Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2016,
18.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

Slovenci v tujini infografika Španija Madrid

Nedelja, 7. 8. 2016, 18.33

6 let, 6 mesecev

Novo upanje onkraj meje: Marijana iz Madrida

Prvi sproščen pozdrav je bil: Živjo, ljubica! Povej, kako ti lahko pomagam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Marijana, 29-letna Ljubljančanka, pravi, da je po naravi že od nekdaj malo Španka, zato jo je že v najstniških letih privlačila španska kultura.

V času študija v Španiji je Marijana spoznala svojega fanta. Skupaj zdaj živita v Madridu.  | Foto: V času študija v Španiji je Marijana spoznala svojega fanta. Skupaj zdaj živita v Madridu.

V gimnaziji je Marijana Bergman kot drugi tuji jezik izbrala španščino in se odločila, da svoje znanje slej ko prej izpopolni tudi v praksi z obiskom Španije. V Španijo je odpotovala v tretjem letniku študija na Ekonomski fakulteti, ko se ji je ponudila priložnost za študentsko izmenjavo v mestu Alicante. "Priložnost sem takoj zgrabila, ne le zaradi privlačne lokacije na mediteranski obali, ampak tudi odličnega študijskega programa oglaševanja in odnosov z javnostmi, kakršnega sem si želela," svojo odločitev pojasnjuje Marijana.

Vpisala se je namreč na univerzo, ki je po njenih besedah zelo mlada, mladi so tudi predavatelji, ki so v stiku z najnovejšimi oglaševalskimi trendi in tehnologijami komuniciranja: "Veliko je poudarka na praktičnem delu ter sodelovanju s podjetji in državnimi institucijami, kar študentom omogoča vpogled v resnično delovno okolje."

Na univerzi je preživela nepozabno leto in med drugim spoznala tudi zdajšnjega partnerja, ki je španski državljan, zato sta zadnje leto študija preživela ločeno, on v Alicanteju, ona v Ljubljani.

Na življenje v Španiji se ni bilo težko navaditi. Ponuja tri zame izjemno pomembne dejavnike vsakdanjega življenja: odlično klimo, izjemno gastronomijo ter odprte, pozitivne ljudi.

"V tujini si za vse sam in se moraš sam znajti v tujem okolju, med ljudmi, ki jih ne poznaš in s katerimi včasih sploh ne govoriš skupnega jezika," pove Marijana.  | Foto: "V tujini si za vse sam in se moraš sam znajti v tujem okolju, med ljudmi, ki jih ne poznaš in s katerimi včasih sploh ne govoriš skupnega jezika," pove Marijana. Mednarodna podjetja ponujajo boljše možnosti za zaposlitev

Po končanem študiju na ekonomski fakulteti se je Marijana odločila za selitev v Madrid, kjer je bila velika izbira podiplomskih programov in priložnosti za zaposlitev. Prav tisto leto se je začela velika gospodarska kriza v Španiji in življenje v večjih mestih je bilo boljše. Med magistrskim študijem se je tudi zaposlila in nadaljevala delo v mednarodnih podjetjih, ki niso odvisna le od španskega trga, zato ponujajo boljše možnosti za zaposlitev.

Trenutno Marijana dela na evropskem sedežu brazilskega modnega podjetja, kjer skrbi za spletno poslovanje.

Sodelavci so mladi, prihajajo z različnih koncev sveta

Narava blagovne znamke Havaianas, za katero skrbi Marijana, predstavlja "poletje, barvitost in zabavo, zato je tudi moje delo zabavno in hkrati zelo dinamično". V obseg del je vključenih veliko potovanj, veliko mednarodnih kongresov, kjer si izmenjujejo mnenja o prihodnjih trendih v digitalnem poslovanju. Zaradi hitrega tempa je večina njenih sodelavcev mladih, prihajajo pa z vseh koncev sveta. "To je tudi tisto, kar mi je najbolj všeč, v medkulturnem okolju sem se od nekdaj zelo dobro počutila," še pove Marijana.

Marijana torej dela v digitalnem oddelku, kjer skrbi za poslovanje evropske spletne trgovine, pa tudi za odnose s ključnimi spletnimi portali na mednarodni ravni, kot so Amazon, Zalando, Next ... V praksi to pomeni koordiniranje dela agencij in poslovnih partnerjev z različnimi oddelki znotraj podjetja, ki prispevajo k uspešnemu spletnemu poslovanju.

Trudim se pričarati brazilsko spontanost in barvitost ter jo prilagoditi raznolikim tržiščem v Evropi, na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki. Uživam v delu z blagovnimi znamkami, ki s svojo brazilsko radoživostjo rišejo nasmeh na obraze ljudi, dandanes v večini preobremenjenih in izpostavljenih negativnim novicam iz dneva v dan. Prav tako se zelo dobro počutim v mednarodnem okolju, kjer sodelujem s sodelavci z različnih koncev sveta in se vsak dan naučim nekaj novega o drugih kulturah.

slovenske železnice 2 | Foto:

V Španiji se vse začne pozneje

Čeprav že dlje časa živi v Španiji in se je na večino stvari že privadila, pa Marijana ugotavlja, da je bilo v teh šestih letih tudi nekaj stvari, na katere se še vedno ni povsem privadila, skoraj vse pa so povezane z urniki. v Španiji se na primer vse začne pozneje, približno eno uro pozneje kot v Sloveniji. Ljudje se zbujajo pozneje, pozneje začnejo in tudi končajo delo.

Na življenje v Španiji se Marijani ni bilo težko navaditi, saj ji ustrezajo klima, gastronomija in odprti ljudje.  | Foto: Na življenje v Španiji se Marijani ni bilo težko navaditi, saj ji ustrezajo klima, gastronomija in odprti ljudje.

"Ob spoznanju, da prideš domov šele, ko so v Sloveniji že na sporedu večerna poročila, dobiš včasih občutek, da si praktično ves dan zapravil v službi," ugotavlja Marijana, ki dodaja, da dnevna svetloba v Španiji zvečer traja dlje, saj sonce pozneje vzide in zaide. Zakaj? "Celotna zgodba o časovnem zamiku je namreč posledica dejstva, da je skoraj celotna država tako rekoč v napačnem časovnem pasu. Španija tehnično namreč spada v isti časovni pas kot Portugalska in Velika Britanija. Tako je tudi bilo vse do leta 1942, ko je Španija v času Francove vladavine prestopila iz časovnega pasu GMT+0:00 v GMT+1:00, da bi se uskladila s časom, ki ga je tedanja Nemčija določila vsem okupiranim ozemljem," odgovarja Marijana.

Takrat so Španci prestavili svoje ure za eno uro naprej, vendar so nadaljevali z vsakdanjimi opravili v skladu z naravnim sončnim gibanjem. Tudi po drugi svetovni vojni se je zamik obdržal in danes je mnogo govora o tem, da sprememba španski družbi povzroča nešteto preglavic, od pomanjkanja spanja do težav z usklajevanjem družinskega življenja s poslovnimi urniki. Vedno več je gibanj za vrnitev v časovni pas, ki Španiji pripada glede na geografsko lego, tema pa je postala celo del zadnjih predvolilnih razprav, še pojasnjuje.

Največ težav imam z urniki v upravnih enotah, bankah ... Pogosto so odprte le kratek čas dopoldne, ko je večina ljudi na delovnih mestih. K sreči je vedno več storitev mogoče opraviti prek spleta, kar močno olajšuje zadeve zaposlenim.

"Pogrešam kratke razdalje, tu je potrebnega več načrtovanja in potrpljenja"

Domač jabolčni štrudel in druge sladke dobrote so ena tistih stvari, ki jih Marijana v Španiji pogreša. Španske sladice so, kot pravi, za njen okus presladke, saj se v njih pogosto čuti vpliv arabske kulturne dediščine.

Pogreša pa tudi to, da se lahko usede za volan in je v eni uri v Italiji na kavi ali pa se sonči na obali. "Mogoče zveni čudno, da to pogreša nekdo, ki živi v državi, obdani z morjem s skoraj vseh strani in je tudi res, da veliko koncev tedna preživim na morju," dodaja Marijana, ki izpostavlja, da življenje v Španiji zahteva več načrtovanja in potrpljenja, saj je najbližje obalno mesto oddaljeno od Madrida tri ure vožnje. Tudi sicer poudarja, da pogreša kratke razdalje, tudi v samem mestu, saj se iz enega predela Madrida v drugega lahko čez teden voziš tudi do dve uri.

Poleg druženja čez vikend gre Marijana s partnerjem zelo rada v hribe ali na obalo. Pogosto pa tudi raziskujeta različne predele Španije.  | Foto: Poleg druženja čez vikend gre Marijana s partnerjem zelo rada v hribe ali na obalo. Pogosto pa tudi raziskujeta različne predele Španije.

Mesto nikoli ne spi, družabno življenje je drugačno kot v Sloveniji

Marijanin delovni dan se začne ob 9. uri in konča okrog 19. ali 20. ure zvečer, vmes je ena ura časa za kosilo. Po službi se nato obvezno odpravi na telovadbo ali pa na enourni sprehod, saj čez teden za kaj več ni časa, razen občasnih poslovnih dogodkov in večerij.

Zato pa s fantom poskuša čez vikend izkoristiti številna dogajanja v Madridu, kjer je ogromno koncertov, gledaliških predstav in drugih kulturnih dogodkov. "Mesto resnično nikoli ne spi, ob polnoči pa lahko v istem lokalu vidiš vse od najstnikov do družin z otroki in skupin starejših gospodov in gospa. To je za nas zanimiv prizor, v Sloveniji tega ne vidiš," opisuje Marijana.

Sicer pa poleg druženja čez vikend s partnerjem zelo rada gresta iz mesta v hribe, ki obdajajo Madrid - ko imata priložnost, gresta uživat svež gorski zrak. Poleti hribe zamenja morje, ko se odpravita ob koncih tedna k partnerjevi družini na obalo, veliko pa tudi potujeta po Španiji, uživata ob spoznavanju lokalnih navad in vedno prineseta domov kakšno novo dobroto. "Španci mi velikokrat rečejo, da poznam njihovo državo bolje kot oni," se pošali Marijana.

slovenske železnice 2 | Foto:

Španci so družabni, vedno je prisotna hrana

Na splošno Marijana pove, da so Španci zelo družabni, še posebej radi se družijo ob hrani - ta je namreč središče tamkajšnje kulture. Redko se dogovorijo le za pijačo, skoraj vedno je prisotna kakšna oblika hrane, vsaj tapas oziroma tipični prigrizki, ki jih postrežejo ob pijači. "Druženje se običajno razvleče v pozno večerjo, še kakšno pijačo in na koncu prideš domov okrog treh zjutraj," pove.

Gastronomska ponudba v Španiji je sicer zelo široka in raznolika, še posebej v Madridu, kjer je poleg domače kulinarike mogoče poskusiti hrano z vseh koncev sveta. To je za Marijano ena največjih prednosti tako velikega mesta, saj izjemno rada spoznava nove okuse. Najraje pa ima prav špansko hrano, ki jo je, kot pravi, osvojila s svojo raznolikostjo, vsaka regija ima veliko tipičnih jedi, in kakovostjo.

Druženje v Španiji ne mine brez hrane.  | Foto: Druženje v Španiji ne mine brez hrane.

"Preprostost španske mediteranske kuhinje se tukaj prepleta z inovativnostjo in kreativnostjo nadobudnih profesionalnih kuharjev. V Španiji imajo tako kar nekaj svetovno znanih kuharskih šol, pa tudi večkrat nagrajeno najboljšo restavracijo na svetu," pravi Marijana, ki poleg odlične kombinacije tradicije in kreativnosti izpostavlja kakovost sestavin.

V Španiji se namreč pridela večina sadja in zelenjave za druge države Evrope. Zaradi ugodne klime in kakovostne zemlje so pridelki okusni. Marijana pove, da je zanjo zdrava prehrana izjemnega pomena, zato sadje in zelenjavo že od začetka naroča pri lokalnih kmetih, ki jo pripeljejo na dom.

V primerjavi s Slovenci so Španci bolj sproščeni in odprti

Kakšni pa so Španci? "Ko me je prodajalka v trgovini prvič pozdravila z 'Živjo, ljubica! Povej, kako ti lahko pomagam?' sem začudeno pogledala, ker nisem bila navajena takšnega pristopa. Vendar se mi je zdelo zelo simpatično in sem se hitro navadila na to, da te ljudje radi ogovorijo v različnih situacijah, kot bi te poznali že vse življenje," s prigodo odgovori Marijana.

Španci so tudi zelo pozitivni in se ne obremenjujejo po nepotrebnem. V začetku je naša sogovornica to po krivici zamenjevala z neodgovornostjo, predvsem zaradi stereotipov, s katerimi se človek sreča, še preden ima priložnost spoznati državo.

Nadalje pa pripoveduje, da je hitro ugotovila, da so Španci večinoma zelo odgovorni in delavni – miti o neprestani siesti (dnevni počitek) in fiesti (zabava) pa so popolnoma neresnični. "In nenazadnje sem spoznala, da se lahko kot perfekcionist veliko naučim iz njihovega nalezljivega optimizma in sproščenosti," še pove.

Brez nogometa ne gre! | Foto: Brez nogometa ne gre!

Tretja razlika pa je ta, da so Španci obvezno pripadniki enega od španskih nogometnih klubov. V Sloveniji je vendarle mogoče biti nogometno nevtralen, tukaj pa je to skorajda prepovedano. Tako se je tudi Marijana kmalu znašla v dresu Atletica de Madrid, nogometnega kluba, za katerega navija njen fant.

Kaj je prednost življenja v Španiji? Odlična klima, izjemna gastronomija ter odprti, pozitivni ljudje. Slabost? Urniki. Sicer pa bi poleg urnikov iz Slovenije uvozila tudi bučno olje.

Življenje v tujini vsekakor ni lažje kot v Sloveniji

V tujini si za vse sam in se moraš sam znajti v tujem okolju, med ljudmi, ki jih ne poznaš in s katerimi včasih sploh ne govoriš skupnega jezika. Poleg tega prihajaš iz države, ki jo malokdo sploh pozna. V Španiji o Sloveniji zdaj vedo malo več, pred leti pa so vedeli le to, da je nekje v vzhodni Evropi, svojo izkušnjo opisuje Marijana, ki se spominja, kako je šla prvič urejat dokumentacijo v eno od španskih upravnih enot za tujce in so jo poslali v vrsto za Afriko. "Po eni strani je bilo zelo komično, po drugi pa občutiš nemoč, ko jim poskušaš dokazati, da je Slovenija že od nekdaj v Evropi," dodaja.

slovenske železnice 2 | Foto:

Kot najtežje pa izpostavlja: "Nedvomno to, da so družina in prijatelji tako daleč. Vse drugo je v primerjavi s tem mala malica."

Ne glede na vse ovire vendarle menim, da bi moral vsak, ki ima priložnost, spoznati življenje v tujini vsaj za kratek čas. Takšna izkušnja ti omogoči, da si “sposodiš” najboljše iz vsake kulture in oblikuješ svojo, edinstveno.

Pa prihodnost?

"Moj nemirni duh me je že večkrat vlekel iz Španije spoznavat življenje v drugih državah. Pa sem še kar tukaj. Nekaj posebnega ima ta država, kar mi ne pusti oditi, tako da zdaj ostajam tu. Se pa nikoli ne ve, kam me lahko pot zanese," še odgovarja Marijana.

 

 

 

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.
Ne spreglejte