Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
11.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija

Torek, 25. 2. 2014, 11.27

7 let, 2 meseca

Podjetnice bodo premagale krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjih petih letih, odkar je v Španiji recesija, je 800 tisoč Špank ustanovilo svoja podjetja in tako nase prevzelo breme oživitve gospodarstva.

Ekonomske krize vedno prinesejo nekaj presenečenj. Eno takih je podjetnost žensk. Ženske so sicer glede na podatke Združenih narodov v najbolj ranljivi skupini, ko gre za izgubo službe v času krize. A po drugi strani se ženske hitreje znajdejo in si poiščejo drug vir zaslužka. Raziskovalci menijo, da je tako zaradi dveh razlogov.

Prvi je ekonomski. V večini držav so ženske manj plačane kot moški, tako da so v času krize predvsem v deželah, kjer ne predstavljajo tradicionalne delovne sile, hitreje zaposljive, predvsem na nižje plačanih delovnih mestih.

Drugi razlog pa je psihološki. Izguba dela je za moške velik psihološki šok, saj je s tem ogrožena njihova identiteta, ki temelji na preskrbi družine. Zato se mnogokrat zgodi, da se težje spopadejo z novim položajem. Ženske pa s tem nimajo težav in se v času krize lotijo vsakega dela, da bi le preživele družino.

800 tisoč novih podjetij, ki so jih ustanovile ženske To se je izkazalo tudi v Španiji. V času krize je v Španiji nezaposlenih 54,7 odstotka mladih žensk. Toda po drugi strani je ravno med ženskami največ novih podjetnic. V zadnjih petih letih so ženske v Španiji odprle 800 tisoč novih podjetij.

Ena takih je Almudena Velasco. 41-letnica je v ponedeljek izgubila službo v oglaševalski agenciji, v sredo je že odprla svojo agencijo. Ali pa Izanami Martínez. Ko pri 29 letih nikakor ni mogla najti svoje prve zaposlitve, je odprla podjetje, ki nosečnicam in mamam z dojenčki na dom prinese škatlo potrebščin in dobrot. "Če imaš dobro idejo, se vse zgodi hitro," je dejala novinarjem Guardiana: "V zadnjih treh letih sem opazila velik napredek pri ustanavljanju start up podjetij. Očitno je sistem začel delovati tudi na tem področju."

V preteklih desetletjih so Španke večinoma delale v javnem sektorju. Redko so se podale v podjetniške vode, saj so glede na statistične podatke ustanovile le 20 odstotkov španskih podjetij. Toda s krizo se je to spremenilo. Delež podjetij, ki so jih ustanovile ženske, se je povzpel na 40 odstotkov. "Za mnogo žensk vstop v svet podjetništva ni bila izbira, temveč nuja," meni Mercedes Wullich, ki je svoje podjetje za svetovanje podjetnicam odprla leta 2012.

Bolj ali manj enakopravne Španke se morajo namreč pri vstopu v svet podjetništva soočiti s tradicionalistično družbo. V zadnjih stotih letih so se pravice žensk v Španiji menjale tako hitro kot oblast. V času španske državljanske vojne so se enakopravno borile ob moških, a jih je nato Francova diktatura potisnila nazaj za štedilnik. Šele od leta 1975 so ponovno postale enakopraven del družbe, toda mnoge skrbi, da nedavni predlogi za spremembo zakonodaje o splavu ponovno kažejo v smer zmanjševanja njihovih pravic.

Tudi zdaj mnoge podjetnice pravijo, da se morajo soočati z moško orientirano družbo. "Ko ljudje vprašajo po lastniku in se predstavim, ponavadi vprašajo, ali je podjetje začel moj mož ali oče," je novinarjem Guardiana priznala Monica Ceño Elie-Joseph, ki ima v Madridu ekskluzivni spa. Na vprašanje, ali se je splačalo odpreti svoje podjetje, pa odgovarja, da tako lahko končno dela to, kar ima najraje.

Pri nas manj iniciative Pri nas smo glede podjetnic malo pod evropskim povprečjem. Leta 2009 je bilo v Sloveniji po podatkih Sursa 28 odstotkov podjetij, ki so jih vodile ženske. Med njimi je bilo največ malih podjetij z manj kot petimi zaposlenimi. Istega leta so ženske ustanovile 32 odstotkov vseh na novo nastalih podjetij.

Med samozaposlenimi pa je bilo v začetku leta 2012 28 tisoč samozaposlenih žensk, kar je dobrih sedem odstotkov delovno aktivnih žensk. V Evropski skupnosti se tako po številu samozaposlenih žensk uvrščamo na deseto mesto.

Ne spreglejte