Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
14.14

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MOS kriza

Petek, 13. 9. 2013, 14.14

7 let, 3 mesece

Vlada naj nam pomaga pri izvozu, to je edina rešitev za izhod iz krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Vlada bi se morala bolj posvetiti gospodarstvu in ponuditi podporo prodoru na tuje trge. Za podjetja, v tako majhni državi, kot je Slovenija, je trg premajhen."

To je med drugim povedal Dejan Cverlin, direktor mariborskega podjetja Bioles Horizont v naši anketi med podjetniki, ki razstavljajo na letošnjem MOS.

"Od ukrepov vlade do našega podjetja ni prišlo še ničesar" Dejan Cverlin iz podjetja Bioles Horizont je povedal, da od vsega, kar je premierka predstavila, do njihovega podjetja ni prišlo nič in da ne čutijo nobenega pozitivnega učinka. "V dvajsetih letih delovanja našega podjetja od države nismo dobili še niti evra podpore, ki bi nam pomagal pri prodoru na tuje trge. Niti v tem smislu, da bi se Slovenija kje predstavljala skupinsko ali pa v kakšni drugi obliki, saj bi bil tak nastop cenejši. Že če bi nam subvencionirali nastope na sejmih, bi to nekaj pomenilo, nekatere države svojim podjetjem pri tem namreč pomagajo," je še poudaril Cverlin.

Vlada naj pomaga tudi manjšim podjetjem Med ukrepi za izhod iz krize, ki bi jih morala storiti vlada, Alfred Levstek, direktor podjetja F3m Levstek iz Črnuč, ki se ukvarja z biološkimi čistilnimi napravami in sistemi za čiščenje odpadnih voda, vidi večjo pomoč tudi manjšim podjetjem, kot je njihovo, ki se mora na trgu boriti z veliko konkurenco. "Davki se nam večajo, konkurenca na trgu pa je zaradi tujih podjetij vse večja. Na primer nepremičninski davek, ki nam preti, nas za zdaj še ne bo prizadel, v prihodnosti pa. Nameravamo se širiti in to ni spodbudno za podjetja, ki so v vzponu," pravi Levstek. O dozdajšnjih in napovedanih ukrepih vlade pa: "Težko ocenjujem, ukrepi se bodo pokazali na daljši rok. Upam samo, da bodo pravi in da bomo v podjetjih lahko zaživeli in zagnali gospodarstvo."

Dobrodošle subvencije za izvoz Da je na oceno učinka ukrepov vlade vendarle treba še malo počakati, meni tudi Yasin Yodeh, direktor podjetja Atlas Trading iz Vojnika, ki deluje na področju obnovljivih virov energije. Sicer pa meni, da morajo biti ukrepi vlade za izhod krize usmerjeni predvsem v pomoč podjetjem pri izvozu. "Subvencije za izvoz bi bile zelo dobrodošle za večino slovenskih podjetij in poenostavitev procesov, ko želijo vstopati na tuje trge. Rešitev za večje podjetje v takšni mali državi, kot je Slovenija, je namreč samo izvoz," dodaja Jodeh.

Kaj pa je naredila vlada Premierka Alenka Bratušek je na sredinem odprtju MOS 2013 povedala, da je razočarana nad prepričanjem, da vlada v pol leta vladanja ni naredila ničesar za izhod iz krize. V tako kratkem času je vlada po besedah Bratuškove "operativno pripravila vse potrebno za čiščenje naših bank, popravila popolnoma nerealni proračun, pridobila zaupanje Evrope in pozitivno oceno našega programa stabilnosti, zagotovila dodatna sredstva za pomoč gospodarstvu, znižala brezposelnost, dogovorila znižanje plač v javnem sektorju, se zadolžila in zagotovila likvidnost proračuna".

Ne spreglejte