Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
22.26

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

etažni lastniki lastniki stanovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 14. 1. 2024, 22.26

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Želim urediti etažno lastnino, a svak ni za to. Kaj zdaj? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Stanovanjski blok | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V lasti imam 2/3 stanovanjskega objekta. Rada bi uredila etažno lastnino, o čemer ne prepričam svaka, ki je lastnik 1/3 objekta. Kaj lahko storim? Hvala za odgovor. Lep pozdrav, Tina J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovana Tina, iz vašega vprašanja izhaja, da gre za objekt z dvema lastnikoma, ki v naravi nimata določenega deleža. Vi ste lastnica 2/3 idealnega deleža, vaš svak pa 1/3.

Etažno lastnino oziroma solastnino lahko razdelite s soglasjem ali s predlogom za razdelitev solastnine. Naj najprej opredelimo sporazumno razdelitev solastnine, ki je enostavnejša in tudi cenejša.

Zemljišče za kampus
Novice Kako "neboleče" urediti že dolgo neurejene evidence o lastništvu parcel?

V takih primerih je treba skleniti pogodbo o razdelitvi solastnine, v kateri se podrobno opredelijo deleži obeh solastnikov. Pogodbo je treba overiti pri notarju, ki uredi še zemljiškoknjižni vpis.

V primeru sporazuma se lahko še prej najame geodeta, ki naredi ustrezen elaborat za vpis stavbe v kataster stavb. Elaborat se priloži k pogodbi in tudi vpiše v kataster stavb, ki ga vodi geodetska uprava (Gurs). S tem se zadeva dokončno uredi.

Če želimo evidentirati stavbo z več deli in je bila ta zgrajena po letu 2003, je treba geodetskemu elaboratu predložiti kopijo gradbenega dovoljenja. Sicer elaborata za vpis stanovanjske stavbe z več posameznimi deli v kataster stavb ni možno vložiti na Gursu.

Center Bellevue. nepremičnine stanovanje stanovanja ljubljana
Novice Je prodaja idealnega deleža v hiši sploh mogoča "potiho"?

Za vpis stavbe v kataster stavb in izdelavo sporazuma o oblikovanju etažne lastnine oziroma razdelitve solastnine je torej potrebno stoodstotno soglasje vseh zemljiškoknjižnih lastnikov stavbe. Če soglasja ni ali je kdo od udeležencev pasiven, lahko etažni lastnik, ki želi urediti pravno stanje nepremičnine, na pristojno nepravdno sodišče vloži predlog za razdelitev solastnine in določitev pripadajočega zemljišča.

Navajate, da je vaš svak, ki je solastnik do 1/3, pasiven. Vseeno vam predlagamo, da mu ponovno predočite zadevo, saj je pogodba enostavnejša in bistveno cenejša od postopka na sodišču. Tudi v sodnem postopku bo sicer treba narediti elaborat in bo potem nepravdno sodišče odločilo na podlagi izdelanega elaborata.

nadstrešek
Novice Želi si postaviti nadstrešek in jakuzzi
kozolec
Novice Leseno hiško na nezazidljivi parceli bi spremenil v bivalni objekt. Se to sme?

Ne spreglejte