Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
20. 4. 2021,
15.22

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

22

Natisni članek

Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Siol plus kolesarjenje kolesar

Torek, 20. 4. 2021, 15.22

2 leti, 8 mesecev

Vse težje je dobiti kolo, čeprav so cene višje. Kje so razlogi?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

22

kolo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Velika rast povpraševanja je marsikomu otežila nakup kolesa. Čeprav so se cene dvignile, je povpraševanje rekordno, na drugi strani pa težavo predstavljajo dobavni roki. Cene so se v povprečju dvignile za deset odstotkov.

Ob klicu v marsikatero prodajalno koles v prestolnici je odgovor podoben. "Pridite hitro, nekaj jih še imamo." Ali pa: "Jih imamo, ampak hitro gredo." Prodaja koles je v času epidemije močno poskočila in poskrbela za pomanjkanje ponudbe. Na drugi strani imajo številni dobavitelji težave in jim ne uspe izpolniti vseh naročil.

V Sloveniji so najbolj priljubljena gorska in cestna kolesa, veliko rast pa doživljajo električna kolesa. "Če bi zdaj kdorkoli ponudil tisoč koles, bi jih vsi prodajalci takoj vzeli," razlaga direktor kolesarske trgovine Velo Grega Tekavec. Dodaja, da so kolesarske trgovine zdaj dobile novo zalogo, čez mesec ali dva pa se bo znova poznala luknja.

Nenormalna rast

Grega Tekavec | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Rast je nenormalna oziroma nadpovprečna. Je pa na drugi strani težava, da dobave zamujajo, ob tem so stroški prevoza veliko višji. Proizvajalci ne dohajajo povpraševanja. Največja težava so komponente Shimana. Njihova dobava ni niti približno dovolj velika, glede na to, koliko je na drugi strani povpraševanja," dodaja Tekavec.

Več zanimanja strogo zaradi epidemije

Povpraševanje po kolesih je v zadnjem letu poskočilo za približno od 20 do 30 odstotkov, Tekavec pa meni, da je podobno tudi pri tekaški obutvi.

"Večje povpraševanje je strogo povezano z epidemijo. Ljudje so več doma, manj potujejo in vsak išče izhod iz hiše. Mislim, da je podobno tudi pri tekaški obutvi. Povedano po domače, ljudje so se začeli več ukvarjati s športom in so se založili z novimi kolesi. Lani je odpadlo veliko dopustov ali pa so bili ti cenejši, kar je odlična priložnost, da obnoviš vozni park," razlaga.

Še bolj kot pri klasičnih kolesih se je zanimanje povečalo pri električnih. "Na tem področju vsako leto podvojimo prodajo," pojasnjuje.

kolesarska steza | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Veliko dražji kontejnerski prevoz

Ob večjem povpraševanju so se dvignile tudi cene. Kolesa so se podražila za približno deset odstotkov.

"Podražitev je na vhodni strani in je posledica podražitve, ki jo je predvidel proizvajalec, in predvsem veliko dražjega prevoza," razloge za višjo ceno pojasnjuje Tekavec. Dodaja, da se je kontejnerski prevoz v času epidemije podražil od dvakrat do trikrat.

"V zadnjih sedmih, osmih letih smo za najdražji kontejnerski prevoz plačali do tri tisoč dolarjev, zdaj pa so bile cene tudi po deset tisoč dolarjev. Cene so se zdaj že umirile, še vedno pa plačamo za kontejner okrog sedem tisoč dolarjev."

Ne spreglejte