Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2011,
8.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 2. 2011, 8.18

7 let, 12 mesecev

Kako postati sodnik porotnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Kot redni bralec črne kronike in navdušen gledalec nadaljevank s pravno-kriminalno tematiko se čutim sposobnega, da v teh težkih časih kot porotnik pomagam izboljšati ugled slovenskega sodstva."

Nam je hudomušno pisal bralec iz Spodnjega Kašlja in dodal: "Sem upokojeni diplomirani bibliotekar, ki bi mu zaradi borne pokojnine koristil kakšen dodaten evro. Predvsem me zanima, kam se lahko prijavim in kakšen je zaslužek."

Kdo, kako? Zakon o sodiščih pravi, da je za sodnika porotnika lahko imenovan državljan Republike Slovenije, ki je dopolnil trideset pomladi, ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, je zdravstveno ter osebnostno primeren za udeležbo pri izvajanju sodne oblasti in aktivno obvlada slovenski jezik. Mandat sodnikov porotnikov traja pet let in so lahko ponovno imenovani.

Kandidate za sodnike porotnike predlagajo predstavniški organi občin z območja sodišča, lahko pa tudi interesne organizacije, ki so kot društva ali združenja registrirana in delujejo na območju sodišča. Politične stranke kandidatov neposredno ne morejo predlagati.

Funkcija sodnika porotnika je omejena na obravnave hujših kaznivih dejanj na prvi stopnji (pred okrožnimi sodišči) ter na spore pred delovnimi in socialnimi sodišči. Sodnike porotnike delovnih in socialnih sodišč voli državni zbor, sodnike porotnike okrožnih sodišč pa imenuje predsednik višjega sodišča. Poziv za predlaganje kandidatov je po potrebi objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.

Eni pasivni, drugi aktivni Sodnik porotnik pri nas soodloča praviloma o vseh vprašanjih, ki so predmet sodnega odločanja enakopravno s poklicnim sodnikom, ki pa vedno predseduje senatu. Vpliv na končno odločitev je tako odvisen predvsem od njih samih. Nekateri so pasivni in brez pripomb sledijo odločitvam sodnikov, videli smo jih tudi že dremati med obravnavami najhujših kaznivih dejanj, spet drugi se nasprotno izkažejo za zelo angažirane.

Aktivnost porotnikov je precej odvisna od informacij, ki jih imajo o poteku sojenja in o posameznem primeru, pri katerem sodelujejo. Govori se, da so slabo informirani zlasti v primerih, ko se glavne obravnave po prekinitvah ali po razveljavitvah v pritožbenih postopkih ne nadaljujejo z istimi porotniki, ki so v postopku sodelovali prej. Čeprav bi se morala glavna obravnava ob zamenjavi sodnika ali sodnika porotnika začeti od začetka, se lahko ob soglasju strank prebere zapisnik, pri čemer porotniki nimajo možnosti neposrednega vrednotenja do tedaj izvedenih dokazov.

Dva evra bruto za pol ure sodelovanja Sodniku porotniku za delo pripada nagrada v višini dva evra bruto za vsake začete pol ure sodelovanja pri sojenju, bolj oddaljenim se prizna tudi dnevnica, stroški morebitnega prenočišča in kilometrina. Zaposleni in zaradi opravljanja funkcije odsotni z dela imajo na podlagi potrdila sodišča tudi pravico do nadomestila plače.

Za vse, ki želite na ta način obogateti, dodajmo še opozorilo, da se sodnik porotnik razreši, če zlorabi ali nevestno opravlja svojo dolžnost. Mandat preneha tudi ob izgubi državljanstva, v primeru hudih zdravstvenih težav in pravnomočne obsodbe za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Ne spreglejte