Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
13. 11. 2013,
15.15

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 13. 11. 2013, 15.15

7 let, 4 mesece

Slaba banka nas bo stala 40 milijonov evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi prenosi slabih terjatev s treh slovenskih bank na slabo banko bodo narejeni do sredine decembra ne glede na rezultate stresnih testov. Slaba banka nas bo stala med 30 in 40 milijoni evrov.

Zamuda, prvi prenosi so bili sprva predvideni že junija, je nastala zaradi temeljitih priprav na delovanje t. i. slabe banke in nepripravljenih terjatev za odkup, je pojasnil izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjonrn Mansson. Poudaril je, da pri sanaciji slabih terjatev bank ne gre hiteti za vsako ceno, pomembnejši je cilj. Seveda pa jo je treba končati, takoj ko bo mogoče.

Odkupili bodo za štiri milijarde slabih terjatev V DUTB se seznanjajo s terjatvami, ki jih bodo prenesli s treh največjih slovenskih sistemskih bank, ki so zaprosile za pomoč. To so NLB, NKBM, Abanka, pripravljeni pa so tudi na odkup terjatev drugih, npr. Factor banke in Probanke. Po Manssonovih ocenah vrednost slabih terjatev treh sistemskih bank znaša štiri milijarde evrov. Skupaj z bankami pripravljajo pravne podrobnosti za samo fizično izvedbo prenosov. Kot novi lastniki nekaterih slovenskih družb bodo delovali aktivno, ne bodo pa za vsako ceno ščitili delovnih mest.

Letos bodo prav zaradi zamud porabili 2,2 milijona evrov od sprva predvidenih 7,7 milijona evrov začetnega kapitala, kar po Manssonovem mnenju ni razveseljivo. Zamude nas namreč vsak dan stanejo preveč. Bodo pa že prihodnje leto stroški delovanja predvidoma 8,8 milijona evrov, leta 2015 pa okoli deset milijonov evrov. V petletnem obdobju nas bo slaba banka stala med 30 in 40 milijoni evrov. Po Manssonovih besedah stroški niso majhni, so pa glede na delovanje drugih bank vseeno manjši.

Več kot tisoč kandidatov na razpisu Na razpis za 40 prostih mest za upravljavce terjatev in njihove pomočnike se je prijavilo 1055 kandidatov, s katerimi že potekajo razgovori; pogoje razpisa si je na spletni strani sicer ogledalo okoli 17 tisoč ljudi. Zaposlovali bodo postopoma, glede na razvoj dogodkov, prvi pa si lahko zaposlitve obetajo že v začetku prihodnjega leta. Trenutno ima DUTB 14 zaposlenih, v polni sestavi naj bi jih bilo okoli 70. Med DUTB in zunanjimi ponudniki je bilo do zdaj sklenjenih pet pogodb. Gre za področja vzpostavljanja organizacije, upravljanja terjatev in premoženja, pravnega svetovanja, iskanja novih sodelavcev in komuniciranja.

Septembra in oktobra je DUTB obiskalo 60 investitorjev z vsega sveta, ki želijo investirati v slovenske državne obveznice in investicijske priložnosti. Obveznice DUTB s poroštvom države bodo izdane, ko se bo prenos terjatev dejansko začel. "Pomembno pa je, da bodo te obveznice čim bolj tržno zanimive," je dejal Mansson.

Ne spreglejte