobro izšlo." Foto: Osebni arhiv

Selitev v tujino za otroke dobra popotnica za življenje

Glede na to, da sta se preselila dobrih 140 kilometrov iz slovenske prestolnice, težav s selitvijo ni bilo, je bilo pa vseeno naporno, saj je bil najmlajši družinski član ob selitvi star komaj mesec dni.

Zdaj vedno bolj spoznavata, da je bila selitev družine dobra odločitev, s katero sta otrokoma dala dobro popotnico za življenje.

"V mislih imam občutek, da ni nič narobe s selitvijo iz Slovenije, če se ti pokaže priložnost. To ne pomeni nujno, da nisi v stiku s tistimi, ki jih imaš rad. Vložiti je treba le nekoliko več energije. In seveda znati tuje jezike. Moja hči po dobrem letu dni govori zelo dobro tako hrvaško kot angleško."

Tina Romih | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Kljub bližini pogosto pogreša družino in prijatelje

Tina v Zagrebu od domačega Celja ni oddaljena dosti bolj, kot je bila v Ljubljani, zato bistvene razlike v življenju ne opaža. Poleg tega je bila Hrvaška oziroma je še vedno glavna destinacija njenega dopustovanja.

Prednosti, ki jih Tina vidi v selitvi v Zagreb:
- kot družina so se bolj povezali in preživijo več časa skupaj,
- otroka bosta pridobila določeno širino in prijatelje tudi iz drugih okolij,
- otroka bosta bolje znala tuje jezike.

In slabosti:
- kljub bližini večkrat pogreša prijatelje in družino,
- po koncu porodniškega dopusta že nekoliko pogreša službo, a je za zdaj v Zagrebu verjetno ne bo iskala.

"Glede na število otrok v slovenskih vrtcih je to svojevrsten luksuz"

Zaradi službe partnerja na slovenskem veleposlaništvu je status njune družine v Zagrebu nekoliko drugačen, kot če bi se selili sami.

Za javne uslužbence, napotene na delo v tujini, je v Sloveniji po njenih izkušnjah dobro poskrbljeno – krito imajo zdravstveno zavarovanje, delno je financiran tudi vrtec, ki ga za zdaj obiskuje le starejša hči.

"Kako je z javnimi vrtci, zato težko presodim," pravi Tina, ki pa je zelo zadovoljna z vrtcem, ki ga obiskuje njena hči. Jeseni se ji bo pridružil tudi sin.

"Ustanovilo ga je Hrvaško-ameriško društvo, tako da se otroci tam naučijo tako angleškega kot hrvaškega jezika. V vrtcu je samo 28 otrok, zanje skrbijo tri vzgojiteljice. Glede na število otrok v slovenskih vrtcih je tudi to svojevrsten luksuz."

Zdravstveni sistem deluje bolje kot v Sloveniji

Stroški življenja so nekoliko nižji, je pa nekoliko nižji tudi življenjski standard povprečnega prebivalca Hrvaške. | Foto: Osebni arhiv Stroški življenja so nekoliko nižji, je pa nekoliko nižji tudi življenjski standard povprečnega prebivalca Hrvaške. Foto: Osebni arhiv Še bolj je bila Tina presenečena nad zdravstvenim sistemom, ki po njenih izkušnjah na določenih ravneh deluje skoraj bolje kot v Sloveniji.

Najbolj je bila presenečena nad odnosom zdravniškega osebja, ko je bil hospitaliziran njen sin. "Pohvaliti moram njihov hiter odziv, profesionalnost in srčnost."

Poseben vtis je nanjo naredilo tudi to, da imajo medicinske sestre v sprejemni ambulanti več pristojnosti kot v Sloveniji.

"Izmerijo temperaturo, vitalne znake in te po potrebi pošljejo v laboratorij. Tako ima zdravnik, ko prideš do njega, zbrane že vse bistvene informacije in izvide," o hitrejših postopkih razlaga Tina.

Kot edino negativno presenečenje omenja, da morajo starši za bivanje z otrokom v bolnišnici dodatno plačati.

"Tega si marsikdo tukaj ne more privoščiti. Zelo se ti zasmilijo ti mali otroci, ki so po vse dneve sami v bolnišnici."

 

Napetosti med narodoma so stvar politike

Kot Slovenka v Zagrebu kakšnih negativnih izkušenj, ki bi izhajale iz pogostih trenj med državama, nima. Kot pravi, so te bolj stvar politike.

"Le enkrat se mi je zgodilo, da mi je neka starejša gospa, ki je z vnukom prišla na otroško igrišče, po nekaj minutah pogovora dejala, da se ji žičnata ograja ne zdi primerna rešitev ter da jo zaboli vsakič, ko prečka mejo in jo zagleda," razlaga Tina, ki ima sicer v Zagrebu le lepe izkušnje.

Kako jo je zaznamovala selitev v Zagreb?

"Predvsem sem spoznala, da ni nujno, da izgubiš prijatelje, če se preseliš, le nekoliko več truda je potrebnega za ohranjanje stikov. In pa dobro je včasih stopiti iz cone udobja. Potem si velikokrat presenečen, kako hitro smo se sposobni prilagoditi in vztrajati."

"Menim, da je bila priložnost za selitev na Hrvaško, ki je relativno blizu, idealna za prvič." | Foto: Osebni arhiv "Menim, da je bila priložnost za selitev na Hrvaško, ki je relativno blizu, idealna za prvič." Foto: Osebni arhiv

Predvidena vrnitev v domovino, a selitev kam dlje ni izključena

Tina se sicer z družino poleti 2019 vrača v domovino in (vsaj za zdaj) ne načrtuje, da bi tam ostali za vedno. "Nikoli ne reci nikoli," pravi Tina, ki se precej predaja toku življenja.

S partnerjem sta namreč že pred selitvijo v Zagreb večkrat razmišljala o selitvi v tujino, predvsem zaradi njegove službe, a prej nikoli nista imela pravega poguma za ta korak.

"Menim, da je za prvo selitev Hrvaška idealna, saj je relativno blizu," razlaga in dodaja, da si prej ni znala predstavljati, da bi njena otroka stare starše videla le enkrat ali dvakrat na leto.

Po zdajšnji izkušnji pa sklene: "Glede selitve kam dlje pa … Raje ne rečem nič, saj se zarečenega kruha največ poje."


 


Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.
Ne spreglejte