Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2017,
20.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

3

Natisni članek

Janja Lesar Slovenci v tujini

Nedelja, 10. 9. 2017, 20.07

6 let, 7 mesecev

Slovenci v tujini: Janja Lesar

Janja Lesar, Slovenka, ki na Poljskem živi svoje plesne sanje. Tudi v eni najbolj gledanih oddaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

3

Janja Lesar | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Vrhunska slovenska plesalka Janja Lesar še vedno živi za ples. Na Poljskem, v domovini njenega plesnega partnerja in življenjskega sopotnika Krzystofa Hulboja, živi svoje plesne sanje. Kot glavna koreografinja skrbi za plesne kreacije ene najbolj gledanih oddaj na njihovi televiziji, ustvarja za gledališče in opero. Te dni je s posebnim razlogom znova v Sloveniji.

Krzystof, Janja in Mia.  | Foto: Osebni arhiv Krzystof, Janja in Mia. Foto: Osebni arhiv Mnogi se je verjetno spomnite s plesnega parketa, kjer je kot soplesalka Mateja Krajcerja v finalih latinskoameriškega plesa redno zastopala slovenske barve.

Ko sta se z Matejem, s katerim sta se okitila tudi z naslovom svetovnih prvakov, leta 2003 plesno razšla, je v njeno življenje vstopil poljski plesalec Krzystof Hulboj, ki je kmalu zavzel tudi ključno mesto v njenem zasebnem življenju.

Leta 2006 sta se preselila na Poljsko

Pet let sta skupaj živela v Sloveniji in zastopala barve slovenske trobojnice, nato pa leta 2006 prikimala eni od številnih ponudb s Poljske. Preselila sta se v Krzystofovo domovino, v njeno prestolnico Varšavo, kjer živi toliko ljudi, kot jih naštejemo v celotni Sloveniji, in kjer živita še zdaj.

Janja je te dni v Sloveniji zaradi nastopa v novem plesnem spektaklu Dance Amore, ki je na odru Gallusove dvorane v Ljubljani premiero doživel prejšnji četrtek.  | Foto: Bojan Puhek Janja je te dni v Sloveniji zaradi nastopa v novem plesnem spektaklu Dance Amore, ki je na odru Gallusove dvorane v Ljubljani premiero doživel prejšnji četrtek. Foto: Bojan Puhek

Tekoč in nestresen prehod iz tekmovalnega plesnega sveta

"Že v času tekmovalne kariere sva s Poljske dobivala številne in zelo pestre ponudbe za delo, ki jih v Sloveniji ni bilo ravno v izobilju, ali pa tisti trenutek zaradi tekmovanj nisva imela časa zanje. Ko sva se končno odločila, da končava tekmovalno kariero, pa je bilo časa kar naenkrat na razpolago več.

Lahko rečem, da je bil ravno zaradi tega moj prehod iz tekmovalne sfere dokaj tekoč in ob tem nisem občutila stresa," je pripovedovala Janja, s katero smo se srečali med njenim obiskom Slovenije, namenjenim pripravam na nov plesni spektakel Dance Amore, ki so ga na odru Gallusove dvorane premierno uprizorili v začetku septembra. Gre za posodobitev predstave The 50's Show, v kateri je plesala že pred desetimi leti.

"Zdi se mi, da smo na zelo dobri poti, da predstavo lepo sprejemajo. Dobro nam gre. Ne vem, očitno se je čas za nas ustavil," je bila optimistična po videnem na vajah.

Prvih osem mesecev v novi državi je za Janjo predstavljalo precejšenj izziv. | Foto: Bojan Puhek Prvih osem mesecev v novi državi je za Janjo predstavljalo precejšenj izziv. Foto: Bojan Puhek

Življenje v dvomilijonskem mestu

Priznava, da je bila selitev v Varšavo vse prej kot preprosta, a jo je olajšalo to, da se na pot v beli svet ni podala sama, temveč s partnerjem, ki je tam domačin, in psičko Mio, ki je polnopravni član njune družine, pa vendar … Tujina je pač tujina in je, vsaj na začetku, brez podpornega sistema, ki si ga deležen doma.

"Prvih osem mesecev sva živela z Krisovimi starši, kar je bil zame, vajeno življenja na svojem, precejšen izziv. Mislim, da sem celo zapadla v depresijo … Vedno se mi je namreč zdelo, da je Slovenija najlepša, najboljša, da je vse, kar imamo, naj naj, potem pa sem se preselila nekam, kjer tega ni, kjer neprestano piha veter, kjer je mrzlo in je slabo vreme, kjer vsi govorijo v tujem jeziku in kjer nihče ne želi govoriti v angleškem, kaj šele v tvojem … Takrat je težko," se je zamislila.

Janja Lesar | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Lastno stanovanje razlog za svežo dozo optimizma

Šele ko sta s Krisom kupila lastno stanovanje, je zaživela na novo in končno dobila občutek, da bo tudi v tuji državi lahko polno živela in izkoristila številne možnosti in priložnosti, ki jih v Sloveniji ne bi bila nikoli deležna.

"Ko enkrat začutiš bližino in podporo ter sprejemanje drugih ljudi, počasi začenjaš čutiti, da tuja država lahko postane tvoj dom," je povedala.

Čeprav že več kot desetletje živi v tujini, močno pogreša svoje starše. "Vsako leto bolj. Morda zato, ker se vedno bolj zavedam, da leta tečejo, mi pa jih ne preživljamo skupaj."

V Slovenijo prihaja približno dvakrat letno. Poleti za mesec dni, v času božiča in novega leta pa za deset ali 14 dni.

Janja Lesar | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Jezikovni samouk

Čeprav si je najprej predstavljala, da se bo v plesnih krogih lahko sporazumevala v angleškem jeziku, je kmalu postalo jasno, da iz te moke ne bo kruha.

"Glede na to, da na Poljskem zelo malo ljudi govori angleško, ti drugega, kot da se naučiš jezika, niti ne preostane," je obelodanila izvor tekočega govorjenja poljskega jezika.

Janja in Kris na enem od nastopov:

Poljščina, ki se je je naučila mimogrede, sama in med branjem, ji namreč ne povzroča nobenih težav. "Pravijo, da kar dobro govorim poljsko. V njihovem jeziku nastopam tudi na televiziji in na prireditvah. Ljudje so se navadili, da imam naglas in menda jim je všeč. Kot tujec si jim zanimiv. Včasih se kar čudim, kako mi je vse to uspelo," se sprašuje.

Janja Lesar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Priložnost, ki odpira vrata: poljske Zvezde plešejo

Dokaj hitro po selitvi na Poljsko se ji je ponudila priložnost za nastop v oddaji Dancing with stars (še prej sta s partnerjem delala kot trenerja in na tekmovanjih v latinskoameriških plesih zastopala Poljsko), ki je na poljski televiziji ena najbolj, če ne kar najbolj gledana oddaja.

Letos so izpeljali že 20. sezono (dve na leto), v sedmih je kot plesalka nastopala tudi Janja, zdaj pa je že dve leti del produkcije.

"Ko sem dobila ponudba za delo glavnega koreografa oddaje, sem najprej oklevala, ali naj sodelovanje z oddajo nadaljujem kot plesalka ali naj se podam v koreografske vode. No, odločila sem za zadnje. Zakaj? Ker nisem več najmlajša (smeh, op. a.)," je namignila 40-letna črnolaska, ki na Poljskem počne ogromno s plesom povezanih stvari.

Ustvarja za gledališče in opero, občasno pa sprejme tudi kakšno neobičajno ponudbo. Tako je na primer pripravila koreografijo za poročni ples poljske teniške igralke Agnieszke Radwańske.

Z Bilguunom Ariunbaatarjem, mongolskim komikom, ki prav tako živi na Poljskem, sta zaplesala celo v finale oddaje Zvezde plešejo, a sta morala priznati premoč drugemu paru v finalu. | Foto: Osebni arhiv Z Bilguunom Ariunbaatarjem, mongolskim komikom, ki prav tako živi na Poljskem, sta zaplesala celo v finale oddaje Zvezde plešejo, a sta morala priznati premoč drugemu paru v finalu. Foto: Osebni arhiv

V družbi zvezd

V oddaji Dancing With Stars je med drugim plesala z bratoma Kwiatkovski, mlajši, Dawid, je trenutno največja glasbena zvezda na Poljskem, pa s filmskim igralcem Michalom Koterskim in Bilguunom Ariunbaatarjem iz Mongolije, s katerim sta si leta 2011 priplesala celo finale. "Takrat sem prvič okusila, kako je, če nisi Poljak," je priznala. O zmagovalcu oddaje namreč odloča televoting oziroma glas ljudstva, ta pa je običajno bolj naklonjen domačim plesalcem.

Janja Lesar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Janja s soplesalcem iz oddaje Dawidom Kwiatkovskim v videospotu za skladbo Afraid:

Janja in soplesalec Bilguun Ariunbaatar:

Stalno na stotih odstotkih

Delo v plesni oddaji zahteva stoodstotno predanost, zbranost in domišljijo. "Vse, kar delamo, delamo na stotih odstotkih. V vsaki oddaji je treba dati vse od sebe, gledanost je namreč na prvem mestu," priznava Slovenka, ki se izogiba rdečim preprogam in fotografiranju pred reklamnimi panoji. "Res je, nočem biti slavna. Nimam PR-službe, ki je v tem poslu nekaj povsem običajnega," je razkrila.

Idej za postavitev koreografij ji ne manjka, čeprav se tudi sama sprašuje, kdaj bo vrelec idej presahnil. "Ne vem, kako, ampak za zdaj mi nekako uspeva. Drugih oddaj z licenco Zvezde plešejo ne gledam, ker se ne želim zgledovati po nikomer oziroma nikogar ne želim posnemati," je povedala.

Janja Lesar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Pester delovnik

Danes na Poljskem snema reklame, dela v gledališču (s plesalci so ustvarili predstavo I move you) in v Narodni operi (s Traviato Mariusza Trelinskiega so se predstavili tudi v tujini, vstopnice za ogled opere pa so razprodane za leto vnaprej), pripravlja se na nastop na koncertu filmske glasbe, na katerem bodo poleg številnih pevskih zvezdnikov nastopili tudi štirje plesalci.

V svoj življenjepis lahko vpiše tudi filmske izkušnje. Med drugim je igrala in plesala v poljskem filmu Pawla avtorja Pawla Pawlikowskiega, ki je za film Ida prejel oskarja za najboljši tujejezični film, v filmu Tomasza Wasilewskega z naslovom United states of love, ta je lani prejel srebrnega medveda, pa je glavno igralko v filmu pripravljala na vlogo plesne učiteljice. Skratka, ples je bil in ostaja njeno življenje.

Janja Lesar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Pawlikovski | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Čuti, da je življenje za plesalce na Poljskem - ta velja za plesno državo, njeni tekmovalni plesni pari pa so v samem plesnem vrhu -, lažje in boljše.

"Večja država ponuja več priložnosti," ugotavlja na podlagi izkušenj. "Prej nisem tako razmišljala, zdaj pa vidim, da je res. V Sloveniji je res ogromno vrhunskih plesalcev in trenerjev, manjka pa običajnih plesalcev."

Janja v plesni predstavi z naslovom I move you. | Foto: Osebni arhiv Janja v plesni predstavi z naslovom I move you. Foto: Osebni arhiv

 

Kaj je Janja Lesar povedala o:

- zdravstvu: "Vsako zdravstveno storitev na Poljskem je treba plačati. Plačati je treba za vsak obisk zdravnika, za vsako zdravilo. Če si bolan, se ti res slabo piše, ugotavlja naša sogovornica."

- Poljakih: "Po značaju smo si Slovenci in Poljaki zelo podobni, zato ob selitvi na Poljsko nisem čutila nekih kulturnih sprememb … hitro smo se začutili. Poljaki so zelo nasmejani, je pa lahko jezik ovira pri sporazumevanju, saj večina ne govori angleško."

Poljaki so veliki ljubitelji nogometa in odbojke. Nogometaš Robert Lewandowski je tam glavna zvezda, vedno večjo vlogo ima tudi njegova žena, nekdanja karateistka z medaljo s svetovnega prvenstva, danes pa nutricionistka in strokovnjakinja za fitness Anna Lewandowski. Ta danes promovira zdravo prehrano, ki je na Poljskem trenutno velik hit. Tudi Janja zelo pazi na prehrano. Ne uživa jajc, mleka in mesa, ne šteje pa se med vegane, saj si občasno privošči ribe.

- Varšavi: "Mesto je neprestano v pogonu. Veliko se dogaja, ljudje redno zahajajo v gledališče, izredno radi se družijo, kavarne in restavracije so polne, tudi razstave so dobro obiskane."

- o stvareh, ki jih na Poljskem pogreša: "Starše (vsako leto bolj) in krajše razdalje, ki te v Sloveniji lahko zelo hitro pripeljejo od točke A do točke B."

Ne spreglejte