Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Natisni članek

Slovenci v tujini infografika Avstralija

Nedelja, 3. 7. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

Slovenca Mojca in Uroš, ki sta v Avstraliji med najboljšimi frizerji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Uroš Mikič in Mojca Bizjak Mikič prihajata iz Ljubljane. Nekaj časa sta živela na Novi Zelandiji, zdaj pa že šest let živita v Adelajdi v Avstraliji.

Prihajata iz Ljubljane. Najprej sta se preselila na Novo Zelandijo, zdaj že šest let živita v Avstraliji.  | Foto: Prihajata iz Ljubljane. Najprej sta se preselila na Novo Zelandijo, zdaj že šest let živita v Avstraliji. Uroš je po poklicu frizer, svojo kariero je začel v Ljubljani, danes pa je kreativni direktor salona in kreativni direktor Matrix Avstralija.

Mojca je diplomirana politologinja, v Ljubljani je bila zaposlena na mestni občini na oddelku za mednarodne zadeve, zdaj pa je menedžerka v salonu ter menedžerka in svetovalka pri Council of Ambulance Authorities.

Sicer pa sta Mojca in Uroš že štiri leta lastnika uspešnega frizerskega salona Kinky Curly Straight. Lani sta prejela prestižno nagrado avstralski & novozelandski frizerski salon leta v nagradah Hair Expo.

Najprej Nova Zelandija, nato pa Avstralija

Mojca in Uroš sta se pred devetimi leti preslila na Novo Zelandijo, kjer sta v Aucklandu živela in delala tri leta. Zakaj sta izbrala ravno Novo Zelandijo? Odgovor: ragbi.

Uroš namreč že od 14. leta igra ragbi. Ko je bil polnoleten, je potoval na Novo Zelandijo, in ko sta se odločala, kam bi se odselila, je bila to dobra izbira, saj sta tam že imela znance in vzpostavljene nekatere veze.

Nato se je pojavila priložnost za selitev v Avstralijo, saj je Mojca dobila ponudbo za službo v Adelajdi. Rekla sta si, zakaj pa ne, in šla. Predvsem zato, ker jima je bila Avstralija že prej blizu in sta jo omenjala kot možnost, kjer bi si ustvarila življenje, tako da sta se brez pomislekov preselila.

Največje težave so bile, ko se je bilo treba navaditi na novo okolje, nove trgovine in novo hrano. Po pravici povedano je bila selitev kar preprosta, to, da sva imela nekaj znancev, ki so nama z veseljem pomagali, je seveda pomagalo.

Uroš in Mojca veliko vlagata v svoje znanje in znanje ekipe.  | Foto: Uroš in Mojca veliko vlagata v svoje znanje in znanje ekipe. Kaj pogrešata? Hrano!

Ob vprašanju, kaj je tisto, kar najbolj pogrešata, zakonca odgovarjata na kratko: hrano. Posledično tudi doma večinoma kuhata slovenske dobrote, vendar okusi niso enaki tistim pravim slovenskim in po šestih letih je hrana še vedno tisto, kar pogrešata.

Zaradi številnih možnosti sta z domačimi in prijatelji vedno v stiku. Predvsem sta velika prednost internetna povezava in Skype, ki omogoča, da se o vseh aktualnih zadevah z družino tudi pogovorijo.

Slovenske železnice banner | Foto:

Uroš + Mojca = uspeh

Uroš in Mojca že štiri leta uspešno vodita frizerski salon. Delo si porazdelita, Uroš tako skrbi za kreativni del, Mojca pa za poslovni del. To je enkratna kombinacija, ki za zdaj zelo dobro deluje, izpostavljata.  

In kako to deluje v praksi? Uroš dela s strankami ter skrbi za izobraževanje ekipe in za kakovost dela. To je področje, ki mu namenjata veliko pozornosti, saj sta prepričana, da je to pot do uspeha. Mojca pa vodi poslovni del salona, skrbi za recepcijo, kadrovsko zasedbo, marketing in finance.

"Ampak po pravici povedano oba vedno gledava drug drugemu pod prste, preprosto sva s salonom oba povezana in se vedno rada posvetujeva drug z drugim ter skupaj sprejmeva pomembne odločitve,"  dodajata.  

Uroš je dobil že več prestižnih nagrad.  | Foto: Uroš je dobil že več prestižnih nagrad.

Delata veliko, zaradi rezultatov so dolge ure pozabljene

Mojci in Urošu salon in celotna frizerska kariera vzameta res veliko časa. Dodajata, da ob uspehih in predvsem ko vidita, kako ekipa napreduje, kako napreduje njun salon, o vsem porabljenem času ni vredno izgubljati besed, "dolge delovne ure so hitro pozabljene".

Kakšni so uspehi, ki sta jih dosegla Uroš in Mojca? Uroš in Mojca | Foto:

1.    Začela sta z enim stilistom, zdaj zaposlujeta 13 ljudi.

2.    Nagrade: salon je bil nagrajen kot salon leta 2015 Hair Expo, novi salon leta 2014 AHIA, design leta 2013 AHFA, menedžerji leta 2014 AHIA.

3.    Uroš je bil letos dvakrat nominiran za avstralskega frizerja leta.

4.    Uroš je postal moški frizer leta Hair Expo 2016.

5.    Njuna ekipa je redno vabljena, da predstavlja dela in prenaša znanje na druge stiliste na različnih frizerskih dogodkih.

6.    Oba – Uroš in Mojca – sta predavatelja pri Matrix Avstralija. Uroš uči striženje, barvanje in stiliranje, Mojca pa poslovne programe: kako voditi salon, ekipo, marketing ...

Slovenske železnice banner | Foto:

Stranke so stranke povsod po svetu

Par ugotavlja in vsak dan znova spoznava, da so stranke povsod po svetu stranke. To pomeni, da povsod cenijo in zahtevajo kakovostno delo in dobro izkušnjo. "To je nekaj, kar je nama izredno pomembno, super kakovostno delo in enkratna izkušnja, ko obiščejo naš salon," dodajata.

Posledično ogromno investirata v izobraževanje celotne ekipe, tudi sama se redno izobražujeta, zelo pa sta ponosna in vesela, da so ju uspehi pripeljali do tega, da svoje znanje lahko zdaj delita tudi naprej.

Prostega časa skoraj nimata, vendar si vseeno vzameta čas zase, za prijatelje in za dejavnosti, ki jih imata rada.  | Foto: Prostega časa skoraj nimata, vendar si vseeno vzameta čas zase, za prijatelje in za dejavnosti, ki jih imata rada.

Slovenci imamo drugačne navade

Trendi v Avstraliji so sicer nekoliko drugačni kot na primer v Sloveniji. Predvsem je razlog v tem, da so letni časi ravno zamenjani, vendar po zaslugi interneta velikih sprememb ni.

Ena razlika v primerjavi z Avstralijo je, da stranke niso navajene obiskovati salonov zgodaj zjutraj kot na primer v Sloveniji, kjer stranke pridejo k frizerju, preden gredo v službo. Manj je tudi slavnostih frizur za prireditve. Uroš in Mojca pravita, da razlike so, vendar manjše, kot sta pričakovala.  

Nikoli ni dolgčas …

Rutine v njunem poslu ni, če nista v salonu, pa eden ali drugi potuje po Avstraliji na predavanja ali različne druge poslovne poti. Mojca ima sicer še eno kariero, saj se ukvarja z reševalnimi vozili. Njuni dnevi so tako zelo različni.

Ne glede na to, kje sta, pa vsak dan preverita, kaj se dogaja v salonu in kako ekipa dela. Ne mine dan, ko bi salon popolnoma umaknila iz misli. Vedno se kaj dogaja na tem področju.

Edina slabost: daleč od Evrope …

"Avstralija je super država, Adelajda je še posebej enkratno mesto z zelo prijaznimi ljudmi. Sama pokrajina, obilica morja, super vreme," svoje življenje opisujeta Mojca in Uroš. V Avstraliji imajo namreč okoli šest mesecev poletja, kar jima zelo ustreza. Njune ideje so opazili tudi drugi, zato ju pogosto vabijo na predavanja in različne dogodke.  | Foto: Njune ideje so opazili tudi drugi, zato ju pogosto vabijo na predavanja in različne dogodke.

Prav tako sta prepričana, da živita na območju, kjer je priložnosti za delo veliko, možnosti za uspeh pa neskončne: "Če hočeš delati in se potrudiš, ti lahko veliko uspe".

Življenje je super, tukaj radi rečemo, da v Evropi ljudje 'live to work', mi pa 'work to live', kar res opaziš pri ljudeh. Zelo nam je pomemben čas po službi, radi gremo na plažo ter se srečamo s prijatelji in uživamo v lepem vremenu.

Kot edino slabost Uroš in Mojca izpostavljata oddaljenost od Evrope in preostalega sveta. Poleti do Evrope ali zgolj do Azije so zelo dolgi, vendar sta se tudi na to že navadila.

Je pa prednost, ker je Avstralija tako velika, v notranjih letalskih povezavah: "Vsi povsod letimo. Na primer od Adelajde do Melbourna je ena ura poleta ali pa osem ur vožnje, in ker so poleti ugodni, si ljudje radi privoščijo konec tedna v Sydneyju ali Melbournu."

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte