Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Natisni članek

Oktoberfest pivo start up podjetja podjetništvo posel München Bavarska Slovenci v tujini

Nedelja, 24. 9. 2017, 4.00

11 mesecev

Najboljši posli na Bavarskem se sklepajo na Oktoberfestu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Sara Trontelj | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

V Nemčijo se je pred dobrim letom dni vrnila že tretjič. Po Bremnu in Stuttgartu, kjer je študirala, je Sara Trontelj tokrat pristala v bavarski prestolnici. V Münchnu se posveča sklepanju poslov oziroma pomaga slovenskim in tujim start-up podjetjem pri prodoru na nemški trg. Kaj hočemo, posel in Bavarska gresta z roko v roki, pripoveduje simpatična Kamničanka.

Čeprav volivci v Nemčiji na današnji dan izbirajo novega kanclerja oziroma kanclerko, se ljudje s politiko in volitvami v preteklih dneh niso preveč obremenjevali.

"Velikost in multikulturnost, po katerih se München razlikuje od preostale Bavarske, nekoliko ublažita oziroma razbijeta nacionalni naboj. Hkrati je tudi predvolilna kampanja minila precej umirjeno in v skladu s pravili. Mesto je bilo sicer polepljeno s plakati, vendar pa so bili ti lahko nalepljeni samo tam, kjer je to dovoljeno," predvolilno vzdušje v bavarski prestolnici opisuje Sara.

Množica pred novo mestno hišo v starem mestnem jedru, v ozadju pa Marijina cerkev (Frauenkirche). | Foto: Osebni arhiv Množica pred novo mestno hišo v starem mestnem jedru, v ozadju pa Marijina cerkev (Frauenkirche). Foto: Osebni arhiv

Če pogovor ne nanese na politiko, pa ljudje hitro omenijo Merklovo

Po njenih besedah je kanclerka Angela Merkel, ki ji javnomnenjske ankete napovedujejo četrti mandat na čelu nemške zvezne vlade, močno prisotna v nemških domovih in v vsakodnevnem življenju.

"Če pogovor bolj redko nanese na politiko, pa ljudje kanclerko zelo radi omenjajo. Merklovo imajo radi in jo zelo spoštujejo. Pred kratkim se je s svojo delegacijo oglasila tudi povsem blizu našega podjetja. Srečanje je bilo razmeroma skromno, niso je pričakale televizijske kamere in rdeča preproga," poudarja Kamničanka.

Dodaja, da ima kanclerka veliko privržencev tudi med mladimi, medtem ko predvsem starejši prebivalci z obrobja mesta oziroma podeželja na njeno politiko gledajo bolj kritično in neprizanesljivo.

Velika vas, v kateri kar mrgoli predstavnikov multinacionalk

Video: YouTube


Gospodarski utrip Bavarske se po njenih besedah čuti na vsakem koraku. V Münchnu ima sedež sedem od 30 nemških podjetij, ki kotirajo na frankfurtski borzi, kar pomeni, da v poslovnem svetu ljudje izjemno hitro naletijo na predstavnike velikih korporacij.

"Ljudje se velikokrat šalijo, da je München ena sama velika vas, česar sprva nisem čisto razumela. Vendar pa so se po nekaj mesecih življenja v mestu obrazi, ki sem jih spoznala, hitro začeli ponavljati, kar za posel in vzpostavljanje poslovnih vezi nikakor ni slabo," pripoveduje Sara.

Posli v bavarski prestolnici se najlažje sklepajo ob vrčku piva, Nemci pa cenijo, če so tujci tisti, ki s svojo sproščenostjo prebijejo pregovorno nemško zadržanost.

Vendar pa zamujanj na poslovna srečanja in sestanke po Sarinih besedah nikakor ne tolerirajo: "Ljudje bodo zelo užaljeni, če boste zamudili. Hkrati je na sestankih pomembno, da takoj preidete k bistvu oziroma ključnim točkam. Nemci so namreč prepričani, da se posel zaradi tega hitreje odvija."

Video: YouTube


Dobrih služb je veliko, pogoj je znanje nemščine

Zaradi izjemne koncentracije kapitala ima Bavarska najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi.

Pogled na tržnico Viktualienmarkt v središču Münchna. | Foto: Osebni arhiv Pogled na tržnico Viktualienmarkt v središču Münchna. Foto: Osebni arhiv Mladim iz Nemčije in tujine je v Münchnu zato na voljo veliko dobrih služb, vendar le, če obvladajo nemščino.

"Tujci, ki obvladajo jezik in imajo strokovno znanje, lahko na delovnem mestu potem izjemno hitro napredujejo in hitreje kot v Sloveniji pridejo do želenega položaja," pojasnjuje Sara in dodaja, da so delavci v Nemčiji cenjeni.

To se med drugim odraža tudi pri visokih plačah, del katerih prebivalci bavarske prestolnice namenijo tudi za svoje jeklene konjičke. Vendar pa boste v Münchnu na cestah opazili več BMW-jev kot mercedesov. Bavarci namreč prisegajo na nemški avto lokalnega porekla.

"V Stuttgartu, kjer je sedež daimlerja, ima vsak svojega mercedesa, v Münchnu pa svojega BMW-ja oziroma audija, če malo karikiram," lokalne preference nemških voznikov opisuje Sara, a hkrati opozarja, da se ljudje po mestu raje kot z avtomobili prevažajo z javnim prevozom.

Nemci stavijo na pridnost in učinkovitost

Kamničanka je v Münchnu zaposlena v slovenskem podjetju ABC Venture Gates, ki pomaga prepoznavnim start-up podjetjem pri prodoru na nemški trg oziroma pri pridobivanju nemških vlagateljev za njihove izdelke.

"Vsote, s katerimi tu razpolagajo investicijski skladi, so lahko tudi večmilijonske, vendar pa na ta denar lahko računajo samo start-upi z izdelanimi produkti," pripoveduje Sara, ki kot glavni destinaciji za start-up podjetja v Nemčiji omenja Berlin in München.

Medtem ko se v nemški prestolnici več vlaga v aplikacije, na Bavarskem izstopata visoka tehnologija in visokotehnološka oprema.

Sara s sodelavci in mladimi podjetniki po uspešnem koncu enega od programov za start-up podjetja. | Foto: Osebni arhiv Sara s sodelavci in mladimi podjetniki po uspešnem koncu enega od programov za start-up podjetja. Foto: Osebni arhiv

Mladi podjetniki se Nemcem lahko prikupijo s pridnostjo, zavzetostjo in motiviranostjo. Nobena skrivnost ni, da starši v Nemčiji svoje otroke že od mladih nog vzgajajo, da se pridnost v šoli, na univerzi ali v podjetju preprosto splača.

"Veliko mladih poletne mesece zato preživlja v multinacionalkah, kot sta Bosch in Daimler, kjer opravljajo različna pripravništva in prakse. Tako pridobijo veliko izkušenj, s katerimi lahko uspešno konkurirajo na trgu dela, hkrati pa se priučijo učinkovitosti, na katero med delovnim procesom stavijo Nemci," pripoveduje Sara.

Kulturo pitja piva na Bavarskem zagotovo najbolje predstavlja Oktoberfest, ki se je v Münchnu začel prejšnjo soboto. | Foto: Reuters Kulturo pitja piva na Bavarskem zagotovo najbolje predstavlja Oktoberfest, ki se je v Münchnu začel prejšnjo soboto. Foto: Reuters

"Delaš v Münchnu? Oh, moje sožalje!"

Neenakomerna porazdelitev kapitala je po Sarinem prepričanju tudi ena od največjih razlik med severom in jugom države.

 "Na Bavarskem ljudje veliko dajo na denar, radi dobro zaslužijo in temu primerno dobro živijo. Hkrati v vsakodnevnih pogovorih tudi več govorijo o poslu in podjetništvu kot na severu, če seveda izvzamemo Hamburg," pripoveduje.

Med obema deloma države po njenih besedah sicer obstaja močno rivalstvo: "Ko sem obiskala Hamburg in prijateljem povedala, da delam v Münchnu, sem slišala komentarje v slogu: oh, moje sožalje. V Münchnu pa so me na primer vprašali, kaj sem počela na severu, kjer se tako ali tako nič ne dogaja, če pa se že, to vedno spremlja sivo vreme."

Otok Rügen v Baltskem morju slovi po čudovitih belih klifih. Pa naj še kdo reče, da nemško morje ni nič posebnega! | Foto: Osebni arhiv Otok Rügen v Baltskem morju slovi po čudovitih belih klifih. Pa naj še kdo reče, da nemško morje ni nič posebnega! Foto: Osebni arhiv

Hkrati opaža, da ljudje na jugu države spijejo nekoliko več piva kot na severu. Pivo je na Bavarskem sprejemljivo tudi med delovnim odmorom za kosilo oziroma sredi delovnega časa, vendar pa Nemci pri tem ne sprejemajo eksperimentiranja.

"Čeprav v manjših krajih v okolici Münchna in tudi drugod po Bavarskem obstaja veliko mikropivovarn, Nemci še vedno prisegajo na svetlo in pšenično pivo. Novi okusi in različice pa niso preveč priljubljeni," pojasnjuje Sara.

Na Oktoberfest ne moreš v poslovnih oblačilih

Kulturo pitja piva na Bavarskem zagotovo najbolje predstavlja Oktoberfest, ki se je v Münchnu začel prejšnjo soboto.

Olimpijski park so v mestu zgradili za potrebe poletnih olimpijskih iger leta 1972. | Foto: Osebni arhiv Olimpijski park so v mestu zgradili za potrebe poletnih olimpijskih iger leta 1972. Foto: Osebni arhiv Zabave pod šotorom se bo Sara s sodelavci udeležila na povabilo več korporacij, za to priložnost pa bo poslovna oblačila zamenjala s tradicionalnim dirndlom, ki si ga bo izposodila od prijateljice.

"Ker so pravi dirndli zelo dragi, se še odločam, ali bi ga kupila. Vendar pa na Oktoberfest ne moreš v poslovni obleki, saj te ljudje hitro začnejo gledati malo postrani. Rečejo si, vsi smo oblečeni v tradicionalne noše, ti si pa prišel oziroma prišla v poslovnih oblačilih. Veliko bolj se spodobi, če dekleta pridejo v dirndlih, moški pa v tradicionalnih usnjenih hlačah," pripoveduje Sara.

Poleg piva ljudje ob toplejšem vremenu obožujejo tudi žar. V mestne parke na posebej za to namenjene površine prinesejo svoj žar in tam pečejo klobase. Tistim, ki ne marajo poležavanja, pa je v enem od parkov brezplačno na voljo umetni srfarski val.

"Deskanje je v Münchnu še vedno zastonj. Nemci se namreč radi držijo pravil in nočejo prevzeti odgovornosti za to, če se karkoli tam zgodi," pojasnjuje Sara.

Ko prebiješ led, te Nemci sprejmejo odprtih rok

Glede na to, da jo je njena pot že tretjič v življenju pripeljala v Nemčijo, se Sara velikokrat sprašuje, kaj jo žene v ta konec
Evrope. 

"V ozadju se je morda vedno skrivala želja po nemškem redu in disciplini, tega sem se zdaj že dobro privadila. Ko sem v Sloveniji, to včasih že kar malo pogrešam, ker se vse dogaja tako počasi," pripoveduje Sara in dodaja, da na Nemce gleda kot na zelo prijazne in zabavne ljudi, ki človeka po začetni zadržanosti nato hitro sprejmejo z odprtimi rokami.

Hkrati je prepričana, da se lahko Slovenci od Nemcev oziroma Bavarcev, vsaj ko gre za posel in podjetništvo, naučimo izjemno veliko.

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.

Ne spreglejte