Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
11.41

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

industrija proizvodnja Slovenija

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 11.41

3 mesece, 1 teden

Slovenija z drugo največjo rastjo industrijske proizvodnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
proizvodnja v tovarni Adria Mobil | Foto STA

Foto: STA

Industrijska proizvodnja v območju z evrom je novembra na mesečni ravni upadla za 0,3 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi je bil padec 6,8- oz. 5,8-odstoten. Slovenija je novembra s skoraj štirimi odstotki na mesečni ravni zabeležila drugo največjo rast.

Po revidiranih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je industrijska proizvodnja oktobra glede na mesec prej v območju z evrom padla za 0,7 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka.

Novembra je na mesečni ravni v območju z evrom proizvodnja trajnih dobrin upadla za dva odstotka, investicijskih dobrin za 0,8 odstotka, dobrin za vmesno porabo pa za 0,6 odstotka. Proizvodnja netrajnih dobrin in energije je narasla za 1,2 in 0,9 odstotka.

Gospodarska klima
Novice Gospodarski kazalniki v Sloveniji navzgor, inflacija se umirja

V EU je bila v primerjavi z oktobrom proizvodnja trajnih dobrin manjša za 1,8 odstotka, investicijskih dobrin za 0,8 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 0,7 odstotka. Proizvodnja netrajnih dobrin se je povečala za 1,7 odstotka, energije pa za 0,7 odstotka.

Slovenija takoj za Dansko

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je največji mesečni padec beležila Grčija (-4,1 odstotka), sledili sta Slovaška (-4,0 odstotka) in Belgija (-3,8 odstotka).

Največjo rast pa so imele Danska (+9,1 odstotka), Slovenija (+3,7 odstotka) in Portugalska (+3,4 odstotka).

Nemčija Evropa
Novice V Nemčiji lani najvišja zaposlenost po letu 1990

V medletni primerjavi se je v območju z evrom proizvodnja investicijskih dobrin zmanjšala za 10,3 odstotka, trajnih dobrin za osem odstotkov, netrajnih potrošnih dobrin za 6,9 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 5,2 odstotka. Proizvodnja energije se je na drugi strani okrepila za 0,8 odstotka.

V EU je novembra v medletni primerjavi proizvodnja investicijskih dobrin padla za 8,7 odstotka, trajnih dobrin za 8,4 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 5,6 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin za 3,8 odstotka. Proizvodnja energije se je okrepila za odstotek.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele novembra največji letni padec Irska (-30,4 odstotka), Belgija (-11,6 odstotka) in Bolgarija (-10,9 odstotka). Največjo rast so beležile Danska (+14,4 odstotka), Hrvaška (+4,8 odstotka) in Švedska (+3,4 odstotka).

Vesna Nahtigal, GZS
Novice Gospodarstveniki zatrjujejo, da se ne želijo izogniti davkom

Slovenija je na letni ravni oktobra zabeležila 0,8-odstotni padec.

Ne spreglejte