Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

letalstvo šport Miami ZDA Slovenci v tujini

Nedelja, 26. 3. 2017, 17.40

6 let, 6 mesecev

Klemen iz Miamija: Če bi radi več in ste pripravljeni za to garati - tujina je magična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Klemen Ferjan je nekdanji športnik in kot pravi, je ravno šport tisti, ki ga je popeljal v svet – bil je namreč profesionalni judoist. 

Klemen si kariero gradi v letalstvu. | Foto: Osebni arhiv Klemen si kariero gradi v letalstvu. Foto: Osebni arhiv "Leta 2005 me je splet naključij in spoznanj popeljal v Montreal, kjer sem treniral s kanadsko reprezentanco. Na začetku seveda nisem nameraval ostati v tujini, ampak so me kanadska miselnost in priložnosti vedno znova navduševale. Tako sem leta 2008 po poškodbi kolena počasi presedlal v poslovno kariero: najprej s študijem MBA, leta 2011 pa z neverjetno priložnostjo za službo v Mednarodni organizaciji za letalstvo (ICAO)," pripoveduje Klemen Ferjan

Danes je star 37 let, v Montreal se je preselil, ko je bil star 25 let, v Miami, kjer živi zdaj, pa je šel pred enim letom.

Zaradi športa se je preselil v tujino, kjer zdaj živi že več kot desetletje.  | Foto: Osebni arhiv Zaradi športa se je preselil v tujino, kjer zdaj živi že več kot desetletje. Foto: Osebni arhiv

Kako se je znašel v svetu letalstva?

Klemen pove, da je po naključju spoznal Alojza Krapeža, ki ga je popeljal v svet letalstva, z njegovo pomočjo pa se je tudi uveljavil v dveh najpomembnejših svetovnih letalskih organizacijah (ICAO in IATA – Mednarodno združenje za zračni transport) ter opravil dodatno izobraževanje na znani singapurski letalski akademiji. 

V svojem delu uživa, kot pravi, pa v prihodnosti zagotovo ostaja v Miamiju. | Foto: Osebni arhiv V svojem delu uživa, kot pravi, pa v prihodnosti zagotovo ostaja v Miamiju. Foto: Osebni arhiv Klemen je v IATA projektni vodja na področju "cost managementa", kar pomeni, da sodeluje s številnimi letalskimi družbami z vsega sveta in poskuša izboljšati njihovo strukturo stroškov na podlagi globalnega "benchmarkinga" oz. iskanja razlik pri izvedbah. To vključuje najboljše prakse, ki jih vsako leto pripravi iz pridobljenih podatkov. Lani mu je podatke o celotnih operativnih stroških posredovalo kar 67 letalskih družb.

Želi pomagati, zato so ustanovili dobrodelno organizacijo

Skupaj s tremi prijatelji iz študijskih let v Montrealu je Klemen ustanovil dobrodelno organizacijo Fondation Amal. Amal v arabščini pomeni upanje in nedolžnost, čistost v jeziku kanadskih domorodcev, Indijancev plemena Mohawk, pojasni in doda, da kot mentor pomaga tudi mladim nadobudnim poslovnežem. 

Glavna in trenutno edina usmeritev fundacije pa je pomagati otrokom, ki trpijo zaradi hudih bolezni in motoričnih ali duševnih motenj. "Izjemno me veseli, da nam je uspelo navdušiti še veliko drugih znancev in njihovih prijateljev, tako da imamo trenutno zelo strokovno organiziran nadzorni odbor in različne organizacijske odbore, ki organizirajo različne dobrodelne dogodke ter sprejemajo posamične donacije. Vse, kar se nabere skozi leto, potem doniramo različnim bolnišnicam, rehabilitacijskim centrom. V prvih petih letih smo zbrali in donirali več kot sto tisoč dolarjev," še pove Klemen. 

Klemen zdaj, ko živi v Miamiju, dobiva veliko obiskov, tako da pogosto odkriva predele Floride s prijatelji ali družino.  | Foto: Osebni arhiv Klemen zdaj, ko živi v Miamiju, dobiva veliko obiskov, tako da pogosto odkriva predele Floride s prijatelji ali družino. Foto: Osebni arhiv

V Kanadi premrzlo, v Miamiju kot v raju 

Klemen je bil nad življenjem v Kanadi navdušen, vendar pa mu nikakor ni ustrezalo podnebje: "Moj edini kanadski izziv je bil in bo njihova zima. Ne glede na to, kako sem se prilagajal, se nikoli nisem sprijaznil z dolgo in neverjetno mrzlo zimo, kjer se temperature redno spuščajo pod –20 stopinj Celzija, pa vse do –30 ali celo –40 stopinj Celzija." 

Kot pravi, se je končno s težkim srcem vdal in se preselil v tropski Miami, ki ga je popolnoma očaral. Trenutno se uveljavlja v lokalnih letalskih organizacijah, spoznava "izjemne ljudi s toplim srcem in latino pridihom, se učim špansko ter plešem salso in seveda gostim prijatelje in družino".  

Značilen severnoameriški dan v službi se začne ob 8.30 pa traja vse do 17.30, z enournim premorom za kosilo. Pogosto je ves dan posvečen delu in osebnemu razvoju (razna izobraževanja, jezikovni tečaji, pomoč v dobrodelnih organizacijah ...), zvečer poskušam najti čas tudi za šport, ki je zame več kot užitek, sprosti me telesno in psihično, kar je po številnih sestankih in elektronskih sporočilih nujno potrebno. V preteklosti sem veliko tudi potoval, mislim pa, da se bo z novo službo to malce umirilo. V Miamiju nimam neke potrebe po potovanjih, saj je tukaj prečudovito. 

Prosti čas, to so v bistvu konci tednov in prazniki, Klemen nameni naravi, parkom, plaži, kolesarjenju, "roadtripom". | Foto: Osebni arhiv Prosti čas, to so v bistvu konci tednov in prazniki, Klemen nameni naravi, parkom, plaži, kolesarjenju, "roadtripom". Foto: Osebni arhiv

O življenju v Miamiju:

PROMETNE UREDITVE
Zelo podobne so kot v Sloveniji, le da se po cestah v južni Floridi, se pravi Miami z okoliškimi mesti, vozi šest milijonov prebivalcev, zato je tudi več pasov na avtocestah: vse do osem v vsako smer. Zelo mi je všeč, da lahko na vsakem križišču zaviješ desno, ne glede na barvo luči na semaforju, le prepričati se je seveda treba, da ne oviramo prihajajočih vozil.
O LJUDEH
Precej je latino kulture, kar pomeni, da so ljudje sproščeni, odprti, prijazni, veseli, kot na primer na jugu Italije ali Španije. Tudi ljudje, ki so rojeni v ZDA, so precej sproščeni, še posebej všeč mi je njihov smisel za humor. Ponavadi je zelo lahko navezati stike s popolnim neznancem. 
O HRANI, NAVADAH
Ljudje zelo pogosto obiskujejo restavracije, ki jih je nešteto, z vseh delov sveta. Ravno tako se razlikujejo v ponudbi, nekatere so prav poceni in še vedno kakovostne, medtem ko obstajajo tudi zelo mondene oz. luksuzne restavracije, kjer manjša družba z lahkoto pusti nekaj tisoč dolarjev. Miami je tudi zimsko zatočišče ameriških zvezdnikov, poslovnežev, politikov, tako da denarja tukaj ne manjka. 
Miami | Foto: Osebni arhiv Miami Foto: Osebni arhiv  O DRUŽABNEM ŽIVLJENJU
Predvsem so vedno aktualne restavracije, še posebej priljubljeni so brunchi (breakfast/zajtrk + lunch/kosilo = brunch), ki so na voljo od 9. ure zjutraj pa vse do 15. ure. Zadnje čase je zelo "in" nedeljski brunch, kjer servirajo mimose: pomarančni sok s šampanjcem. Glede na vedno lepo vreme so v Miamiju ljudje zelo aktivni tudi v parkih in seveda na plažah.   
DOSTOPNOST NEPREMIČNIN 
Nepremičnine neprestano gradijo, ampak še vseeno je Miami zelo dostopen v primerjavi z drugimi ameriškimi velemesti, kot so New York, Los Angeles, Chicago, Seattle … Zadnje čase sicer berem, da so tudi povprečni prihodki na prebivalca v Miamiju dosti nižji kot v preostalih velemestih, ampak v moji industriji, letalstvu, se tega ne čuti. 

Najbolj pogreša družino in prijatelje, v Kanadi pa je pogrešal tudi naravo: "Res je, da ima Kanada vse, ampak je izjemno velika, tako da je težko obiskati vse lepe predele, še posebej pozimi, ki jo ljudje dobesedno preživijo v hišah." | Foto: Osebni arhiv Najbolj pogreša družino in prijatelje, v Kanadi pa je pogrešal tudi naravo: "Res je, da ima Kanada vse, ampak je izjemno velika, tako da je težko obiskati vse lepe predele, še posebej pozimi, ki jo ljudje dobesedno preživijo v hišah." Foto: Osebni arhiv  

Vem, da je zadnje čase precej Slovencev nezadovoljnih s splošnim stanjem v državi in bi jih veliko nemudoma zamenjalo z mano, pa vendar, Slovenija je s svojimi ljudmi, običaji, naravo, hrano ter kakovostjo življenja na splošno prečudovita dežela. Žal se ne more primerjati v odprtosti (open mind) tako v poslu kot v stilu življenja. Izjemno mi je namreč všeč raznolikost kultur, običajev, miselnosti, hrane.

Nasvet tistim, ki želijo v tujino, pa se ustavijo ob ovirah?

Klemen: Vsaka sprememba je težka, ampak sprememba je ravno predpogoj za osebno rast. Ne glede na to, ali je to sprememba službe, stanovanja, mesta ali države. Ni treba vedno čez lužo, Evropska unija ponuja izjemne priložnosti. Kakovost življenja je v Sloveniji čisto zadovoljiva, ampak za tiste, ki bi radi več in so pripravljeni za to garati: tujina je magična. 

Še nekaj utrinkov iz Miamija:

Klemen Ferjan | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Klemen Ferjan | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Klemen Ferjan | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.
Ne spreglejte