Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
16.45

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vladimir Putin nafta borzni indeks borza

Sreda, 7. 9. 2022, 16.45

1 leto, 7 mesecev

Kolaps cene nafte: kot da vojne v Ukrajini nikoli ne bi bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na newyorških borzah so tečaji osrednjih indeksov obarvani zeleno in poskušajo končati večtedenski negativni trend. Medtem se močno ceni nafta, in sicer je cena za severnomorsko nafto brent prvič od začetka ruske vojne v Ukrajini upadla pod mejo 90 dolarjev za sod. 

Za krepko pocenitev nafte je po ocenah analitikov kriv strah pred globalno recesijo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 82,59 dolarja, kar je 4,29 dolarja manj kot v torek. V Londonu so se medtem novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 4,15 dolarja na 88,68 dolarja.

Newyorške borze v zelenem

V New Yorku so tečaji vrednostnih papirjev približno tri ure pred koncem trgovanja obarvani zeleno. Industrijski indeks Dow Jones je 0,72 odstotka višje kot v torek. Širši indeks S&P 500 je 0,63 odstotka nad izhodiščem, tehnološki indeks Nasdaq pa se zvišuje po enoodstotni stopnji.

Zadnji trije tedni so bili na newyorških borzah zaznamovani večinoma s padci. Ti so posledica visoke inflacije, ki spodbuja centralno banko Federal Reserve k zategovanju denarne politike. Posledica je ohlajanje gospodarstva.

Igor Masten
Novice Ekonomist Masten, kako naj to zimo poskrbim za svojo družino? #intervju

Evropa v rdečih barvah

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,06 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3502,09 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,35 odstotka, v Parizu pa je indeks CAC 40 trgovanje sklenil 0,02 odstotka nad gladino. Zunaj območja evra se je znižal indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,86 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX pridobil 2,11 odstotka. V Milanu je FTSE MIB pridobil 0,04 odstotka vrednosti, indeks SMI pa je v Zürichu trgovanje sklenil 0,27 odstotka v minusu.

Evro še navzdol, britanski funt na 37-letnem dnu

Tečaj evra je padel. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 0,9971 dolarja, kar je 0,69 odstotka več kot v torek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 0,9885 dolarja (v torek pri 0,9928 dolarja).

Britanski funt je v primerjavi z dolarjem danes padel na najnižjo vrednost po letu 1985. Okoli 16. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za en funt odšteti 1,1406 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Padec je posledica skrbi pred recesijo v Veliki Britaniji zaradi skokovite inflacije in energetske draginje.

Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice Kako želi Putin zavladati svetu

Rekordno nizko vrednost v primerjavi z ameriško valuto je v zadnjem času zabeležil tudi japonski jen. V začetku meseca je v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnil na novo najnižjo vrednost po letu 1998, saj je bilo treba za en dolar odšteti 140 jenov. Od takrat naprej japonska valuta še naprej pada, okoli 16.20 je bilo treba za en dolar odšteti 144,33 jena. Januarja je bil tečaj jena pri približno 115 jenih za dolar.

Matjaž Han, Robert Golob in Tibor Šimonka
Novice Golob: Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov
Ne spreglejte