Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 8.20

8 let

Zdenko Pavček – tajkun, ki se ne pusti dotikati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdenko Pavček je uresničil zamisel o povezovanju slovenskih logističnih podjetij. Kljub temu njegovi delavci ne morejo plačevati položnic, on pa je še vedno lastnik stanovanj, razkošne hiše in jahte.

Zdenko Pavček je svojo poslovno pot začel v podjetju Avtoemona pri rosnih 19 letih. Leta 1984 je prevzel vodenje komercialnega sektorja v družbi Vektor, leta 1990 pa so ga imenovali za direktorja družbe. Devet let pozneje je prevzel tudi vodenje transportne družbe Viator in ga združil s špedicijskim podjetjem Vektor, leta 2000 pa so ga imenovali za direktorja in predsednika uprave družbe Viator & Vektor.

Posel z osemkolesniki je splaval po vodi Poleg (ne)uspešnih nakupov in združevanj nekaterih drugih podjetij se je leta 2003 dotaknil še orožarskih poslov. V okviru podjetja Viator & Vektor je namreč kupil Sistemsko tehniko. V času njegovega tesnega prijateljevanja z LDS je podjetje z ministrstvom za obrambo podpisalo pismo o nameri izdelave vojaških osemkolesnikov. Posel, vreden okoli 250 milijonov evrov, je po volilnem porazu takratne vlade splaval po vodi, saj je nova vlada za osemkolesnike objavila javni razpis, na katerem so namesto Sistemske tehnike izbrali finsko Patrio.

Kot ne prav uspešna sta se izkazala tudi posla s Tovarno vozil Maribor in Izletnikom Celje, ki ju je prav tako kupil.

Prejel nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu Pavčkovi zlati časi so bili leta 2003, ko je imelo podjetje Viator & Vektor v lasti več kot 500 tovornjakov, skupaj s kooperanti pa okoli tisoč. Pavček je takrat večkrat zatrdil, da je "prihodnost slovenskega Viator & Vektorja svetla ter da težav ni". Še isto leto ga je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) nagradila za izjemne dosežke na področju gospodarstva, zatem pa je prejel še prestižno mednarodno priznanje menedžer leta 2008.

Gospodarski zbornici ni plačeval članarine Leta 2007 je poleg vodenja transportno-špedicijskega podjetja postal še prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Ko je pozneje sledilo razkritje, da skupina Viator & Vektor zbornici ne plačuje prispevka, je julija lani odstopil s položaja. "Gre za manipulacijo. Na upravnem odboru sem sam odprl problematiko neplačevanja članarin, saj želim o tem govoriti odkrito," je povedal ob odstopu. Mnogi ob tem menijo, da je bilo neplačevanje prispevka prvi znak zatona prej uspešnega podjetja.

In prihodnost podjetja res ni bila tako svetla, kot je napovedoval njen prvi mož. Začelo se je pretirano zadolževanje in Pavček je bil prisiljen odprodati nekaj družb. Kljub temu so bila potrebna nova posojila. Nekoč dobro stoječe avtoprevozniško podjetje je tako začelo svojo strmo pot navzdol. Logistične storitve so zaradi pomanjkanja denarnih sredstev ustavili, delavci so morali na prisilni dopust, plač pa ni bilo. Pavček je banke upnice tako zaprosil za dodatnih sedem milijonov evrov posojila, s katerim bi znova zagnali proizvodnjo. "Borit se grem z bankami, da poskusim doseči pozitivni odgovor," je poudaril pred sestankom, vendar so banke posojilo zavrnile. Družba bo tako morala začeti z insolvenčnimi postopki. Pripravili bodo ukrepe za prisilno poravnavo, če pa pogoji za to ne bodo izpolnjeni, bo družba šla v stečaj.

"Pavček bi se moral umakniti že zdavnaj" Viator & Vektor bankam po nekaterih ocenah dolguje okoli 140 milijonov evrov. Večina od razočaranih 530 delavcev, katerih zadnji prihodek je bila polovica majske plače, pa meni, da bi se moral Pavček "že zdavnaj umakniti, pa bi se morebiti stvar iztekla drugače". Pavček jim je na očitke, medtem ko je bežal pred svojimi delavci, odgovoril le, da za nastalo zgodbo ni kriv in: "Nehaj se me dotikati."

Ne spreglejte