Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
6. 11. 2015,
9.16

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Istrabenz Koper Žusterna marina Boris Popovič Igor Bavčar

Petek, 6. 11. 2015, 9.16

1 leto, 3 mesece

Lahko še en Bavčarjev greh dokončno potopi Istrabenz?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koprska občina je zoper Istrabenz vložila 31,9 milijona evrov vredno tožbo. Razlog? Leta 2007 je "Bavčarjevemu" holdingu podelila koncesijo za gradnjo marine v Žusterni, ki je niso nikdar zgradili.

Zgodba okrog pristanišča ima dolgo brado. Leta 2007, še v času, ko je Istrabenz vodil Igor Bavčar, je koprska občina družbi Istrabenz Marina Invest podelila koncesijo za gradnjo turističnega pristanišča Marina Žusterna in krajevnega pristanišča ob izlivu Badaševice. Gradnja naj bi bila končana v dveh letih.

"Glede na to, da je koncesionar bodoče, nove marine v Žusterni družba Istrabenz, sem prepričan, da bo nova marina zgrajena v najkrajšem mogočem času, in sicer v zadovoljstvo vseh, zlasti prebivalk in prebivalcev Mestne občine Koper," je svoje neomajno zaupanje v poslovnega partnerja takrat povzel koprski župan Boris Popovič.

A se je uštel: posel je padel v vodo, za Marino Invest pa se je leta 2010 - v letu, ko je moral oditi tudi Bavčar - začel stečajni postopek.

Unovčitev milijonske garancije Popovič je posel spravil na sodišče – sprva s tožbo proti podjetju Istrabenz Marina Invest, nato pa proti krovni družbi Istrabenz. Zahteval je plačilo in unovčitev bančne garancije za posel, ki jo je imel Istrabenz pri NKBM, in lani mu je uspelo. Po pravnomočnosti sodbe je moral Istrabenz občini vrniti milijon evrov – 100 tisoč evrov je občina od banke dobila že leta 2010, preostalih 900 tisoč evrov pa lani oktobra.

A tu se zgodba ni končala. Istrabenz je namreč vložil protitožbo. V koprski družbi razlogov ne želijo komentirati, na koprski občini pa so nam pojasnili, da je tožnik prepričan, da koprska občina ni bila upravičena do izplačila bančne garancije. Obravnava v tem postopku poteka danes.

Občina z novo tožbo Pred dvema tednoma pa je koprska občina sporu dodala novo dimenzijo: vložila je tožbo, v kateri zahteva 31,9 milijona evrov odškodnine. Kot pravijo, je razlog neizpolnitev in kršitev koncesijske pogodbe za gradnjo ter upravljanje turističnega pristanišča Marina Žusterna in krajevnega pristanišča ob izlivu Badaševice ter izvajanje gospodarskih javnih služb na področju pomorskih dejavnosti.

Usodni udarec za Istrabenz? Kaj bi uspeh občine, ki je bila v enem postopku pred sodiščem že uspešna, pomenil za Istrabenz? Iz koprske družbe nam na to vprašanje niso odgovorili. Sporočili so le, da zadeve ne komentirajo.

Bilance pa kažejo, da je obstoj holdinga že danes na nitki. Prihodki so se lani glede na leto 2013 zmanjšali za tri odstotke, na 39,8 milijona evrov, ob tem pa so ustvarili tri milijone evrov izgube iz poslovanja. Pri tem finančni dolg znaša 214 milijonov evrov.

Nekoč mogočni obalni imperij se že leta krči. Aprila letos so prodali večinski delež v IT družbi Actual, septembra pa je nove lastnike iz Švice dobilo tudi podjetje Istrabenz hoteli Portorož, sicer lastnik hotela Kempinski.

Holding Istrabenz danes tako zajema družbe Istrabenz Turizem, ki upravlja šest hotelov v Portorožu in enega v Opatiji na Hrvaškem, Istrabenz Plini ter Zastava Istrabenz Lizing (lizinška družba v Srbiji).

Ne spreglejte