Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 11. 2020,
12.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

24

Natisni članek

Azija Kitajska trgovinski sporazum

Nedelja, 15. 11. 2020, 12.36

3 leta, 6 mesecev

Zmaga Kitajske: podpisan največji prostotrgovinski sporazum na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

24

Asean | Foto Reuters

Foto: Reuters

Članice Zveze držav Jugovzhodne Azije (Asean) so s partnericami po osmih letih pogajanj v Hanoju podpisale regionalni trgovinski dogovor, ki velja za največji prostotrgovinski sporazum na svetu.

"Zelo sem zadovoljen, da smo po osmih letih težavnih pogajanj danes končali pogovore o Regijskem celovitem gospodarskem partnerstvu (RCEP) in ga uradno podpisali na 37. vrhu Aseana," je po pisanju STA sporočil vietnamski premier Nguyen Xuan Phuc, ki je gostil vrh Aseana.

Zmaga kitajskih prizadevanj za krepitev vpliva v regiji

Sporazum o prosti trgovini, ki po oceni strokovnjakov predstavlja zmago Kitajske in njenih prizadevanj za krepitev vpliva v regiji, je podpisalo 15 držav azijsko-pacifiške regije. Ko bo začel veljati, bo sporazum zmanjšal carinske ovire med podpisnicami, vzpostavil skupna pravila trgovanja in poenostavil dobavne verige. Sporazum pokriva tako trgovino kot tudi storitve, investicije, telekomunikacije in avtorske pravice.

Dogovor, o katerem so začeli razpravljati leta 2012, je, po ocenah mnogih, kitajski odgovor na propadlo ameriško trgovinsko iniciativo v regiji. Vključuje deset jugovzhodnih azijskih gospodarstev ter Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo, Novo Zelandijo in Avstralijo, navaja STA.

Vrh je v luči pandemije potekal virtualno. | Foto: Reuters Vrh je v luči pandemije potekal virtualno. Foto: Reuters

Podpisnice RCEP imajo skupaj 2,2 milijarde prebivalcev in ustvarijo okoli 30 odstotkov globalnega bruto domačega proizvoda (BDP), trgovinski dogovor med njimi pa zato predstavlja velik pozitiven korak naprej za trgovino in investicije v regiji, so prepričani analitiki.

Po oceni strokovnjakov bo od sporazuma imela največ ravno Kitajska, ki bi lahko še dodatno okrepila svojo moč na trgu.

Kitajska: To je zmaga za svetovno gospodarstvo

Kitajski premier Li Keqiang je podpis označil za zmago za svetovno gospodarstvo. "Podpis RCEP ni samo mejnik v regionalnem sodelovanju Vzhodne Azije, ampak je tudi zmaga za multilateralizem in prosto trgovino," je povedal v govoru po vrhu.

Tudi avstralska vlada je danes pozdravila dogovor, saj da bo to priložnost za okrepitev odnosov s Kitajsko. Premier Scott Morrison je podpis označil za zmago za avstralske kmete in delovna mesta.

Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se sicer v zadnjem času zaostrili, na primer, ko je Avstralija podprla ZDA pri pozivih za preiskavo izvora covid-19 na Kitajskem. Peking pa je uvedel omejitve na uvoz avstralskega vina, ječmena in govedine.

Kitajski minister za trgovino Žong Šan stoji ob premierju Li Keqiangu med podpisovanjem sporazuma. | Foto: Reuters Kitajski minister za trgovino Žong Šan stoji ob premierju Li Keqiangu med podpisovanjem sporazuma. Foto: Reuters

Do podpisa dogovora prihaja, ko se deset članic Aseana bori z vse večjimi stroški koronske krize. Ta je močno prizadela številna njihova gospodarstva ter marsikje javni zdravstveni sistem pahnila na rob prepada.

Ravno zaradi pandemije pa je podpis sporazuma tokrat potekal v drugačni obliki. Celoten vrh je potekal virtualno in tako je bilo tudi s podpisovanjem. Namesto da bi se regionalni ministri sestali osebno in podpisali dogovor za mizo, so se priključili na prenos. Vsak minister je podpisal dokument in ga nato pokazal v kamero, da so ga lahko videli tudi ostali udeleženci in novinarji.

Kritiki: Kitajska bo lahko sama pisala pravila trgovine v tej regiji

Po ocenah kritikov je sicer dogovor mehanizem, ki Kitajski omogoča, da sama piše pravila azijsko-pacifiške trgovine, potem ko so se ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom iz regijskih dogovarjanj umaknile. Nekateri sicer ocenjujejo, da bo novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden znova okrepil prisotnost države v regiji, podobno kot zadnji demokratski predsednik ZDA pred Trumpom Barack Obama.

Preberite še:

Koronavirus na Kitajskem
Novice Evropa tone v rdečih številkah, njim pa je uspelo nemogoče #video
Ne spreglejte