Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
23. 3. 2023,
11.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Natisni članek

podjetje Japonska Toshiba

Četrtek, 23. 3. 2023, 11.09

1 leto, 1 mesec

Nekoč simbol napredne tehnologije, danes na robu propada. Je zdaj končno prišla rešitev?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Toshiba | Toshiba proizvaja široko paleto elektronskih naprav in komponent, med drugim tudi prenosne računalnike, tiskalnike, polprevodnike in trde diske. | Foto Shutterstock

Toshiba proizvaja široko paleto elektronskih naprav in komponent, med drugim tudi prenosne računalnike, tiskalnike, polprevodnike in trde diske.

Foto: Shutterstock

Vodstvo japonskega industrijsko-tehnološkega podjetja Toshiba je sprejelo ponudbo za odkup konzorcija pod vodstvom družbe Japan Industrial Partners (JIP). V Toshibi, ki ima več kot 140-letno zgodovino, upajo, da je s tem konec njihovih poslovnih težav, ki so jih pestile v zadnjem obdobju, poroča Bloomberg.

Ponudba za nakup Toshibe, ki je ob ustanovitvi leta 1875 izdelovala opremo za telegrafe, je po informacijah japonskega časnika Nikkei vredna okoli 2.000 milijard jenov (14,1 milijarde evrov).

Toshiba je imela v četrtletju med oktobrom in decembrom 2022 16,7 milijarde jenov (118 milijonov evrov) čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju leto prej ustvarila 55,1 milijarde jenov (389,4 milijona evrov) čistega dobička. Koncern že nekaj let pretresajo škandali, finančne težave in odhodi kadrov.

Lexus RZ
Avtomoto Japonski prestiž: revolucionarni volan ni edini adut #foto

Manjše povpraševanje po Toshibinih elektronskih napravah

Kot so sredi februarja objavili v Toshibi, je dobiček iz poslovanja v obravnavanem obdobju medletno nazadoval za 87,5 odstotka na 5,3 milijarde jenov (37,5 milijona evrov), prodaja pa za 4,2 odstotka na 774,9 milijarde jenov (5,5 milijarde evrov). Deloma naj bi bile slabše številke posledica manjšega povpraševanja po Toshibinih elektronskih napravah, poroča STA.

Konglomerat je ob slabšem poslovanju popravil napoved za celotno poslovno leto, ki se bo sklenilo konec marca letos. Pričakuje, da se bo dobiček iz poslovanja ustavil pri 95 milijardah jenov (671,3 milijona evrov), prodaja pa pri 3.320 milijardah jenov (23,5 milijarde evrov). S tem je obe številki glede na novembrsko napoved znižal za odstotek.

Ob tem so v Toshibi napovedali, da zaradi neustreznega upravljanja stroškov enote za zabavo odstopa glavni izvršni direktor Goro Yanase.

Japonska, obala
Novice Na Japonskem odkrili sedem tisoč novih otokov

V zadnjih letih velike težave

Toshiba je dolgo veljala za japonski simbol napredne tehnologije in gospodarske moči, v zadnjih letih pa se je znašla v velikih težavah.

Aprila lani je na podlagi odločitve delničarjev sporočila, da se odpoveduje načrtu razdelitve na dva dela, februarja pa je objavila, da je od konzorcija pod vodstvom Japan Industrial Partners (JIP) prejela ponudbo za odkup, pri čemer podrobnosti ni pojasnila.

Novice Nihče ne ve, kaj je skrivnostna krogla, ki se je znašla na japonski obali #video

 

Ne spreglejte