Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

8

Natisni članek

SDH Alenka Žnidaršič Kranjc Dragomir Matić Luka Koper

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 4.03

6 let, 7 mesecev

Komedija v Kopru: uprava Luke pred SDH beži v naravni rezervat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

8

Škocjanski zatok | Foto Naravni rezervat Škocjanski zatok

Foto: Naravni rezervat Škocjanski zatok

Pred skupščino Luke Koper, na kateri bodo delničarji 30. junija odločali o novih nadzornikih družbe, so odnosi med Slovenskim državnim holdingom (SDH) in upravo Luke Koper vse bolj napeti. 

Tokrat se je zapletlo zaradi izbora lokacije za prihajajočo skupščino. V Luki, ki jo vodi Dragomir Matić, jo namreč nameravajo izpeljati v dvorani centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok v neposredni bližini Kopra. Temu nasprotujejo v SDH, ki upravlja večinski državni delež v Luki Koper. Od uprave Luke so po naših informacijah že zahtevali, naj izbere drugo lokacijo in to tudi javno objavi.

Lokacija v nasprotju s predpisi

V SDH menijo, da je izbrana lokacija v nasprotju s predpisi, ki se nanašajo na omenjeni naravni rezervat. Ti namreč precej omejujejo obseg in naravo dogodkov, ki jih je dovoljeno organizirati na območju Škocjanskega zatoka.

Dragomir Matić, predsednik uprave Luke Koper | Foto: STA , Dragomir Matić, predsednik uprave Luke Koper Foto: STA , Že na spletni strani je mogoče prebrati, da "lahko zunanji uporabniki dvorano najamejo le za izvedbo dogodkov in dejavnosti, skladnih s cilji naravnega rezervata". Organizator dogodka ga mora tako petnajst dni prej prijaviti upravljavcu Škocjanskega zatoka, ki nato odloči o tem, ali ga dovoli ali ne.

V vsakem primeru je število udeležencev omejeno na največ sto oseb, obvezna vsebina dogodka pa je predstavitev naravnega rezervata oziroma njegovih geografskih in bioloških značilnosti. Praksa na dogodkih, organiziranih na območju zatoka, je tudi zbiranja možnost finančnih sredstev za ohranitev tega naravnega rezultata – bodisi s prodajo izdelkov bodisi z donacijami. 

V Luki razmišljajo o odpovedi skupščine?

Za odgovor na vprašanje, ali skupščina delničarjev Luke Koper ustreza kriterijem, ki jih predpisuje uredba in drugi predpisi, veljavni za Škocjanski zatok, so nas v Luki Koper napotili na upravo Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Tam nam v petek ni uspelo najti sogovornika. 

Pozneje so nam iz Luke posredovali dopis, iz katerega je razvidno, da je vodja naravnega rezervata Nataša Šolaja soglašala z izpeljavo skupščine, saj da se uredba o Škocjanskega zatoku ne nanaša na konferenčne dogodke, organizirane v dvorani na tem območju. Predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc nas je za pojasnila napotila na upravo družbe. 

Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornega sveta Luke Koper | Foto: STA , Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornega sveta Luke Koper Foto: STA , Zaplet z lokacijo sicer časovno sovpada z neuradnimi informacijami, da naj bi v Luki razmišljali celo o odpovedi skupščine, s čimer bi za nekaj mesecev preložili zamenjavo najmanj dveh članov nadzornega sveta. V SDH pa po lanskem dogajanju, ko je blokada vhoda v Luko preprečila izvedbo skupščine, zaradi česar je odstopil tudi predsednik uprave SDH Marko Jazbec, očitno ničesar ne želijo prepustiti naključju.

Zamenjali bi Žnidaršič-Kranjčevo

Delničarji Luke Koper bodo sicer na skupščini odločali o predčasni zamenjavi dveh članov nadzornega sveta, vključno s prvo nadzornico Žnidaršič-Kranjčevo, ki že dalj časa ni v dobrih odnosih z državo kot največjo lastnico. Poleg nje bi odpoklicali še članico nadzornega sveta Elen Twrdy.

Namesto njiju v SDH predlagajo imenovanje Milana Jelenca in Barbare Nose. Medtem bi nov mandat zaupali Radu AntolovićuAndreju Šercerju in Žigi Škerjancu. Omenjenim nadzornikom bi se sicer oktobra letos iztekel mandat.

V SDH so se odločili narediti tudi konec nepreglednemu poslovanju Luke Koper. Zahtevali bodo posebno revizijo poslovanja. 

Z njo bi preverili poslovanje Luke Koper s petimi največjimi izvajalci pristaniških storitev, s katerimi po naših podatkih opravi za skoraj deset milijonov evrov poslov. Posebni revizor naj bi preverjal, kdo jih izbira, kdo določa cene in kdo izvaja nadzor. Po mnenju SDH pri poslih Luke Koper s temi podjetji obstaja sum korupcijskih in drugih tveganj, ki bi lahko vodili do oškodovanja pristaniške družbe.

Ne spreglejte