Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2011,
14.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 1. 2011, 14.13

7 let, 2 meseca

V Sloveniji lani 600 sončnih elektrarn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fotovoltaika je lani doma dobila zagon, število sončnih elektrarn se je po podatkih Združenja slovenske fotovoltaične industrije konec leta 2010 približalo 600.

Konec 2009 so bile v register pri agenciji za energijo vpisane 204 sončne elektrarne, v prvih 11 mesecih lani pa so v povprečju postavili 26 sončnih elektrarn na mesec. Število sončnih elektrarn se je stopnjevalo proti koncu leta, predvsem zaradi razčiščene nejasnosti glede pridobivanja gradbenih dovoljenj za njihovo postavitev.

"Gospodarstvo je utrpelo neizmerno škodo" Slovensko gospodarstvo je v nekajmesečnem obdobju, ko so vlagatelji od ministrstva za okolje in prostor dobivali različne informacije o potrebnosti gradbenih dovoljenj za postavitev strešnih sončnih elektrarn, po ocenah združenja utrpelo neizmerno škodo. Ta je zaustavila preko več milijonov evrov vrednih naložb in ogrozila številna delovna mesta v tej visoko tehnološki panogi.

Strešne elektrarne do 1 MW dovoljenja ne potrebujejo Konec septembra so se razmere glede gradbenih dovoljenj za sončne elektrarne razrešile z dopolnitvami uredbe o energetski infrastrukturi, v katerih je jasno navedeno, da strešne sončne elektrarne do 1 MW gradbenega dovoljenja ne potrebujejo.

Z leta 2009 sprejeto uredbo o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije, so vlagatelji v zelene naložbe dobili shemo podpor v obliki zagotovljenih odkupnih cen. Ta po oceni združenja dobro deluje in omogoča dolgoročne ter varne naložbe.

Cene zagotovljenega odkupa so se znižale Z začetkom letošnjega leta pa so se cene zagotovljenega odkupa znižale, zato so investitorji ob koncu leta 2010 pohiteli z naložbami in si tako zagotovili ugodnejši 15-letni zagotovljeni odkup električne energije.

V registru deklaracij za proizvodne naprave električne energije iz obnovljivih virov, ki ga vodi agencija za energijo, je bilo konec novembra 2010 vpisanih skupno 495 sončnih fotonapetostnih elektrarn. Po predvidevanjih Združenja slovenske fotovoltaične industrije pa so jih decembra vnesli še precej, njihovo število pa se je močno približalo 600.

Ne spreglejte