Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2023,
16.01

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

OMV Slovenija OMV Mol

Ponedeljek, 3. 7. 2023, 16.01

10 mesecev

V Molu prepričani o uspehu na slovenskem trgu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Mol | Ina je 33-odstotna lastnica novega podjetja, preostanek ima v lasti MOL Slovenia Downstream Investment s sedežem v Amsterdamu. | Foto Nebojša Tejić/STA

Ina je 33-odstotna lastnica novega podjetja, preostanek ima v lasti MOL Slovenia Downstream Investment s sedežem v Amsterdamu.

Foto: Nebojša Tejić/STA

V madžarski energetski skupini Mol ob koncu prevzema družbe OMV Slovenija izražajo prepričanje o uspehu svoje okrepljene prisotnosti na slovenskem trgu. Preobrazbo 119 prevzetih bencinskih servisov OMV naj bi sklenili do maja prihodnje leto, 27 jih bo dobilo podobo hrvaške Ine. Do konca januarja naj bi medtem 39 servisov prodali Shellu.

Mol je nakup podjetja OMV Slovenija po več kot dveh letih od podpisa pogodbe z največjim regijskim tekmecem OMV končal v petek. Madžari so 92,25 odstotka OMV Slovenija prevzeli v partnerstvu z Ino, hrvaško energetsko družbo iz svoje skupine, ki je že imela v lasti 7,75 odstotka OMV Slovenija.

Direktor maloprodaje v Skupini Mol Robert Pitt. | Foto: Nebojša Tejić/STA Direktor maloprodaje v Skupini Mol Robert Pitt. Foto: Nebojša Tejić/STA

Nastala je nova družba Mol & Ina, njen sedež podjetja pa ostaja v Kopru. Ina je 33-odstotna lastnica novega podjetja, preostanek ima v lasti MOL Slovenia Downstream Investment s sedežem v Amsterdamu.

gorivo dizel bencin črpalka
Novice Od jutri višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

Začasno bodo mrežo povečali s 53 na 173 servisov

Molova mreža v Sloveniji se bo tako začasno povečala s 53 na 172 servisov, a v drugi polovici leta jih bo 39 prodala družbi Shell Adria. S to prodajo si je Mol zagotovil zeleno luč Bruslja za prevzem, saj bi bil na določenih mikrolokacijah njegov tržni delež po prevzemu prevelik.

Postopek preobrazbe naj bi bil po navedbah Valerije Glavač končan maja prihodnje leto. | Foto: Nebojša Tejić/STA Postopek preobrazbe naj bi bil po navedbah Valerije Glavač končan maja prihodnje leto. Foto: Nebojša Tejić/STA

Direktorica podjetij Mol & Ina ter Mol Slovenija Valerija Glavač je na današnji novinarski konferenci v Portorožu izrazila prepričanje, da bodo s svojim vertikalno integriranim poslovnim modelom lahko izkoristili prednosti treh Molovih rafinerij v regiji in potrošniku omogočili zanesljivo oskrbo ter konkurenčne cene. V Molu tako verjamejo v uspeh na slovenskem trgu, kjer se bodo s tretjega največjega ponudnika zavihteli na drugo mesto za Petrolom.

Izvršni direktor za potrošniške storitve v Skupini Mol Peter Ratatics. | Foto: Nebojša Tejić/STA Izvršni direktor za potrošniške storitve v Skupini Mol Peter Ratatics. Foto: Nebojša Tejić/STA

Spremembe bodo vidne s septembrom

Spremembe na dosedanjih servisih OMV bodo začele postajati vidne s septembrom, ko bo stekel proces spremembe njihove zunanje podobe. Pri tem bo 27 servisov dobilo podobo Ine, preostali pa podobo Mola. Na vseh servisih bo na voljo ponudba goriv Evo, izdelkov v trgovskem delu ter prehranske ponudbe v oddelku Fresh Corner.

Postopek preobrazbe naj bi bil po navedbah Valerije Glavač končan maja prihodnje leto. Oktobra bodo začeli še spremembo informacijskega sistema, tako da bo omogočena uporaba kartic zvestobe Mol Move. Že od pretekle sobote pa lahko dobrobiti združitve koristijo poslovne stranke.

Bencinska črpalka MOL
Novice OMV Slovenija v roke Madžarom

Vse pogodbe ostajajo v veljavi

Vse pogodbe dosedanjega podjetja OMV Slovenija po besedah direktorice ostajajo v veljavi, torej tako pogodbe o zaposlitvi okoli 130 dosedanjih zaposlenih v družbah OMV Slovenija in Mol Slovenija, ki bodo združili moči, kot pogodbe s franšiznimi partnerji, ki upravljajo s servisi.

Izvršni direktor Downstream goriv v Skupini Mol Csaba Zsoter. | Foto: Nebojša Tejić/STA Izvršni direktor Downstream goriv v Skupini Mol Csaba Zsoter. Foto: Nebojša Tejić/STA

Glede prodaje 39 servisov družbi Shell Adria je Glavačeva povedala, da sklenitev posla pričakujejo konec avgusta ali v začetku septembra, predaja servisov pa naj bi bila končana do konca januarja prihodnje leto. Od tega bo 20 servisov iz dosedanje Molove mreže, 19 pa bo dosedanjih servisov OMV. Spisek bodo razkrili konec avgusta ob koncu transakcije.

Bencinska črpalka MOL
Novice Mol bo bencinske servise v Sloveniji prodal Shellu
Ne spreglejte