Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 19.44

8 let

Kako kupiti opremo za deževne dni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsakega izmed nas je že kdaj sredi mesta do kože premočil nenaden naliv, ker s seboj nismo imeli dežnika oziroma plastične plahte.

Muhasto aprilsko vremensko obdobje je sicer že mimo, začenjajo pa se vroči poletni meseci, ki jih redno prekinjajo nasilne plohe in vročinske nevihte. Oboje zna nič hudega slutečega sprehajalca brez primerne zaščite pošteno oklofutati s kapljami.

Dežnik Primaren kos opreme za deževno vreme je zagotovo dežnik, nošenje tega nam je spomladi in jeseni skorajda samoumevno. Veliko ljudi ima dežnike v splošnem za potrošni material, saj se radi zlomijo, raztrgajo in izgubijo v zdravstvenih domovih ter šolah, tako pa je tudi zaradi množičnega nakupovanja poceni kitajskih primerkov, te uniči že grd pogled. S ceno od treh do sedmih evrov so sicer res ugodni in svojemu namenu do preranega groba služijo zadovoljivo, a kaj ko jih povprečen porabnik v enem letu zamenja vsaj pet. Razen ob resnični prostorski stiski iz izkušenj odsvetujemo zložljive primerke, ki se zaradi premalo ojačanega ogrodja hitro pokvarijo, pod nenehnim pritiskom pa je tudi vzmetni odpiralni mehanizem.

Prava stvar so klasični dolgini z lesenim ali PVC-ohišjem, ki se odpirajo analogno (beri: ročno) in jih je mogoče dobiti v trgovinah z oblačili, čevlji in torbicami, cene pa so med 15 in 30 evri. Poleg večje kakovosti izdelave bodo zaradi premera ščitili tudi vašega spremljevalca ali spremljevalko ali pa kovček. Še beseda ali dve o ročaju: zaradi priročnega shranjevanja izberite dežnik z ukrivljenim.

Na koles(ščk)ih Mladi starši ob nakupu otroškega vozička ne pozabite na dežno pregrinjalo, ki bo otroka varovalo pred kapljami. Cene se gibljejo med 30 in 40 evri, PVC-pregrinjala pa so v večini primerov univerzalna, kar pomeni, da jih lahko namestite na katerikoli voziček.

Za kolesarje in voznike koles z motorjem ter skuterjev, ki se želijo zavarovati pred slabim vremenom, je najboljša izbira namenska pelerina, ta prekrije šoferja in vozilce. Sprednji del je zaradi pregleda nad vožnjo in uporabo luči praviloma prosojen, pelerina pa dovolj kratka, da se ne zapleta v kolesa in verigo. Cena pokrivala te vrste je približno 40 evrov, preostane le še nakup škornjev, dežnih hlač za zaščito nog ali pa kar plašča z odsevnimi trakovi, kot ga po navadi nosijo poštarji in komunalni delavci.

Tudi invalidi na vozičkih ne bodo ostali mokri. Njim so namenjene povsem prekrivne pelerine ali le zaščita za spodnji del telesa, če uporabljajo dežnik, mogoče pa je kupiti tudi pregrinjalo v obliki ponča, ki zavaruje osebo in voziček.

Od glave do pet V zadnjem obdobju so spet v modi škornji za dež. Pri nakupu je treba biti pozoren na profil podplata (ne iščite traktorske pnevmatike, dovolj bo že nekaj milimetrov), višino, notranjo okosmatenost in opno, ki dežju prepreči, da bi vam zmočil nogavice. Zgornje cenovne meje ob poplavi prestižnih blagovnih znamk pravzaprav ni, se pa splača, če ne želite dobiti žuljev, zanje odšteti vsaj nekaj deset evrov. Tudi udobje namreč nekaj šteje.

Nepremočljive dežne hlače so obvezna oprema vseh, ki v slabem vremenu delajo na prostem, pogojno jih potrebujejo tudi kolesarji in motoristi. Izdelane so iz poliuretana, pri nas pa boste zanje v povprečju odšteli 25 evrov.

Torzo boste pred padavinami najlaže popolnoma zaščitili s pelerino. Zanje skoraj dobesedno velja rek: "Za malo denarja malo muzike." V pregrinjalih plastik-fantastik za petaka boste namreč videti kot slabo postavljen šotor, izdelki takšnega kova pa se zaradi enoslojnega PVC tudi zelo hitro naluknjajo in ne omogočajo skoraj nobene zaščite pred vetrom. Denar raje naložite v večplastno vodotesno ogrinjalo, ki ponuja shranjevalni prostor in ima odsevne našitke. Za najmanj 30 evrov ga boste našli v trgovini s kolesarsko ali gorniško opremo.

Ne spreglejte