Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
9. 7. 2013,
17.00

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija MOS sejem

Torek, 9. 7. 2013, 17.00

7 let, 3 mesece

Opogumite se in odprite podjetje v Turčiji

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 18. največjem gospodarstvu na svetu se je v manj kot desetletju prihodek na prebivalca skoraj potrojil. Letos bo po podatkih IMF-ja Turčija beležila 3,4-odstotno gospodarsko rast.

Na 46. mednarodnem obrtnem sejmu se bo septembra v Celju odvila velika nacionalna predstavitev turškega gospodarstva. Na sejmu bo sodelovalo približno 50 turških podjetij iz različnih sektorjev, med katerimi bodo prevladovali proizvajalci in veliki trgovci.

Turki želijo v Celju poleg Slovencev nagovoriti tudi druge države Med drugim bodo na ogled izdelki iz stekla, gospodinjska in kopalniška oprema iz različnih materialov, plastični pripomočki za vsakdanjo rabo, plastične igrače, izdelki iz nerjavečega jekla, različna lepila in pene, dekorativni in keramični izdelki, bižuterija in izdelki za osebno nego.

"Cilj sejma je predstaviti bogastvo in raznolikost našega zasebnega sektorja slovenskim prijateljem. Glede na sloves celjskega sejma pa želimo s predstavitvijo nagovoriti tudi poslovno javnost drugih držav, da bi ustvarili učinkovite oblike podjetniškega sodelovanja," pravi Dursun Topçu iz Istanbulske gospodarske zbornice.

Turčija z eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi Mednarodni denarni sklad (IMF) Turčiji, ki je lani beležila 2,6-odstotno rast BDP-ja, za letos napoveduje 3,4-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,7-odstotno rast gospodarstva. Višjo rast za leto 2014 med evropskimi gospodarstvi IMF napoveduje le še Latviji. IMF Turčiji sicer napoveduje tudi, da se bo letos brezposelnost v državi povišala z 9,2 na 9,4 odstotka, leta 2014 pa na 9,5 odstotka.

74-milijonska Turčija je po podatkih Svetovne banke s 735 milijard dolarjev velikim bruto domačim proizvodom 18. največje gospodarstvo na svetu. V manj kot desetletju se je prihodek na prebivalca v državi skoraj potrojil in tako danes presega 10.000 dolarjev na leto.

Gospodarska rast se je z nastopom svetovne gospodarske krize v letu 2008 sicer upočasnila, vendar je kljub temu ostala stabilna, s čimer Turčija po navedbah Svetovne banke ostaja vzor preostalim državam v regiji.

Kakšne priložnosti ponuja Turčija? Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije za spodbujanje podjetništva (SPIRIT) in nekdanji konzul za ekonomske zadeve na slovenskem veleposlaništvu v Istanbulu, nam je pojasnil, da vidi priložnosti sodelovanja s Turčijo predvsem v informacijski, komunikacijski, avtomobilski in tehnološki industriji, elektroindustriji ter na področju gradbeništva.

Ob tem je opozoril, da se bodo morala podjetja pri vstopu na turški trg med seboj povezovati, saj sama nimajo dovolj kapacitet, da bi bila na primer podizvajalec kakšnemu velikemu turškemu podjetju, poleg tega pa si naša podjetja po njegovih besedah pogosto sploh ne predstavljajo, kakšne so značilnosti poslovanja v Turčiji, ki je del drugačnega kulturnega prostora kot Slovenija.

Kot priložnost je Skalar izpostavil tudi odpiranje podjetij v Turčiji. "Treba se je opogumiti in poskušati odpreti podjetje v Turčiji, ker imajo super spodbude, ki so zelo jasne po regijah, sektorjih, socialnih prispevkih in dajatvah. To je velika prednost, saj imaš tam lokalno delovno silo. Tam se podjetje ustanovi v enem tednu. Ni nobene težave," je sklenil

Ne spreglejte