Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
12.52

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

subvencije pozeba Jože Podgoršek

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 12.52

3 leta

Pozeba iz preteklega tedna povzročila za 50 milijonov evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Jože Podgoršek | "Pripravili bomo interventni zakon," državno pomoč obljublja kmetijski minister Jože Podgoršek. | Foto STA

"Pripravili bomo interventni zakon," državno pomoč obljublja kmetijski minister Jože Podgoršek.

Foto: STA

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki si na terenu po nedavni pozebi danes ogleduje škodo v sadjarstvu in vinogradništvu, je ob obisku v Trebnjem presodil, da naj bi pozeba povzročila za od 40 do 50 milijonov evrov škode. Primerljiva naj bi bila s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov.

"Poskušali bomo tudi doseči nadomestilo za izpad škode, vsaj primerljivo, kot je bilo v letih 2016 in 2017," je dejal minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, poroča STA. Letos gre sicer za nekoliko drugačno škodo, saj je pozeba zaradi zgodnjega pojava prizadela le nekatere vinogradniške površine, ne glede na to pa jo lahko primerjajo z navedenima letoma, je dejal. Podgoršek je ob tem opozoril, da gre za preliminarno oceno škode in da je za končno oceno še prezgodaj. Opozoril je tudi, da letos skoraj ne bo slovenskega sadja ali pa ga bo zelo malo.

Prodaja sadja na stojnicah
Novice Konec prodaje sadja in zelenjave ob slovenskih cestah?

Na Primorskem tudi do 100-odstotna škoda na sadnem drevju

Državni sekretar Anton Harej pa si je danes ogledal nastalo škodo na sadnem drevju zaradi pozebe v Vipavski dolini. Najhuje so prizadeti sadovnjaki v nižjih predelih Vipavske doline in Slovenske Istre, kjer je odvisno od vrste sadnega drevja škoda lahko tudi 100-odstotna. Harej je prizadetim sadjarjem obljubil pomoč države v obliki različnih ukrepov.

"Zanimalo me je tudi stanje v Goriških Brdih, na Krasu in v Slovenski Istri. Med njimi ni bistvenih odstopanj, prizadeto je celotno območje Primorske. Marelice, breskve in češnje so povsod od 80- do 100-odstotno prizadete," je po koncu ogledov povedal Harej.

Država bo pomagala

Po pogovoru s predstavniki Občine Trebnje, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in sadjarske sekcije Gospodarske zbornice Slovenije je Podgoršek napovedal državno pomoč, pri kateri se bo država oprla na izkušnje preteklih pozeb. Gre za ukrepe v različnih smereh, je nadaljeval in navedel pripravo interventnega zakona, pri katerem razmišljajo, da bi prizadetim kmetijam, ki so zakupnice državnih zemljišč, pomagali z znižanjem ali celo odpisom zakupnin.

Črna Gora
Novice Kitajci stiskajo Črnogorce. Minister priznava: Razmere so dramatične.

Denar bo tudi za škodo zaradi marčevske pozebe

Upravi za zaščito in reševanje bodo predlagali oceno škode po vsej državi, pri čemer bodo upoštevali tudi marčno pozebo na Primorskem. Na kmetijskih gospodarstvih z ocenjeno škodo po pozebi bi lahko pomagali tudi z odpisom prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Tomaž Vovko
Novice Infektolog v UKC Ljubljana: Stanje je podobno kot lani v Bergamu #video

Milijoni državnega denarja zaradi podnebnih sprememb

Podgoršek je še napovedal, da bo kmetijsko ministrstvo maja znova objavilo razpis za investicije za kmetijska gospodarstva, ki bodo vlagala v prilagajanje podnebnim spremembam. Razpis bo prinesel še enkrat več denarja kot lani. Če so lani govorili o desetih milijonih evrov, jih bo letos na razpolago 20 milijonov, je še zatrdil.
 

Ne spreglejte