"Želim si podpore predsednika in nadškofa"

SDS je radikalno desna stranka, zlasti po metodah dela, je prepričan novoizvoljeni predsednik SD Igor Lukšič, ki na volitvah za predsednika republike stavi na Boruta Pahorja.

1 / 5

Foto: Bor Slana

2 / 5

Foto: Bor Slana

3 / 5

Foto: Bor Slana

4 / 5

Foto: Bor Slana

5 / 5

Foto: Bor Slana

Igor Lukšič je v marsičem nasprotje svojega predhodnika na čelu Socialnih demokratov. V štiridesetih minutah pogovora za Planet Siol.net nismo slišali besede konsenz, kot ga je razumel Boruta Pahor. Je pa govoril o nujnosti pakta s sindikati, intelektualci in gospodarstveniki.

Čeprav je bil boter Pahorjevega vzpona, sedaj, ko je prenehal skrbeti za "globlji pomen modne revije", ubira popolnoma drugačno pot približevanja volivcem. Že dolgo v Sloveniji nismo slišali tako jasnega levičarskega diskurza. Lukšič pravi, da bi morali biti bogati hvaležni sistemu, ki jim tudi s kakovostnim javnim sektorjem omogoča bogatenje.

Seveda intervju ni mogel miniti brez vprašanja o znamenitih stricih iz ozadja in trenjih med SD in Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Lukšič nam je tudi povedal, zakaj ga moti prepoved učiteljskega "sindikalnega žura" s Titovo ikonografijo.

Novi predsednik SD nima težav z jasno protivladno retoriko in s tem, da opozarja na zasluge levice, vse do Kardelja in Tita. Tudi zato smo prvo vprašanje zastavili iz naftalina.

Gospod Lukšič, ali dajete častno pionirsko besedo, da za vami ne stojijo strici iz ozadja?

(smeh) Za mano stoji ogromno ljudi. Nekaterih se je prijelo takšno ali drugačno ime. Želim si, da bi me podpirali vsi, če rečem v smislu Studia City, predsednik države in nadškof. Predvsem pa je pomembno, da imam podporo članstva, da sem dobil podporo na kongresu, ki je emocionalno večja, kot se je izkazalo v glasovih na kongresu. Stranka je strnila vrste okrog novega predsednika. Mi smo podpirali svojega dozdajšnjega predsednika in zdaj podpiramo novega predsednika.

Če se vrnem na znamenite strice iz ozadja. Kakšno je sicer vaše stališče do političnega angažmaja tovariša Kučana, če se izrazim v vaši strankarski, kongresni terminologiji?

Prav je, da se angažirajo vsi ljudje v Sloveniji, vsi državljani, ki čutijo odgovornost do te države. Vsak po svoji moči in vsak na način, za katerega misli, da je pravi. Če navijam zase, si želim, da bi ljudje podpirali politiko, ki sva jo zastavila jaz in moja stranka. Želel bi si podpore ne samo Kučana, ampak vseh, ker je to, kar počnemo in bomo počeli, dobro za Slovenijo. Kdor misli dobro Sloveniji, bo podpiral tudi nas.

Zakaj so sestanki levice, ki jih sklicuje gospod Janković, problematični? Gre za vprašanje prestiža?

Na mizi so pravzaprav vsa vprašanja, od identitete stranke, položajev do posameznikov. Mi smo vedno sklicevali bilateralne sestanke, ki se skličejo s soglasjem. Sklicujeta ga oba predsednika stranke, ki izmenično delegirata vprašanja ne glede na to, koliko odstotkov je kakšna stranka dobila. S tem se izkazuje, da gre res za partnerstvo. Pri partnerstvu gre za to, da ni najmanjšega suma, da gre za kakršnokoli instrumentalizacijo ali paternalizacijo.

In pri vas ta sum obstaja?

Gre za to, da ne moremo cele stranke peljati pod okrilje drugega predsednika ali celo druge stranke. Mislim, da bo to Zoran Janković razumel, da bomo našli nek način sodelovanja tudi med nama kot predsednikoma. Ne želim, da bi imel kdorkoli v SD občutek, da je zaradi tega ponižan ali pa posebej počaščen.

V naši rubriki MnenjeMeter smo se pred kongresom SD spraševali, ali bo gospod Pahor grobar ali rešitelj SD. Zakaj ste prepričani, da boste rešitelj?

Ne gre za to, da bi obstajala ta dilema. Socialna demokracija na Slovenskem tradicionalno živi že vrsto desetletij. Noben predsednik socialdemokracije ni tako močan ali tako pomemben, da bi lahko to idejo likvidiral.

Mislim, da bom lahko SD usposobil za to, da se ponovno povzpne v vlado in da jo po možnosti tudi vodi. Glasov volivcev ne bomo naskakovali samo tehnično. Pritegniti moramo ogromen intelektualen potencial in spet vzpostaviti zaupanje sindikatov. Najti moramo skupen projekt za Slovenijo, tako da ne bodo vse zgodbe razpadale zaradi parcialnih interesov. Enako velja za gospodarsko in druge zbornice.

Če strneva zgodbo o novem profilu stranke. S čim boste prepričali volivce, da ste recimo vredni 30 odstotkov, ki ste jih enkrat že imeli?

Pripravili bomo program, s katerim bomo poskušali zagnati razvoj. Ključno je, kakšne modele bomo našli za finančni sektor, da bo na nov način pod nazorom države. Vzpostaviti moramo tudi nov način obdavčenja, ki bo omogočil močan javni sektor.

Torej višji davki.

To bomo še videli. Gotovo bo treba prilive povečati, ki jih je prva Janševa vlada z davčnimi reformami zmanjšala. Premožnejši morajo dati več za skupnost, ker od te skupnosti tudi več imajo. Ljudje mislijo, da je bogastvo, ki ga dobijo prek tržnih mehanizmov, samo delo njihovih rok. To je napačna predstava. Je tudi plod javnih mrež. Ne moreš imeti dobrih delavcev, če nimaš dobrega šolstva, znanosti, socialne varnosti in zdravstvenega sistema. Bogati bi morali biti najbolj hvaležni sistemu, ki jim omogoča bogatenje prek tržnih mehanizmov.

Napovedujete trdo politiko do vlade. Lahko strašenje pred Janševo vlado pritegne volivce?

Volivci se bodo odločali glede na rezultatih te vlade in tudi glede na naša opozorila in alternative. Pri kadrovskih zadevah in pri upravljanju državnega premoženja je ta alternativa očitna. Janševa vlada misli, da je državno premoženje plen, ki ga je treba razdeliti. Mi tega nismo počeli v prejšnji vladi in tudi ne mislimo naprej.

V SDS so rekli, da bo šla SD po poti LDS. Kako berete to sporočilo?

To je predvsem nespodobna čestitka. Če nekdo pride v nov krog, se ga dobrovoljno sprejme in šele potem pljune. To je bilo sicer na nek način pričakovano, ker je to njihova raven komuniciranja in politične kulture.

Kar pa zadeva primerjavo med LDS in SD, nekaterih stvari preprosto ne razumejo. LDS je Ropa izvolila za predsednika po tem, ko je bil za predsednika države izvoljen Drnovšek, mi smo to naredili, preden bo Borut Pahor izvoljen za predsednika. Ko je Rop izgubil volitve, LDS ni zamenjala predsednika. Mi smo to naredili takoj. Zgodilo se je neko izčiščenje in našli smo moč, da gremo naprej.

SDS ima težavo, ker je Janša postal nenadomestljiv. Stranko je peljal od približno socialdemokratske stranke prek zmerne stranke, ki je okrog leta 2000 poskušala koketirati s širšo javnostjo, do stranke, ki je zdaj radikalno desna, zlasti po metodah dela. Dvomim, da lahko zberejo moč za zamenjavo voditelja, ki je vse volitve, razen enih, izgubil. To je njihova travma, ki jo zdaj preslikavajo v SD.

SDS je radikalno desna stranka? Mislil sem, da ste vi radikalno levo.

Radikalno levo pri nas zelo hitro deluje kot radikalno in kot levo, ker je politični konsenz postavljen zelo v desno. To je za Slovenijo katastrofa, zato je premik v SD pomemben, ker se je prostor naenkrat odprl. Tudi za mlado generacijo, da vidi v politiki, v delu za skupnost nov izziv.

Rekli ste, da bo Borut Pahor zmagal na predsedniških volitvah. Zakaj ga podpirate, zakaj bi bil dober predsednik republike?

Že leta 2007, ko je bil možni kandidat, sem dejal, da je rojen za predsednika države. Kdaj mu bo to uspelo, je samo vprašanje časa. Njegova notranja volja, da bi vodil to državo, je neverjetna. On že celo kariero dela za to funkcijo. Zlepa ne najdete človeka v Sloveniji, ki bi se lahko z njim primerjal.

To je ena zadeva, ki me prepričuje, da bo zmagal. Druga pa je, da je vedno deloval do vseh državljanov enako, ni bil izključevalen do nobenih struktur. To je bilo celo za stranko moteče, ker smo vendarle želeli, da bi bolj socialdemokratsko obarval svojo držo, če že vodi takšno stranko.

Slab predsednik vlade je torej lahko dober predsednik republike?

Ko sem od blizu gledal, kako vodi vlado, sem dobil drugačno predstavo, kot se je oblikovala v javnosti. Lahko da bo to javnost postopno spoznala, ko bo videla, česa je sposobna Janševa vlada. Javnost je pozabila, kaj je delala ta vlada med letoma 2004 in 2008. Danes se ljudem, ko vidijo, kaj dela zdajšnja vlada, nekako kolca po tistih časih.

Se vam zdi?

Če pogledate ankete, vidite, da je ocena Pahorjeve vlade danes bistveno boljša od ocene zdajšnje vlade in boljša od tiste, ki jo je imela Pahorjeva vlada v času mandata.

Glede vprašanja, ali je slab predsednik vlade lahko dober predsednik države, pa je treba povedati, da sta to dve popolnoma različni funkciji. Pahor se je pri kadrovanju odločil, da bo v vlado vzel močne osebnosti, ki za seboj niso imele ekip, in to se je poznalo pri operativnosti. Pri predsedniku države je najpomembnejša njegova osebnost.

Zakaj bi morali biti ponosni na Tita in Kardelja, kot ste rekli v predkongresni kampanji.

Kardelj je zlasti s slovenskim narodnim vprašanjem v 30. letih prejšnjega stoletja začrtal razvoj slovenstva do vzpostavitve države. Kardeljev in Kidričev angažma, angažma levice, je pripeljal do tega, da imamo danes Slovenci državo.

Pri tem je seveda sodeloval tudi Josip Broz Tito. To so zgodovinska dejstva, ki jih moramo poznati ne glede na to, kaj kdo do čuti Tita, Kardelja, tudi, če hočete, do Franca Jožefa, Marije Terezije, Trubarja in do Katoliške cerkve. Vse to je naša zgodovina in to je treba integrirati. Prav je, da začnemo razmišljati o tem, kaj se nam je v zgodovini zgodilo skupaj, kot narodu in kot vsem ljudem z vsemi manjšinami, ki živijo tukaj.

To je naša zgodovina. Imamo sicer različne občutke do veljakov, eni mislijo, da so nekateri krvniki, drugi te iste posameznike razumejo kot rešitelje. To si moramo priznati. A to so ljudje, ki so delali našo zgodovino in so na nek način omogočili, da smo mi tukaj, z vsemi potenciali in hibami, ki jih imamo.

Če tega ne bomo dosegli, imamo zelo slabo izhodiščno pozicijo. Nimamo trdnega temelja, na katerem bomo dosegli najmanjši skupni imenovalec, kdo smo in kam hočemo iti.

V vladajoči koaliciji že pravijo, da bo iz SD prihajalo odpiranje ideoloških tem. Nekateri bi rekli, dajmo že končati to obdobje razprav o preteklosti.

Ta vprašanja odpirajo v SDS. Kdo pa je prepovedal učiteljem, da se z ikonografijo iz preteklosti grejo sindikalni žur? SDS. Mi tega nismo nikoli počeli. Vodil sem šolski resor, a nismo odpirali ideoloških tem.

Ko je bila 20. obletnica osamosvojitve, obletnica prvih demokratičnih volitev, obletnica nove ustave in 70. obletnica osvobodilne fronte, smo vse te državne praznike povzdigovali. Ste videli kdaj kakšnega veljaka SDS, da bi prišel na proslavo ob 27. aprilu? Ne pridejo. Imajo svoje proslave in častijo svoje ljudi.

Glede tega se moramo poenotiti. To, kar je državno, je skupno in to je treba potem slaviti, to so tisti najmanjši skupni imenovalci. Slaviti moramo tudi velike dogodke v naši zgodovini, tiste, ki so iz slovenskega naroda naredili herojski narod, ki so obrnili tok zgodovine.

Vračanje v preteklost, ki na nek način pomeni tudi izgubljanje energije, ni samo stvar desnice. Recimo pri poimenovanju Titove ceste se je verjetno dobro vedelo, da bo sprožilo javne polemike.

Politični konflikti se vedno izkristalizirajo ob detajlih. Titova cesta. Josip Broz Tito je bil voditelj velikega dela sveta in to priznava ves svet, le na Slovenskem mu tega ne priznavamo. Priznavajo mu v nekaterih občinah in mestih.

Iz tega po nepotrebnem delamo ideološko vprašanje. V Ljubljani imamo ulico, poimenovano po škofu, ki je zažigal knjige. A to je del naše zgodovine, prav je, da imamo to ulico.

Gospod Lukšič, ali dajete častno pionirsko besedo, da boste zmagali na volitvah in če to obljubo prelomite, kaj bo sledilo?

Sledi zmeraj to, kar je prav po volitvah. Če predsednik ni upravičil pričakovanja stranke in volivcev, pričakovanja, ki jih je gojil, potem je prav, da se poslovi. Mislim, da je tu treba zastaviti vso energijo, da dosežemo čim boljši rezultat. Če bo ta rezultat slab, potem bom seveda prepustil mesto komu drugemu.

[video: 33569 / ]

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano