Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
9.06

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

Natisni članek

stečaj Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Gospodarska zbornica Slovenije Bojan Ivanc

Torek, 12. 3. 2024, 9.06

1 mesec, 2 tedna

Število stečajev v Sloveniji eksplodiralo. Kaj se dogaja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16
Delavec, delavci, delo | Januarja letos je bilo število na novo registriranih podjetij za 6,4 odstotka večje kot decembra lani, za 9,2 odstotka večje kot v prejšnjem januarju in za 18,2 odstotka večje v primerjavi s povprečjem leta 2021. | Foto Shutterstock

Januarja letos je bilo število na novo registriranih podjetij za 6,4 odstotka večje kot decembra lani, za 9,2 odstotka večje kot v prejšnjem januarju in za 18,2 odstotka večje v primerjavi s povprečjem leta 2021.

Foto: Shutterstock

Število stečajev podjetij se je v Sloveniji v zadnjih mesecih močno povečalo. Januarja letos jih je bilo za 29,5 odstotka več kot decembra lani, za 14,6 odstotka več kot v prejšnjem januarju in za 16,2 odstotka več v primerjavi s povprečjem leta 2021. "Tudi v preteklem letu je število začetih stečajev na mesečni ravni zelo nihalo, pretežno pa ga lahko pripišemo stečajem manjših podjetij (predvsem samostojnim podjetnikom posameznikom) brez velikega ekonomskega pomena oziroma nizkega deleža v ustvarjeni dodani vrednosti," dogajanje pojasnjuje glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

"Ob tem ne smemo zanemariti, da je bilo tudi število prvih registracij pravnih enot januarja za skoraj četrtino višje kot v povprečju leta 2021, kar pomeni, da je veliko stečajev pravnih enot vplivalo tudi na večje število registracij. V Poslovnem registru Slovenije je vpisanih več kot 241 tisoč poslovnih subjektov in glavnina teh nima velikega ekonomskega pomena," še pojasnjuje Ivanc. Ta tudi opozarja, da so "na mesečni ravni ti podatki zelo volatilni, zato jih moramo analizirati na trimesečni ravni, predvsem pa moramo analizirati tako stečaje kot registracije".

V zadnjih mesecih je naraslo tudi število registracij novih podjetij. Januarja letos je število zadnjih tako bilo za 6,4 odstotka večje kot decembra lani, za 9,2 odstotka večje kot v prejšnjem januarju in za 18,2 odstotka večje v primerjavi s povprečjem leta 2021. | Foto: Statistični urad Republike Slovenije V zadnjih mesecih je naraslo tudi število registracij novih podjetij. Januarja letos je število zadnjih tako bilo za 6,4 odstotka večje kot decembra lani, za 9,2 odstotka večje kot v prejšnjem januarju in za 18,2 odstotka večje v primerjavi s povprečjem leta 2021. Foto: Statistični urad Republike Slovenije

Pri GZS sicer niso opazili, da bi poslovne banke poročale o slabšanju kreditnega portfelja. "To pomeni, da se zapirajo predvsem družbe z zanemarljivim ekonomskih pomenom," pravi Ivanc. Stroški stečajev in novih registracij so v Sloveniji nizki, kar poudarja visoko dinamiko na tem področju. "Navedeni statistiki tako ne pripisujemo velikega pomena oziroma je ne smemo interpretirati brez analize drugih podatkov," je še opozoril Ivanc.

"V OZS ocenjujemo, da na povečanje števila stečajev vplivajo predvsem energetska draginja, s katero so se spopadala podjetja. To je vodilo v izgubo konkurenčnosti v primerjavi s konkurenčnimi podjetji iz tujine, posledica česar sta zmanjšanje naročil in izguba poslov. Dodaten vzrok za stečaje pa je lahko tudi ohlajanje gospodarstva v državah, s katerimi naša podjetja poslujejo," so na vprašanje, kako komentirajo visoko rast števila začetih stečajev podjetij, odgovorili pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.
simulator Novus
Avtomoto Za nekaj deset tisočakov: Slovenci izdelali izjemen simulator #video
Nike fake trgovina
Novice Slovencem predlagajo trgovino iz nočne more: izognite se v širokem loku
Matej Beltram spotkast
Novice Slovenski zdravnik o tem, kaj ga je ob prihodu v Švico najbolj osupnilo #Spotkast
Ne spreglejte