Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 12.42

8 let

Sarkomagija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy ima navkljub velikopoteznim načrtom zgolj eno in edino prioriteto. Iskanje soglasja o novi ali stari (Lizbonski) pogodbi.

Kontrast med predsedovanjem Slovenije in Francije skorajda ne bi mogel biti večji. Slovenska vlada je prevzela vajeti EU v svoje roke v trenutku, ko je iz Lizbone prišel jasen signal, da se institucionalna kriza razrešuje. Nato se je razrešila melodrama o eko-območju z Zagrebom, v kateri je sicer težko pokazati zmagovalca. Nedvomno je bilo slovensko stališče, ko so ga ponavljali v Evropski komisiji močnejše in se je tudi uresničilo. A je tudi Hrvaška s tem, da se je odpovedala “enemu ključnih projektov” na simbolni ravni pokazala, kaj vse je pripravljena narediti na poti k Evropski uniji.

Druga zgodba je Srbija in z njo Kosovo. Evropska unija je pokazala, da ima enako stališče le v tem, da se strinja, da enakega stališča nima. S tega vidika je podpis Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Srbijo pomemben premik, ki pa potrebuje pripis: pogojno. Odvisen je namreč od ocene sodelovanja s sodiščem v Haagu. Kar se Kosova tiče; že dejstvo, da ga niso priznale vse članice povezave pove vse. A tu iskati uspehe ali neuspehe slovenskega predsedstva Unije je nesmiselno.

Francija vodi Unijo v drugačnem obdobju. V obdobju, ko je iz Dublina prišel jasen signal, da se institucionalna kriza znova zapleta. Kar je bržčas dokaj hud udarec za dinamičnega predsednika Nicolasa Sarkozyja in pa tudi za teme, ki jih je podčrtaval v obdobju pred prevzemom predsedovanja. Glede na razprtije, ki jih je Sarkozy s svojim neposrednim pristopom - egom - povzročil na osi Pariz – Bruselj, se mu obeta tudi kar nekaj dela pri krepitvi zaupanja med člani Evropske komisije. A za evropske politične elite upanje vseeno ostaja. Francoski predsednik Sarkozy je francoski primerek ameriškega “naredi!” (saj poznate tisti slogan določene športne blagovne znamke). S potrditvijo namere, da Francija vstopi tudi v vojaške strukture Nata je še enkrat več pokazal, da je njegov politični pristop precej drugačen od predhodnikovega. Francija je s Sarkozyjem postala in.

Kaj upanje za elite prinaša Ircem za zdaj še ni jasno. Zdi se vsaj nespodobno govoriti o tem, da bo po obdobju premisleka v igri enako besedilo (je mar irski »ne« manj vreden kot francoski?), kakor se denimo zdi neverjetno, da tako resna združba držav ni imela nadomestnega načrta. In tu nekateri pričakujejo Sarkomagijo. A prvo leto njegovega predsednikovanja Franciji je bolj kot kaj drugega zaznamovalo izrazito ekstrovertirano vedenje in polni stolpci rumene kronike.

Ne spreglejte