Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 9.50

6 let, 6 mesecev

Joseph Mussomeli: Tisti veleposlanik, ki bi združeval Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veleposlanik Joseph Mussomeli si zasluži kritiko zaradi prevelike vneme pri iskanju koalicije mimo zmagovalca volitev, a tudi pogrom v obliki strica Stanovnika je bil pretiravanje.

Rad piše poezijo in enodejanke, se sprehaja, bere zgodovinske knjige, od športov pa ima rad tenis in balinanje, lahko preberemo v Wikipediji. Joseph Adamo Mussomeli, katerega stari starši so v Ameriko prišli iz Sicilije, je "napisal" povolilno enodejanko, s katero se v Sloveniji ni ravno proslavil. Vprašanje je, ali bi z branjem zgodovinskih knjig lahko predvidel, kakšni bodo odzivi Slovencev na njegovo aktivno vlogo v povolilni zmešnjavi oblikovanja vladne koalicije. Veleposlanik Mussomeli je pravnik, rojen leta 1952 v New Yorku. Njegov oče je bil oficir, ki se je boril v drugi svetovni vojni in v korejski vojni. Mladi Joseph je zaradi očetove službe veliko potoval po ZDA, živel pa je tudi v Nemčiji. Ameriška neposrednost izbrisala pregovorno Türkovo mirnost Mussomeli ameriško neposrednost kljub diplomatskemu statusu demonstrira skoraj v vseh medijskih nastopih. Ni tudi prvič, da je razburil s svojimi prostodušnimi izjavami. Je pa prvič, da je sprožil odzive, od katerih je bil presenetljivo najbolj oster predsednik republike Danilo Türk, nekdanji diplomat. Stric Stanovnik se je vrnil v gozd Če seveda odštejemo predsednika zveze borcev Janeza Stanovnika, ki ga je v Dražgošah zaneslo v partizansko retoriko črno-belega slikanja o groznih Američanih in cankarjanskih hlapcih z desnice. Dejstvo je namreč, da se je veleposlanik po volitvah sestal s predstavniki vseh političnih strank, tudi Pozitivne Slovenije. Kot smo poročali, se je sestal tudi s predsednikom Türkom. Mussomeli si je verjetno toliko vmešavanja v slovenske notranje zadeve dovolil tudi zato, ker je med službovanjem v Sloveniji dobil občutek, da si to lahko privošči.

Najprej komentira, kakšno koalicijo potrebujemo ... Dejstvo pa je tudi, da njegova obramba, da je bil napačno razumljen, ne prepriča. Za POP TV je namreč 28. decembra izjavil, da nekateri slovenski politiki govorijo o volji ljudstva, da pa so po njegovem razumevanju matematike Slovenci razdeljeni. Pol naj bi jih volilo desnico, pol pa levico, zato naj bi potrebovali nekoga, ki jih bo združil v široko koalicijo, ki bi presegla delitve na leve in desne. Dodal je, da ne ve, kdo bi to lahko bil. Logično sklepanje nas pripelje do ugotovitve, da ta nekdo ni zmagovalec volitev Zoran Janković.

… nato pa pravi, da bi bilo komentiranje neprimerno Po burnih odzivih se je veleposlanik branil z izjavami, ki so bile v nasprotju s prej izrečenim. Ocenil je, da je neprimerno, če bi komentiral skrbi Slovencev ali da bi celo predlagal, kdo bo njihov vodja oziroma kakšno koalicijo bi morali imeti.

Izdala ga je jezična Ljudmila Tako nas veleposlanik gotovo ni prepričal, ko je zagotavljal, da se z izjavami ni vmešaval v povolilni proces sestavljanja koalicije. Če nič drugega, to dokazuje dejstvo, da jezične predsednice NSi Ljudmile Novak ni demantiral. Dejala je namreč to, kar še vedno najdemo na spletnih straneh Nove Slovenije: da jo je ameriški veleposlanik povabil na prijateljski pogovor, na katerem je med drugim dejal, da njeno stranko vidi v vladi.

Kako se Američani posujejo s pepelom? Je pa treba pragmatičnemu Mussomeliju, ki je včasih prav zabaven s svojimi humorističnimi vložki, priznati, da se zna posuti s pepelom. Za sobotni Večer je namreč izjavil: "Predsednik je naredil prav, ko je podelil mandat relativnemu zmagovalcu. Mislim, da bi ta moral vedno dobiti prvo priložnost za sestavo vlade."

Zoki je za Američane nepredvidljiv Da veleposlanikove besede o široki koaliciji niso bile usklajene z Washingtonom, seveda ni verjetno, kar potrjuje tudi podpora, ki je v zadnjih dneh prišla iz State Departmenta. Zoran Janković je za Američane in njihove interese očitno tako nepredvidljiv, da so poskušali z mehkimi pogovori vplivati na povolilna razmerja.

Kaj ima z vsem tem Đorđe Balašević? To je sicer paradoksalno omogočil prav Janković, sicer v sodelovanju z Borutom Pahorjem, ki ga je Mussomeli označil za svojega prijatelja. Če namreč prestižni boj dveh velikih egov ne bi omogočil izvolitve Gregorja Viranta za predsednika državnega zbora, Američani ne bi "zavohali" priložnosti za "neke nove klince", kot bi rekel Đorđe Balašević.

Kdaj je veleposlanik blagodejen in samokritičen? Če pustimo ob strani dejstvo, da veleposlanik kritizira slovensko razklanost na leve in desne ob podobni razklanosti Američanov na republikance in demokrate, je za Slovenijo blagodejno, da nekdo glede nekaterih temeljnih vprašanj izreče neposredno sodbo.

Recimo v zvezi s korupcijo ali pa strahom pred tujci in njihovimi naložbami, kar je eden od temeljnih problemov Slovenije. Mussomeli zna biti tudi samokritičen, recimo takrat, ko je odkrito dejal, da so Američani dvolični, ko zahtevajo sprejem zapornikov iz Guantanama, ki so jih nezakonito zaprli, nočejo pa jih sprejeti sami.

Joe bere Wikileaks Zaradi Mussomelija prav gotovo še bolj verjamemo vsemu, kar so razkrile depeše na Wikileaksu. Verjamemo pa lahko tudi, da temperamentni Američan z italijanskimi koreninami ne bo spremenil svojega sloga komuniciranja. Iz Washingtona so mu namreč, kot je dejal za Večer, sporočili: "Joe, počneš natanko to, kar moraš početi. Popolnoma te podpiramo. Nadaljuj dobro delo."

Ne spreglejte