Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
24. 6. 2015,
13.44

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

investicije

Sreda, 24. 6. 2015, 13.44

7 let, 3 mesece

Slovenija na področju tujih investicij močno pod evropskim povprečjem

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tog trg dela, visoka obdavčitev izobraženih kadrov, slabšanje delovne etike in odsotnost pravne države so glavne težave našega gospodarstva, pravi ekonomistka Andreja Jaklič.

Investicije so lani v svetovnem merilu upadle za 16 odstotkov, med največje investitorke in tudi prejemnice investicij pa spadajo države v razvoju, med katerimi prednjačijo hitro razvijajoče se azijske države, je razvidno iz Svetovnega investicijskega poročila, ki ga vsako leto pripravljajo Združeni narodi.

Prva prejemnica neposrednih tujih investicij je Kitajska, ki ji sledita Hongkong in ZDA, ki so lani zabeležile zmanjšanje investicij. Med drugim se je iz ZDA umaknil britanski telekomunikacijski operater Vodafone.

Največji upad tujih investicij se je lani zgodil v tranzicijskih državah, razlogi za to pa so ukrajinska kriza, politična nestabilnost, težave v evroobmočju in nižje cene nafte. Na drugi strani pa so države, katerih podjetja največ investirajo, ZDA, Hongkong, Kitajska, Japonska in Nemčija.

Slovenija na področju investicij podpovprečna Kakšna pa je situacija na področju investicij v Sloveniji? Kot je na novinarski konferenci na Fakulteti za družbene vede poudarila ekonomistka Andreja Jaklič, je bilo lani zaradi prodaj položaj na strani prilivov iz tujine v kar nekaj podjetjih ugodnejši.

Stanje vhodnih in izhodnih investicij je bilo lani nekoliko nižje kot v preteklih letih. 25,7 odstotka BDP-ja oziroma za 11,4 milijarde evrov je bilo lani investicij v Slovenijo, 12,5 odstotka BDP oziroma 5,5 milijarde evrov pa raven slovenskih investicij v tujini, kar je oboje po besedah Jakličeve pod evropskim in svetovnim povprečjem. Povprečje Evropske unije je namreč 49,6 odstotka BDP vhodnih in 56,4 odstotka BDP izhodnih investicij.

"V Sloveniji smo imeli zadnja leta zelo šibke izhodne investicije. Slovenska podjetja so ohromljena. Imamo pa več prilivov. Na drugi strani močno rastejo hrvaške izhodne investicije. Slovenske multinacionalke v zadnjih pet, šest letih izgubljajo svoj položaj na trgih, v tržnih deležih v tujini in doma. Tukaj imamo šibko aktivnost, vhodne investicije pa so odvisne izključno od postopkov privatizacije in prodaj, ki tečejo," je poudarila.

Helios je izboljšal dobičkonosnost, prodajo in nabor produktov "Praksa je pokazala, da podjetja po prodaji poslujejo dobro. Tudi Helios je izboljšal dobičkonosnost, prodajo in nabor produktov. Rezultati teh podjetij so dobri, to ni sporno," je zatrdila.

Kot glavne ovire za povečanje tujih investicij v Sloveniji pa je izpostavila tog trg dela, visoko obdavčitev visoko usposobljenih kadrov, slabšanje delovne etike, na kar v zadnjem obdobju opozarjajo tuji investitorji, in odsotnost pravne države. Ob tem je opozorila, da se tudi naša podjetja zaradi naštetega selijo v privlačnejša poslovna okolja.

Pojasnila je še, da so trendi pri razvoju politik na področju investicij usmerjeni v olajšanje dostopa tujih investicij, saj je bilo lani 80 odstotkov vseh ukrepov, ki so jih sprejele države, usmerjenih k liberalizaciji tega področja.

Ne spreglejte