Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
11.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2015, 11.21

7 let, 2 meseca

Zveza za prihodnost: Google in Elon Musk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google namerava v kratkem vložiti 800 milijonov evrov v podjetje Space Exploration Technologies Elona Muska. Končni cilj je omogočanje satelitskega interneta in globalni dostop do Googlovih storitev.

Googlov naslednji korak proti svetovni dominaciji Google že več let ni zgolj spletni iskalnik, saj je skozi leta vložil v nešteto iniciativ – od samovozečih avtomobilov do visokoletečih balonov, ki naj bi omogočali internetni dostop. Za vsem seveda stoji isti motiv: svoje storitve in z njimi oglase pripeljati do slehernega para oči na planetu. Spletni portal The Information in časnik Wall Street Journal poročata, da naj bi se Google pripravljal za naslednjo veliko investicijo, s katero naj bi podprl razvoj satelitov Space X, za katerimi stoji podjetje Elona Muska, očeta električnega avtomobila Tesla.

Prelomna točka vesoljskih podvigov Muskova vesoljska iniciativa je leta 2010 postala prvo zasebno podjetje, ki je v Zemeljsko orbito izstrelilo vesoljsko plovilo, ki se je uspešno vrnilo na Zemljo. Podjetje je po navedbah portala Business Insider v zadnjih letih naredilo ogromen napredek pri razvoju zasebnih poletov v vesolje, njihovi dolgoročni načrti pa so osredotočeni predvsem na razvoj kapsul in plovil, ki bodo – kot upokojeni Space Shuttle – ponovno uporabni.

Cilj je internetni dostop Googlov vložek v Space Exploration Technologies bi za Google pomenil korak naprej pri zagotavljanju internetnega dostopa tudi na najbolj oddaljenih in odmaknjenih delih planeta. S tem si želi Google do prebivalcev na teh področjih pripeljati tudi svoje storitve. Cilj projekta je po navedbah Wall Street Journala izstrelitev več sto satelitov v nizko orbito, skupni strošek projekta pa naj bi znašal več kot osem milijard evrov.

Veliko odprtih vprašanj Projekt je vsekakor zahteven, po navedbah strokovnjakov pa naj bi razvoj in izgradnja posebne tovarne za omenjene satelite trajala več let. Muskovo podjetje je sicer že osvojilo nekaj pomembnih elementov; strokovnjaki navajajo, da so povsem avtonomni pri izdelavi navigacijskih sistemov in sistemov za nadzor letenja. Med odprtimi tehničnimi vprašanji ostaja distribucija signalov s satelitov nazaj na Zemljo.

Do zdaj je Musk zavračal vse investicije v svoje vesoljsko podjetje predvsem zaradi ohranjanja popolnega nadzora nad njegovim delovanjem. A vesoljska panoga je stroškovno na povsem drugi ravni, zato ni izključeno, da bo za nujno potreben kapital vseeno pripravljen deliti nekaj moči.

Ne spreglejte