Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
25. 4. 2019,
12.49

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Matej Pirc SDH DUTB slaba banka

Četrtek, 25. 4. 2019, 12.49

5 let

Matej Pirc (za zdaj) osamljen v vodstvu DUTB

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Matej Pirc | Karierna pot Mateja Pirca se je začela v Mercatorju, nato se je povzpel na čelo upravljavca državnega premoženja SDH, po krajšem postanku v svetovalnem podjetju A.T. Kearney pa zdaj že dve leti zavzema vodilne položaje v DUTB. | Foto STA

Karierna pot Mateja Pirca se je začela v Mercatorju, nato se je povzpel na čelo upravljavca državnega premoženja SDH, po krajšem postanku v svetovalnem podjetju A.T. Kearney pa zdaj že dve leti zavzema vodilne položaje v DUTB.

Foto: STA

Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so za glavnega izvršnega direktorja slabe banke imenovali Mateja Pirca, ki je od konca januarja to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti, poroča STA. Pirc je bil v času vlade Alenke Bratušek šef Slovenskega državnega holdinga (SDH), v DUTB pa je zaposlen slabi dve leti. 

Matej Pirc je na DUTB od avgusta 2017. Prej je zasedal položaj finančnega direktorja, po odhodu Madžara Imreja Balogha sredi lanskega decembra pa so ga - med 24 prijavljenimi na mednarodnem razpisu - izbrali za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja. Zdaj so mu neizvršni direktorji tudi uradno podelili mandat.

Kadrovski vihar

Za zdaj bo sam v sicer tričlanskem vodstvu slabe banke, saj sta po Baloghu nedavno odstopila tudi izvršna direktorja Andrej Prebil in Jože Jaklin. Njuni zamenjavi naj bi po poročanju Dela v DUTB poiskali po prvomajskih praznikih.

V DUTB je bilo sicer že pred odhodom vseh treh izvršnih direktorjev precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč že pred Baloghovim odhodom iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Kot smo razkrili na Siol.net, je kadrovski vihar v vrhu slabe banke sprožila sporna prodaja zemljišča slabe banke v Logatcu, ki jo preiskuje policija.

Andrej Prebil, Hoteli Bernardin
Novice Andrej Prebil odhaja iz DUTB

Kdo je Matej Pirc?

Pirc je kariero začel v Mercatorju. Med drugim je bil pomočnik izvršnega direktorja področja financ in upravljanja s tveganji v Mercatorju, deloval pa je tudi na drugih položajih v sistemu največjega trgovca.

Aprila 2014 je prevzel vodenje Slovenske odškodninske družbe (Sod). Takrat je dolgoletni predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič odstopil s položaja, saj je takrat sprejeti zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH) predvidel, da mu s sprejetjem zakona mandat preneha. Konec aprila 2014 je bil nato ustanovljen SDH, Pirc pa je postal predsednik uprave. Poleg njega je bil v upravo imenovan še Matej Runjak.

A v upravi sta sedela le leto dni. Pirca je nasledil nekdanji NLB-jevec Marko Jazbec. Pirc je hitro po razhodu z upravljavcem državnega premoženja dobil službo kot eden od direktorjev slovenske podružnice mednarodnega svetovalnega podjetja A. T. Kearney. Februarja 2016, le malo po menjavi službe, smo poročali o sumu konflikta interesov, saj je svetovalno podjetje takoj po začetku sodelovanja s Pircem sklenilo pogodbo z državno Gen energijo, katere nadzorni svet je vodil - Pirc.

Leto in pol kasneje se je Pirc vrnil v državne jasli, le da je tokrat pristal na slabi banki - kot že omenjeno, je prišel na položaj finančnega direktorja, nato pa napredoval na mesto glavnega izvršnega direktorja. Pirca so lani med drugim imenovali tudi v nadzorni svet 2TDK, projektnega podjetja za drugi tir

Novice Korupcija ali klientelizem: bo SDH odpoklical svojega nekdanjega šefa?
Ne spreglejte