Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
12.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka kazen

Sreda, 9. 7. 2014, 12.50

7 let, 2 meseca

Krki zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje 10 milijonov evrov kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je naložila globe v skupni višini 427,7 milijona evrov francoski farmacevtski družbi Servier in še petim proizvajalcem generičnih zdravil, med katerimi je tudi slovenska Krka.

Kazen je družbe doletela zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Krka bo morala plačati 10 milijonov evrov, sporočajo z Bruslja.

Podjetja bodo morala plačati kazni zaradi sklepanja številnih poslov za zaščito najbolje prodajanega zdravila podjetja Servier za nižanje krvnega tlaka perindopril pred drugimi konkurenčnimi generičnimi zdravili v EU.

Podjetje Servier je ravnalo na škodo javnih proračunov in pacientov Kot pojasnjujejo v Bruslju, je podjetje Servier z nabavo tehnologije in številnimi patentnimi dogovori s konkurenčnimi proizvajalci generičnih zdravil razvilo strategijo za izključitev konkurentov in poznejši vstop cenejših generičnih zdravil na trg. "Podjetje je tako ravnalo na škodo javnih proračunov in pacientov ter v nasprotju s protimonopolno zakonodajo EU," navaja komisija.

Poleg Servierja in Krke bodo kazni morali plačati še Niche/Unichem, Matrix (sedaj del Mylana), Teva ter Lupin.

"Servier je imel strategijo sistematično odkupiti katere koli konkurenčne grožnje, da bi zagotovil njihovo odsotnost s trga," je pojasnil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia. "Konkurenti se ne morejo dogovoriti o delitvi trga ali tržnih rent namesto tekmovanja, tudi če so ti dogovori v obliki poravnav glede patentov. Takšne prakse neposredno škodijo pacientom, nacionalnim zdravstvenim sistemom in davkoplačevalcem," je še izpostavil.

Almunia je farmacevtske družbe pozval, naj se raje osredotočajo na inovacije in konkurenčni boj, namesto da skušajo od pacientov iztisniti čim več denarja.

Proizvajalci generikov so se odrekali konkurenčnemu boju Kot pojasnjuje komisija, je imel Servier na trgu v zvezi z zdravilom perindopril zelo močan položaj, saj razen generičnih verzij nobeno zdravilo ni moglo resneje ogroziti njegove prodaje in cen. Proizvajalci generičnih zdravil so želeli svojo priložnost izkoristiti ob izteku Servierjevega patenta za molekulo perindoprila leta 2003 in so se, kot ugotavlja Bruselj, intenzivno pripravljali na vstop na trg.

To so nameravali storiti z proizvodi, ki ne bi zahtevali patentov, ali pa so želeli na sodišču izpodbijati Servierjeve patente, ki naj bi bili neupravičeni. Virov nezaščitene tehnologije je bilo sicer malo, leta 2004 pa je Servier pridobil nadzor nad najbolj napredno, s čimer je začasno zaustavil proizvajalce generikov. Omenjene tehnologije sicer ni nikoli dal na trg.

Proizvajalci generičnih zdravil so se po tem obrnili na sodišča. A vsakič, ko je bilo katero od podjetij v letih od 2005 do 2007 blizu vstopa na trg, sta Servier in to podjetje dosegla poravnavo v primeru. V teh poravnavah so se proizvajalci generikov strinjali, da se odrečejo konkurenčnemu boju v zameno za del Servierjevih prihodkov. Takih primerov je bilo najmanj pet, Servierjva izplačila podjetjem pa so dosegla več deset milijonov evrov.

"Učinkovita konkurenca s strani generičnih proizvajalcev občutno zniža cene" V enem primeru je Servier generičnemu podjetju ponudil licenco za sedem nacionalnih trgov. V zameno je to podjetje pristalo, da "žrtvuje" vse druge evropske trge in opusti namene, v skladu s katerimi bi na njih ponudila svoj perindopril. Servier je na ta način zagotovil, da proizvajalec generičnega zdravila ne bo vstopal na nove trge in njegovih patentov ne bo spodbijal na sodiščih.

Komisija izpostavlja še, da učinkovita konkurenca s strani generičnih proizvajalcev občutno zniža cene. "Vstop na trg generičnega zdravila dramatično zniža cene zdravila in prinese veliko koristi za paciente in državne proračune," navajajo v Bruslju. Leta 2007 so tako cene generičnega perindoprila v Veliki Britaniji glede na prejšnje cene Servierja padle povprečno za 90 odstotkov. Do tega je prišlo, potem ko je edini še preostali konkurent na Otoku dosegel razveljavitev takrat najpomembnejšega Servierjevega patenta.

V svojih internih dokumentih so sicer pri Servierju ponosno izpostavili svoj "velik uspeh - štiri leta", v katerih so po izteku patenta za perindopril leta 2003 uspeli zadržati svoj primat, še izpostavlja Bruselj.

Ne spreglejte