Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
9. 11. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

5

Natisni članek

lestvica najbogatejši manager denar Outfit7

Četrtek, 9. 11. 2017, 18.00

6 let, 5 mesecev

Najbogatejši Slovenci postajajo vse bogatejši

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

5

Evri, denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Letošnja lestvica najbogatejših Slovencev izstopa po tem, da je petina skupnega premoženja najbogatejših gotovina, ki so jo po prodaji podjetij v žep pospravili njihovi lastniki. Sto najbogatejših ima skupaj 5,2 milijarde evrov premoženja.

Revija Manager bo jutri zjutraj objavila lestvico sto najbogatejših Slovencev. Njihovo skupno premoženje je letos preseglo pet milijard evrov in je za 12,5 odstotka večje kot lani. Slabo polovico vsega premoženja je v lasti desetih najbogatejših z lestvice. Na letošnji lestvici je le eno novo ime.

Povsem na vrhu ostajata Samo in Iza Login, ki sta sicer v začetku letošnjega leta svoj 60-odstotni delež v podjetju Outfit 7 prodala Kitajcem. Njuno ocenjeno premoženje, ki je seštevek kupnine in prejetih dividend, znaša 689 milijonov evrov oziroma 10 milijonov evrov manj kot leto prej.

Solastnika podjetja Outfit 7, Iza in Samo Login, sta podjetje letos prodala kitajskemu podjetju United Luck Group Holdings. | Foto: Tania Mendillo Solastnika podjetja Outfit 7, Iza in Samo Login, sta podjetje letos prodala kitajskemu podjetju United Luck Group Holdings. Foto: Tania Mendillo S tretjega na drugo mesto se je povzpel Sandi Češko iz Studia Moderna, ki je več let kraljeval na samem vrhu lestvice. Svoje premoženje je v letu dni povečal za dobrih 60 odstotkov na 300 milijonov evrov.

Za mesto višje na lestvici se je povzpel še eden od soustanoviteljev podjetja Outfit 7, Marko Pistotnik. Njegovo premoženje je ocenjeno na 210 milijonov evrov.

Joc Pečečnik izgubil četrtino premoženja

Lani drugi najbogatejši Slovenec Joc Pečečnik, največji lastnik skupine Interblock, je izgubil četrtino svojega premoženja in tokrat s 190 milijoni evrov zaseda četrto mesto.

Prav tako za dve mesti na lestvici sta uvrstitev poslabšala Tatjana in Albin Doberšek, ustanovitelja nemškega družinskega podjetja Engineering Dobersek. To se ukvarja z načrtovanjem in gradnjo proizvodnih objektov na ključ in proizvodne opreme.

Kriptovalute izstrelile dva milijonarja

Letošnje največje presenečenje na lestvici sta Kranjčana Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in solastnika borze kriptovalut Bitstamp. Merlakovo premoženje je ocenjeno na 122 milijonov evrov (6. mesto), Kodričevo na deset milijonov manj (8. mesto). Pred tremi leti sta na lestvico vstopila s 23 milijoni evrov premoženja.

 

Za mesto je napredoval podjetnik Igor Akrapovič, ki je bogastvo povečal za četrtino, na 113 milijonov evrov.

Deseterico najbogatejših sklenejo solastnika proizvajalca industrijskih vrat Efaflex Petra in Gabrijel Rejc ter družina Lah, s finančnim vlagateljem Igorjem Lahom na čelu. Ta je lastnik ciprske družbe Ampelus in luksemburške družbe Aluber.

Vračata se Herman Rigelnik in Sonja Gole

Prvič se je na lestvico uvrstil Rok Špruk, ki je lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine. Z 31,5 milijona evrov zaseda 45. mesto najbogatejših.

Nekdanji predsednik uprave ACH Herman Rigelnik se je po prodaji holdinga ACH znova uvrstil na lestvico najbogatejših. Z 21,1 milijona evrov zaseda 96. mesto. | Foto: STA , Nekdanji predsednik uprave ACH Herman Rigelnik se je po prodaji holdinga ACH znova uvrstil na lestvico najbogatejših. Z 21,1 milijona evrov zaseda 96. mesto. Foto: STA , Med sto najbogatejšimi iz lanskega leta se je premoženje najbolj povečalo družini Albreht, ki je lastnica Zlatarne Celje in ljubljanskega hotela Radison Blu Plaza, pripravlja pa se tudi na gradnjo še enega hotela v središču Ljubljane. Albrehtovi se s 37 milijoni evrov uvrščajo na 31. mesto.

Po več letih sta se na lestvico znova vrnila nekdanja lastnika holdinga ACH, Herman Rigelnik in Sonja Gole.

Na lestvici ni imen iz Rajskih ali Panamskih dokumentov

"Letošnja lestvica zagotovo izstopa po tem, da več kot petino skupnega premoženja predstavljajo kupnine od že prodanih podjetij. Največji delež seveda odpade na milijardo dolarjev vredno prodajo podjetja Outfit 7, ki si jo je razdelilo šest družbenikov," pojasnjuje odgovorna urednica Managerja Vita Cajnko Javornik.

"Predstavili smo tudi nekaj podjetnikov, ki še niso na lestvici, a bodo s trenutnim tempom tam kmalu koga izpodrinili. V prihodnosti morda lahko pričakujemo tudi kakšne kripto podjetnike," napoveduje urednica revije Manager Vita Cajnko Javornik. | Foto: STA , "Predstavili smo tudi nekaj podjetnikov, ki še niso na lestvici, a bodo s trenutnim tempom tam kmalu koga izpodrinili. V prihodnosti morda lahko pričakujemo tudi kakšne kripto podjetnike," napoveduje urednica revije Manager Vita Cajnko Javornik. Foto: STA , Da je letos med novinci na lestvici zgolj en nov posameznik je po mnenju Cajnko-Javornikove dokaz, da so podjetnike že dodobra prečesali. "Smo pa predstavili tudi nekaj podjetnikov, ki še niso na lestvici, a bodo s trenutnim tempom tam kmalu koga izpodrinili. V prihodnosti morda lahko pričakujemo tudi kakšne kripto podjetnike," napoveduje.

Cajnko-Javornikova dodaja, da več kot polovica deseterice najbogatejših posluje zunaj Slovenije. "Gre za davčno ugodnejša okolja ali okolja, ki zahtevajo manj natančna razkritja. Zadnje se mi zdi verjetnejši razlog za poslovanje v davčnih oazah," ugiba in dodaja, da med najbogatejšimi ni imen iz Rajskih ali Panamskih dokumentov.

Ne spreglejte