Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
11.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 11.19

7 let, 2 meseca

Rakovec o prodaji Abanke in o lanskih rezultatih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zavarovalnici Triglav računajo, da bo možen ustrezen dogovor z drugimi večjimi lastniki Abanke o prodaji večjega paketa delnic tretje največje slovenske banke

Tako naj bi iztržili boljšo ceno, je povedal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. Izrazil je tudi zadovoljstvo z lanskimi poslovnimi izidi. Zavarovalnica Triglav ima v lasti 25,6 odstotka delnic Abanke in je njena najpomembnejša lastnica. Na vprašanje, ali pride v primeru Abanke v poštev prevzem banke ali prodaja deleža, je Rakovec odgovoril, da tako novi bančni standardi Basel III kot nove evropske zahteve o kapitalski ustreznosti na področju zavarovalništva (Solventnost II) skoraj onemogočajo navzkrižno lastništvo med bankami in zavarovalnicami.

Triglavu se s prodajo ne mudi

Glede na zadnja dogajanja okoli Abanke se mu tako zdi bolj realna opcija, da zavarovalnica stopi na stran prodajalcev delnic banke, a ne za vsako ceno. Triglavu se sicer po Rakovičevih besedah s prodajo ne mudi, saj je Agencija za zavarovalni nadzor ocenila, da ima zavarovalnica dovolj kapitala za nakupe manjših deležev banke. "Z vidika dobrega gospodarja pa je prav gotovo primernejši izstop iz lastništva banke," je bil jasen.

V zavarovalnici zaključujejo izbor izvajalca za prodajo svojega deleža v banki. Druga največja lastnica je s 23,83 odstotka delnicami sicer kranjska Sava, ki se je konec lanskega decembra s še nekaterimi drugimi lastniki združila v konzorcij, ki bo poskušal prodati skupaj 50,1 odstotka delnic Abanke.

Čim bolj jasna slika o vrednosti Abanke

Ti so za svetovalca izbrali nizozemsko ING, a Rakovec meni, da je dobro imeti dve različni mnenji in čim bolj jasno sliko o vrednosti Abanke, če bi jo konzorcij prodal skupaj s Triglavom. Kot pravi, namreč za tretjo največjo slovensko banko trenutno ni še nobene cenitve.

Zavarovalnica Triglav se zavzema za skupno prodajo banke, da bi se tako iztržila višja cena. "Ob dobri ponujeni ceni bi lahko zadevo izpeljali dokaj hitro, v nasprotnem bi se postopek prodajanja lahko zavlekel," je dejal Rakovec. V Triglavu zato računajo, da bi delež prodali skupaj z drugimi večjimi lastniki in Rakovec verjame, da bo ustrezen dogovor v tej smeri možen.

Obvladujejo tveganja po vseh hčerinskih družbah

Rakovec je izrazil še izjemno zadovoljstvo z lanskimi poslovnimi izidi. Skupina Triglav je v letu 2010 ustvarila 26,6 milijona evrov čistega dobička, potem ko je leto prej končala z izgubo. Rakovec pravi, da zdaj v zavarovalnici dejansko upravljajo celotno skupino in obvladujejo tveganja po vseh hčerinskih družbah, tudi v tujini. Zadovoljen je tudi z letošnjimi prvimi tremi meseci, saj premije rastejo, škode pa upadajo,

Rakovec je obenem povedal, da odločitve o morebitni vzporedni kotaciji delnice na kateri od drugih evropskih borz (npr. v Varšavi) še ni, gre pa njihovo razmišljanje o vzporedni kotaciji v smeri povečanja likvidnosti delnice.

Brez odločitve glede dividend

Glede dividend v Triglavu končne odločitve še niso sprejeli. Sam sicer misli, da je kapitalsko ustreznost bolje okrepiti z zadržanjem dobička, kot pa da se izplača dividende in se nato z dokapitalizacijo išče sredstva za razvoj in saniranje napak iz preteklosti. Misli, da se tudi z zadržanjem dobička in tovrstnim povečanjem kapitala povečuje vrednost za delničarje.

Ne spreglejte