Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Slovenci v tujini

Nedelja, 5. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Petri je praksa v ZDA obrnila življenje na glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Odšla je na prakso, spoznala moža in si v Teksasu ustvarila družino. 

Petra z otrokoma, 3-letno Jessico in 2-letnim Kevinom | Foto: Osebni arhiv Petra z otrokoma, 3-letno Jessico in 2-letnim Kevinom Foto: Osebni arhiv 26-letna Petra Mazzocco prihaja iz Doba pri Domžalah. V Ljubljani je študirala mikrobiologijo, potem pa se ji je na začetku leta 2012 ponudila priložnost začasnega dela v Združenih državah Amerike. 

"Odločila sem se, da sprejmem ponudbo, saj bi bila to zelo dobra referenca za bodoče iskanje zaposlitve," pove Petra, ki se je julija 2012 res odpravila v ZDA za tri mesece. 

Vsaj tak je bil na začetku načrt. Letos bo namreč minilo pet let, odkar je Petra zapustila Slovenijo, saj si je v ZDA ustvarila družino. 

Z družino živi v Talcu, majhnem mestu v Teksasu. | Foto: Osebni arhiv Z družino živi v Talcu, majhnem mestu v Teksasu. Foto: Osebni arhiv

Ko si za vse sam

Petra pripoveduje, da jo je bilo na začetku seveda strah, saj ni vedela, kaj jo čaka. Prvič je potovala sama in porajala so se ji številna vprašanja: "Mi bo sploh uspelo priti do Dallasa? Kako bom vedela, kateri terminal je pravi? ..."

Na koncu je seveda prispela srečno, kmalu je v ZDA spoznala svojega moža in takrat se je tudi odločila, da bo končala študij. 

Danes z družino, možem, 3-letno hčerko Jessico in 2-letnim sinom Kevinom,  živi v Teksasu, dobri dve uri vožnje iz Dallasa, v majhnem mestecu Talco. 

V času, ko je v ZDA opravljala prakso, je spoznala svojega moža in se odločila, da tam ostane.  | Foto: Osebni arhiv V času, ko je v ZDA opravljala prakso, je spoznala svojega moža in se odločila, da tam ostane. Foto: Osebni arhiv

Težave z birokracijo in razumevanjem jezika 

V tujini se Petra dobro znajde, vendar pa pove, da ji je na začetku največ težav povzročila birokracija oziroma osnovne stvari, kot je sprememba stalnega prebivališča, davčne obveznosti in podobno, saj je vse urejala na daljavo, kar pa je povzročilo kar nekaj preglavic. 

Kot težavo, s katero se je soočila, izpostavi še razumevanje jezika. "Vem, da se sliši trapasto, saj se angleščino učimo že od malih nog in z angleščino nimam težav, ampak tukaj v Teksasu je to popolnoma nekaj drugega," pojasnjuje, saj se pogosto zgodi, da domačini govorijo v svojem narečju, kar pa je seveda težje razumljivo. 

Poletja v Talcu so vroča in soparna.  | Foto: Osebni arhiv Poletja v Talcu so vroča in soparna. Foto: Osebni arhiv

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Kaj bi povedala o ljudeh v kraju, kjer živiš?
Ljudje so prijazni in odprti. Ko greš v trgovino, ti pridržijo vrata, da lahko vstopiš. So zelo spoštljivi, tega naučeni že od malih nog, vedno jih slišiš reči "yes ma'am/yes sir", "no ma'am/no sir", "thank you ma'am/thank you sir"... 

Je pa ena stvar, ki se ji nikakor ne morem prilagoditi. Ko te nekdo povabi na obisk v Sloveniji, se usedeš in ti gostitelj ponudi pijačo. V Teksasu je to popolnoma drugače. Nihče ne ponudi pijače, vedno moraš sam vprašati in to je zanje nekaj popolnoma normalnega. 

Kako bi sicer opisala življenje v Teksasu?
Plača je dobra, najetje stanovanja pa zna biti drago, odvisno od lokacije. Cene živil v trgovini so primerljive s Slovenijo, medtem ko je cena goriva občutno nižja (tudi do štirikrat). 

Najslabše urejeno je zdravstveno zavarovanje. Drago je in sploh ne pokrije vseh stroškov. Velikokrat moraš za zdravila, ki jih predpiše zdravnik, plačati določen delež iz svojega žepa, kar je obupno, če imaš diabetes ali kakršnokoli kronično bolezen.  

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Kakšne pa so kulinarične posebnosti?
Hrana je drugačna, kot sem je bila vajena v Sloveniji. Veliko je poudarka na cvrtju, žaru (BBQ) in prekajenem mesu - te tri priprave mesa so tradicionalno teksaške. BBQ vsebuje veliko čilija in sladkorja ali medu. 

Spomnim se, da sem v delikatesi videla narejeno solato iz graha in sira, malce čebule, majoneze ... Bila je videti dobro, pa sem je kupila za kakšno žlico ali dve. Pridem domov in jo poskusim ... solata je bila sladka. Pozneje sem se naučila, da so vse solate sladke. To je bilo zadnjič, da sem kupila narejeno solato. 

Teksas meji na Mehiko, veliko prebivalcev tako prihaja iz Mehike, posledično je zelo popularen tako imenovan Tex-Mex. To je kombinacija teksaške in mehiške kuhinje, veliko je sicer podobnosti s tradicionalno mehiško kuhinjo, a veliko manj pekoče, vsebuje veliko zelenjave, tortilj in predvsem ne vsebuje sladkorja (razen v sladicah). 

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Kaj ljudje počnejo v prostem času?
Ljudje se družijo v klubih, kjer prodajajo različna piva, alkohol in koktejle, v kotu se pogosto najde stari, a še vedno delujoči jubox. V klubih brez juboxa se bo ponavadi slišala country glasba. 

Kaj najbolj pogrešaš?
Najbolj pogrešam pokrajino, vse te naše lepe gore, hribovja in doline, morda pa tudi poletja, ki niso niti približno tako vroča in soparna kot tukaj.

Urnik, ki sploh ni tipično slovenski 

Petra pove, da je njihov vsakdan preprost. Zjutraj vstanejo in zajtrkujejo, pomijejo posodo in počistijo po hiši. Ker sta pred tremi leti z možem kupila hišo, ki potrebuje kar nekaj popravil, se mož navadno po zajtrku ali kosilu loti obnove njihovega doma, Petra pa se ukvarja z otrokoma ali pa počiva, saj se okrog 17. ure popoldne začne odpravljati v službo. 

Mlada mamica namreč dela od pol šeste popoldne pa do 2. ure zjutraj, včasih še dlje. "Tak urnik sem si izbrala, ker ne bi rada zamudila odraščanja svojih otrok, saj prehitro rasteta in vsak dan šteje," pove Petra, ki je zaposlena v podjetju Results, kjer se ukvarja s prodajo laboratorijske in zaščitne opreme. 

Petra si čim več časa želi preživeti z otrokoma, zato gre v službo šele pozno popoldne.  | Foto: Osebni arhiv Petra si čim več časa želi preživeti z otrokoma, zato gre v službo šele pozno popoldne. Foto: Osebni arhiv

Tri posebnosti, ki so značilne za Teksas 

Najbolj zanimive navade, ki jih Petra izpostavlja, so ameriški nogomet, cerkev in orožje. 

1. Ameriški nogomet je v Teksasu (poleg rodea) najpopularnejši šport. Otroci ga začnejo trenirati že od malih nog in to se nadaljuje čez celotno šolanje, vključno z univerzo. Prebivalci Teksasa so neizmerno ponosni na svoje nogometne ekipe in kadar ekipe igrajo, so štadioni nabito polni.

2. Ljudje verjamejo v Boga in ga spoštujejo, veliko govorijo o njem. Javni nastopi, različni nagovori, televizija, radio, reklame ... povsod odkrito govorijo o Bogu. Veliko policijskih vozil ima napis: In God we trust! oziroma V Boga zaupamo!

3. Petro je, ko je prišla v Teksas, presenetilo, ker so ljudje prosto hodili naokrog s pištolami v toku in na pasu. Predvsem pa se je zgrozila nad tem, kako preprosto je kupiti orožje, npr. Walmart (trgovina) jih prodaja praktično kar na policah. 

Pogled na mesto Mt. Pleasant | Foto: Osebni arhiv Pogled na mesto Mt. Pleasant Foto: Osebni arhiv

Pa prihodnost ...  

Načrti za prihodnost so trenutno po Petrinih besedah usmerjeni v dokončanje obnove hiše, nato pa si želi potovati. 

"Rada bi videla Grand Canyon, Mount Rushmore in še veliko drugih znamenitosti in tako začeti ustvarjati spomine z možem in otrokoma," sklene sogovornica. 

Še nekaj utrinkov iz Talca:

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Petra Mazzocco | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

 

 

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte