Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 7. 2018,
15.59

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

mobilna telefonija Evropska unija poslovni rezultati Skupina Telekom Slovenije Telekom Slovenije

Petek, 20. 7. 2018, 15.59

5 let, 9 mesecev

Rezultati poslovanja v letošnjih prvih šestih mesecih

Skupina Telekom Slovenije posluje po pričakovanjih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Telekom Slovenije | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslovni prihodki in čisti prihodki od prodaje en odstotek nad načrtovanimi, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki pa na ravni načrtovanega.

V sporočilu, ki ga je Telekom Slovenije objavil prek informacijskega sistema Ljubljanske borze, so zapisali, da je Skupina Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 363 milijonov evrov poslovnih prihodkov, čisti prihodki od prodaje pa so dosegli 360 milijonov evrov.

Obe vrednosti presegata načrte za en odstotek, so pa čisti prihodki od prodaje za dva odstotka manjši od tistih v enakem obdobju lani.

Poslovni odhodki primerljivi enakemu lanskemu obdobju

V istem obdobju je Skupina Telekom Slovenije ustvarila 100,9 milijona evrov dobička iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA), kar je na ravni načrtovanega in pomeni 28-odstotni delež v čistih prihodkih od prodaje. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v istem obdobju dosegel 16,8 milijona evrov.

Poslovni odhodki Skupine Telekom Slovenije so znašali 346,1 milijona evrov, kar je na ravni doseženih v enakem obdobju leta 2017, so še zapisali.

Dobrih 14,5 milijona evrov čistega poslovnega izida

Z upoštevanjem in obračunom davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije prvo polovico letošnjega leta končala s čistim poslovnim izidom v vrednosti 14,5 milijona evrov.

Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih letošnjih mesecih naložbam namenila 48,5 milijona evrov, predvsem za posodabljanje, krepitev in razvoj širokopasovnih optičnih omrežij in mobilnega omrežja. | Foto: Matej Leskovšek Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih letošnjih mesecih naložbam namenila 48,5 milijona evrov, predvsem za posodabljanje, krepitev in razvoj širokopasovnih optičnih omrežij in mobilnega omrežja. Foto: Matej Leskovšek

V omenjenem obdobju je Skupina Telekom Slovenije naložbam namenila 48,5 milijona evrov, predvsem za posodabljanje, krepitev in razvoj širokopasovnih optičnih omrežij in mobilnega omrežja.

Evropska regulativa krči pričakovanja in dobiček

Slovenski nacionalni telekomunikacijski operater še sporoča, da ima tudi po izplačilu dividend na voljo ustrezno likvidnostno rezervo, ki zagotavlja visoko stopnjo likvidnosti družbe.

Ob tem pa omenjajo, da ima zaradi regulative Evropske unije Skupina Telekom Slovenije višje stroške poslovanja ter nižje prihodke na mobilnem segmentu končni trg. Morda gre tudi tu iskati razloge, zakaj so nekatera poslovna pričakovanja, predvsem pa čisti poslovni izid, občutno manjša kot lanska.

Ne spreglejte