Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
7.58

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

9

Natisni članek

Alenka Bratušek 2TDK Kolektor drugi tir

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 7.58

2 leti, 2 meseca

Kolektor klonil: umik 2,5 milijona evrov težkega aneksa

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

9

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Zaradi zamika začetka del je izvajalec zahteval aneks, ki bi projekt podražil za 2,5 milijona evrov. | Foto Urad vlade za komuniciranje

Zaradi zamika začetka del je izvajalec zahteval aneks, ki bi projekt podražil za 2,5 milijona evrov.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Izvajalec pripravljalnih del za drugi tir, konzorcij podjetij Kolektor CPG in Euroasfalt, je umaknil aneks, s katerim je zahteval povečanje stroškov del. Umik zahteve, ki bi drugi tir še pred začetkom del podražila za 2,5 milijona evrov, je zahtevala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Pretekli teden je ministrica navedla, da se prenos pogodbe z direkcije za infrastrukturo na 2TDK ne bo zgodil, če ne bo umaknjena zahteve po aneksu. Ob tem je omenila tudi možnost ponovitve razpisa za izbiro izvajalca pripravljalnih del.

Konzorcij podjetij Kolektor CPG in Euroasfalt je aneks zahteval zaradi zamika začetka del, saj so se v tem času podražili tako energenti kot materiali in delo. Zdaj je, kot poroča današnje Delo, zahtevo umaknil s pojasnilom, da želi izvedbo del začeti takoj, brez odlašanja.

Direktor CPG Kristjan Mugerli je za časnik pojasnil, da so se tako odločili po ponovni preučitvi, saj so predvideli, da bodo tako zmanjšali "oportunitetne stroške, ki nastajajo z nadaljnjo odložitvijo izvedbe del".

Kot so naknadno sporočili iz omenjene družbe, so se za umik zahteve odločili, ker je v interesu vseh, da projekt čim prej steče. "Prepričani smo, da bomo s tem zmanjšali oportunitetne stroške, ki nam nastajajo z nadaljnjo odložitvijo izvedbe del. Ker pa še vedno ne vemo, kdaj se bodo dela začela, in ker cene v gradbeništvu še naraščajo, se nam stroški vsak dan povečujejo," so še opozorili v sporočilu za javnost.
drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Drugi tir: Kolektor pred začetkom del zahteva aneks #video

Vlada gre sicer danes v Luksemburg na pogajanja za posojilo EIB.

Prenos investitorstva z direkcije na podjetje 2TDK bo končan do 15. oktobra, saj je nadzorni svet 2TDK z izjemo pogodbe z izvajalcem pripravljalnih del že potrdil vse preostale potrebne pogodbe za prenos. O prenosu investitorstva bo ta teden odločala vlada.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Drugi tir: Levica poziva Bratuškovo, naj prekine pogajanja z Madžarsko #video

"Kolektor CGP je z dopisom dne 7. oktobra 2018 obvestil ministrstvo za infrastrukturo, da z današnjim dnem umika obvestilo in zahtevek za dodatno plačilo, ki ga je terjal zaradi zamika del pri izvedbi projekta Drugi tir," so sporočili z ministrstva in dodali:

"Ministrica za infrastrukturo je ocenila, da je zahtevek Kolektorja neupravičen in da nima podlage v sklenjenih pogodbah, zato z zadovoljstvom sprejema odločitev o umiku. Ministrica ob tem poudarja zavezo ministrstva, da bo storilo vse, da se bodo dela na trasi Divača Koper čimprej začela."

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.
Ne spreglejte