Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
11.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evro kriza

Sobota, 6. 7. 2013, 11.44

7 let, 2 meseca

Kriza začasno omajala globalno vlogo evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je bila globalna vloga evra v prvih letih finančne in gospodarske krize stabilna, so jo krizne razmere v evrskem območju lani začasno omajale.

To kaže najnovejša študija Evropske centralne banke (ECB). A v Frankfurtu kljub temu ugotavljajo, da se je položaj skupne evropske valute v drugi polovici leta spet začel krepiti.

ECB ugotavlja, da se je pomen evra na nekaterih tržnih segmentih predvsem v prvem delu 2012 zmerno zmanjšal, kot glavni razlog za to pa v osrednji denarni ustanovi območja evra navajajo prav krizo v evrskem območju. Ta je namreč povzročila zmanjšanje likvidnosti in aktivnosti na kapitalskih trgih v območju evra.

Odločitve prikazale "moč povezanosti" v Evropi Vseeno pa študija, ki jo ECB objavlja vsako leto, prepoznava tudi signale krepitve vloge skupne evropske valute v drugi polovici lanskega leta. K temu so po mnenju centralne banke prispevale odločitve, sprejete na ravni EU, ki so prikazale "moč povezanosti" v Evropi.

Med temi je izstopala odločitev ECB za program neomejenega odkupovanja državnih obveznic v zameno za izpolnjevanje strogih pogojev.

Evro še naprej druga rezervna valuta na svetu Poleg tega so po oceni ECB k vnovičnemu dvigu zaupanja trgov v evro prispevala tudi ukrepi na ravni posameznih držav za uravnoteženje javnih financ in izvedbo nujnih reform.

A v ECB vseeno pozivajo k nadaljevanju prizadevanj na evropski in nacionalnih ravneh ter k nadaljnji krepitvi institucionalnega okvira v območju evra. Pri zadnjem se v zadnjih mesecih kot osrednja naloga izpostavlja oblikovanje bančne unije.

V vsakem primeru pa podatki kažejo, da evro kljub krizi v nekaterih državah, ki ga uporabljajo, ohranja vlogo druge rezervne valute na svetu, takoj za ameriškim dolarjem.

Delež evra v deviznih rezervah držav zunaj območja evra se je v zadnjem trimesečju 2012 v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2011 upoštevajoč takratni devizni tečaj znižal za 1,2 odstotne točke na 23,9 odstotkov. Delež dolarja se je v tem času zmanjšal za 0,3 odstotne točke na 61,9 odstotka.

Na mednarodnih trgih dolžniških instrumentov se je lani delež tovrstnih instrumentov, denominiranih v evrih v zadnjem četrtletju 2012 v primerjavi z enakim obdobjem 2011 po najnovejših popravljenih podatkih znižal za 0,7 odstotne točke na 25,5 odstotka, medtem ko je delež dolarja narasel za dve odstotni točki na 52,4 odstotka.

Delež trgovanja z evri kljub pretresom ostal večinoma nespremenjen V mednarodnih posojilnih dejavnostih se je delež evra v mednarodnih posojilih v primerjavi z 2011 do konca tretjega četrtletja lani znižal za 1,7 odstotne točke na 15,8 odstotka, v mednarodnih vlogah pa po drugi strani za 1,4 odstotne točke na 19,6 odstotka. Po drugi strani se je okrepila vloga dolarja, katerega delež se približuje 70 oziroma 65 odstotkom.

Na mednarodnih valutnih trgih je delež trgovanja z evri kljub pretresom ostal večinoma nespremenjen. Podatki o poravnavah poslov v tujih valutah v okviru sistema bruto poravnav Continuous Linked Settlements kažejo, da je povprečni delež evra v dnevnih poslih ostal nespremenjen pri okoli 40 odstotkih, medtem ko z okoli 90 odstotki še vedno odločno prevladuje dolar. Ker gre v poslih vedno za dve valuti, je vsota 200 in ne 100 odstotkov.

Delež evra kot valute obračuna ali poravnave v trgovini med članicami območja evra in državami zunaj območja skupne valute je po ugotovitvah ECB lani nekoliko upadel. Pri izvozu blaga iz območja evra je delež faktur v evrih znašal 62,5 odstotka, kar je 2,4 odstotne točke manj kot 2011. Pri uvozu blaga v območje evra pa se je delež znižal na 0,8 odstotne točke na 49 odstotkov.

Evro kot rezervno valuto največ uporabljajo v EU Študija tudi še enkrat potrjuje, da je uporaba evra kot rezervne valute še vedno najvišja v članicah EU izven območja evra ter v državah v vzhodni in jugovzhodni evropski soseščini. V nekaterih državah se uporablja za velika plačila v tujino, v njej ljudje najemajo posojila, služi pa tudi kot rezervna valuta, s katero se državljani zaščitijo pred nihanjem domače valute in inflacijo.

Delež evra v denarnih vlogah in posojilih v teh državah ostaja bolj ali manj nespremenjen in se giblje malenkost nad 80 odstotki.

Ne spreglejte