Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
16.25

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

dopust morje turizem Hrvaška

Torek, 3. 10. 2023, 16.25

7 mesecev

Na Hrvaškem letos več kot sto milijonov turističnih nočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Hrvaška avtocesta cestninska postaja | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Turisti na Hrvaškem so od začetka leta do konca septembra ustvarili 18,7 milijona prihodov in več kot 102 milijona nočitev. To je deset odstotkov več prihodov in dva odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani ter enak rezultat kot v rekordnem letu 2019, so danes sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti.

Največji turistični obisk so v prvih devetih mesecih zabeležili na Jadranski obali, kjer so turisti ustvarili 16,7 milijona prihodov in 98,1 milijona nočitev. To je osem oz. dva odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Zagreb je zabeležil 974 tisoč turističnih prihodov oz. 22 odstotkov več kot lani in 1,9 milijona nočitev oz. 15 odstotkov več kot lani. V preostalih delih države so zabeležili milijon prihodov in 2,1 milijona nočitev, kar je 15 oz. 14 odstotkov več kot v prvih devetih mesecih minulega leta.

Slovenci takoj za Nemci

Največ nočitev so v prvih devetih mesecih ustvarili Nemci (22,6 milijona), Hrvati (11,9 milijona) in Slovenci (10,2 milijona).

V septembru so na Hrvaškem zabeležili največ nočitev gostov iz Nemčije (3,8 milijona), Avstrije (1,3 milijona) in Slovenije (en milijon).

Skupno so gosti na Hrvaškem v septembru ustvarili 13,5 milijona nočitev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in pet odstotkov več kot leta 2019.

Minuli mesec so na Hrvaškem sicer zabeležili 2,5 milijona prihodov turistov. To je 15 odstotkov več kot septembra lani in devet odstotkov več kot septembra 2019.

Direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je obisk po koncu glavne turistične sezone danes označil kot odličen. "V naši državi trenutno biva okoli 200 tisoč gostov, medtem ko jih je bilo lani v tem času okoli 150 tisoč," je izpostavil. Dodal je, da jih posebno veselijo odlični rezultati tako glede obiska gostov z bližnjih in najpomembnejših evropskih trgov kot tudi z daljnih, kot je ZDA.

Ne spreglejte