Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2012,
9.54

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 7. 2012, 9.54

7 let, 4 mesece

S torkom dražji naftni derivati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene naftnih derivatov se bodo opolnoči zvišale. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil za 5,9 centa, 100-oktanski bencin pa za 5,4 centa. Dizelsko gorivo bo dražje za 5,3 centa.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo s torkom treba odšteti 1,433 evra, za liter 100-oktanskega bencina pa 1,450 evra. Cena litra dizelskega goriva bo po novem 1,320 evra. Kurilno olje se bo podražilo za en cent, liter kurilnega olja bo tako stal 0,957 evra.

Kot navajajo v Petrolu, so začele veljati spremembe uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (CO2), s katero se pri pogonskih gorivih uvede taksa CO2. To bo sicer prva podražitev pogonskih goriv po sredini aprila, ko so bile dosežene rekordne cene bencina, zadnji dvig cen dizelskega goriva pa smo doživeli marca.

Najceneje na Hrvaškem Od sosednjih držav ima ta hip najnižje cene pogonskih goriv Hrvaška. Bencin v Sloveniji po podatkih AMZS stane skoraj enako kot v Avstriji, kjer pa so cene ob glavnih poletnih turističnih prometnicah nekoliko višje kot drugod po državi. Dizelsko gorivo je v preostalih treh sosednjih državah dražje kot v Sloveniji.

Cene pogonskih goriv se v skladu z vladno uredbo določajo vsaka dva tedna, podlaga za izračun pa so povprečne cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah v preteklih dveh tednih. V prejšnjih dveh tednih je bila povprečna cena 95-oktanskega bencina na mediteranskih borzah 2,3 odstotka višja kot v obdobju pred tem. Povprečna cena dizelskega goriva se je zvišala za tri odstotke. Ker se na mediteranskih borzah posli sklepajo v dolarjih, je upad vrednosti evra k rasti dolarskih cen dodal še 0,7 odstotne točke, še poročajo Finance.

Trenutno je treba za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina odšteti 1,374 evra, za liter 100-oktanskega 1,396 evra, dizelsko gorivo pa nas stane 1,267 evra na liter.

Ne spreglejte