Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
12.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 12.25

7 let, 2 meseca

Komu bi vlada najlažje vzela?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekonomist Anže Burger pravi, da je treba dati sindikatom ultimat in takoj znižati plače, podobno menijo tudi na GZS. Sindikalist Branimir Štrukelj: "To bi zavrnili in tvegali konflikt z vlado."

Po padcu davka na nepremičnine minister za finance Uroš Čufer napoveduje dvig DDV, ki pa mu že zdaj nasprotujejo v koalicijski Državljanski listi. Poleg omenjenega dviga DDV bi lahko vlada uvedla tudi krizni davek ali zmanjšala porabo.

Socialne partnerje in ekonomista s FDV Anžeta Burgerja smo vprašali, kateri od naštetih ukrepov bi bil zanje najbolj sprejemljiv.

Dvig DDV je slaba rešitev Dvig DDV je najbolj realna možnost, predvsem s stališča, da bi lahko začel veljati že prihodnji mesec, meni Burger. Goran Novković iz gospodarske zbornice pa pravi, da je treba biti pri dvigu DDV izredno previden.

"Najprej je treba pogledati, kakšni so bili učinki dviga DDV lani julija. Podatki namreč kažejo, da višji stopnji DDV nista povsem obremenili potrošnikov, temveč sta močno vplivali na gospodarstvo. Denimo trgovci niso zvišali cen, a so na drugi strani 'pritisnili' na dobavitelje. To pa je bilo slabo," pravi Novković, ki je prepričan, da je dvig DDV slaba rešitev.

Odpuščanje ali znižanje plač v javnem sektorju Po mnenju Burgerja bi bilo smiselno takoj zarezati v javno porabo.

"Glede na to, da sindikati takšnim ukrepom nasprotujejo, bi jim dal jaz ultimat: ali nižje plače ali odpuščanje," je jasen Burger, Novković pa meni, da bi bilo treba enkrat za vselej racionalizirali javni sektor. "Gospodje v javnem sektorju se ne zavedajo, da je samo od leta 2008 ta porabil devet milijard več, kot smo ustvarili. Na letni ravni torej 1,5 milijarde evrov."

Sindikati: Kakršnikoli posegi v plače nesprejemljivi "To bi bilo nesprejemljivo, tudi zato, ker so bili v zadnjih treh letih posegi drastični in so se plače znižale za okoli deset odstotkov. To bi odločno zavrnili in tvegali konflikt z vlado. Imamo dogovor z vlado do konca leta 2014, tako da od tega ne odstopamo, za leto 2015 pa je vse odprto. Vem pa, da bi bila pogajanja izredno dramatična," je oster sindikalist Branimir Štrukelj.

Krizni davek je preveč nedorečen Kaj sogovorniki menijo o morebitni uvedbi kriznega davka, ki se vselej omenja ob reševanju državnega proračuna? "Nimamo stališča, ker predlog ni bil nikoli podrobneje oblikovan. Če pa bi morali izbirati med kriznim davkom in dvigom DDV, bi zagotovo izbrali dvig DDV," pravi Štrukelj.

Burger pravi, da je uvedba kriznega davka še povsem nedorečena. "Krizni davek na kaj? Samo na plačo, ki nekaterim predstavlja celoten dohodek, ali tudi na preostali del dohodka? Če bi se nanašal samo na izplačane plače, bi bil krivičen," opozarja Burger.

"Krizni davek bi bil nov davek, dviga davkov pa vlada za letos ni napovedovala," pa pravi Novković, ki je prepričan, da je veliko rezerv v boju proti sivi ekonomiji in posledično v uvedbi davčnih blagajn.

Štrukelj meni, da bi bilo bolj smiselno porabljati denar za subvencije, saj je gospodarstvo v zadnjih letih prejelo dve milijardi evrov, zaposlenih pa je manj.

Ne spreglejte