Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2012,
8.01

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varčevanje vlada

Sobota, 3. 3. 2012, 8.01

6 let, 8 mesecev

Vlada zbira predloge za pametno varčevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada namerava do konca tega meseca pripraviti predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim želi odločno znižati proračunski primanjkljaj.

Minuli teden je sklenila znižati za letos predvideno porabo za 1,2 milijarde evrov, kje in kako naj država varčuje, pa ji lahko predlaga vsak državljan.

Svoje predloge lahko pošljete preko elektronske pošte Na ministrstvu za finance pravijo, da v času priprave rebalansa proračuna prejemajo veliko predlogov, na kakšen način naj država varčuje. V širšo javno razpravo, v kateri že sodelujejo ekonomisti, gospodarstveniki in predstavniki sindikatov, želijo zato vključiti tudi mnenja državljanov.

V ta namen so ustanovili poseben elektronski naslov, na katerem se zbirajo predlogi za prihranke ter opažanja negospodarnega trošenja na ravni države oz. javnih ustanov. Predloge je mogoče posredovati na naslov Mf.varcujmo-pametno@mf-rs.si ali pa uporabiti anonimni spletni obrazec, ki je dostopen na spletni strani www.mf.gov.si

Izvrševanje letošnjega proračuna je do sprejema rebalansa zamrznjeno Vlada je sredi minulega tedna sklenila, da skupni obseg za letos predvidenih proračunskih odhodkov zniža na raven okoli 8,9 milijarde evrov, kar je 1,2 milijarde evrov manj, kot je predvideno v že konec leta 2010 sprejetem letošnjem proračunu. Izvrševanje slednjega je sicer do sprejema rebalansa zamrznjeno, saj so se gospodarska gibanja medtem temeljito spremenila in zato temelji na nerealnih osnovah.

Vlada se je že lotila iskanja prihrankov Iskanja prihrankov se je vlada že lotila, in sicer bodo predstojniki organov preverili gospodarnost vseh sklenjenih pogodb, javni zavodi, skladi in agencije naj bi morebitnih lani ustvarjenih presežkov ne namenili za izplačila nagrad, vse razpise iz javnih sredstev bo zaenkrat potrjevala vlada, pravosodno ministrstvo pa bo pregledalo izdatke za službene avtomobile, parkirišča, gospodarjenje z nepremičninami, informatiko, avtorske pogodbe, povračila v zvezi s stroški dela in dela v tujini ...

Namesto 8,7 milijarde letos v blagajno le 7,8 milijarde evrov Namesto 8,7 milijarde evrov se bo letos v državno blagajno steklo le 7,8 milijarde evrov, je v sredo povedal finančni minister Janez Šušteršič. To je po njegovih besedah zelo previdna ocena, saj so upoštevali določeno rezervo za primer poslabšanja gospodarskih razmer, potem ko je Slovenija ob koncu lanskega leta vnovič zabredla v recesijo.

Ne spreglejte