Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2023,
22.05

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

sosedski spor stanovanjska politika stanovanjski blok Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 5. 11. 2023, 22.05

3 mesece

Pravni nasvet

Kako doseči pravično delitev skupnih stroškov v bloku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Stanovanjski blok | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako urediti, da bo število stanovalcev v večstanovanjski stavbi ustrezalo dejanskemu stanju? Delitev skupnih stroškov (voda, elektrika, čiščenje, odvoz smeti, upravnik) temelji na osnovi števila stanovalcev (le en del na velikosti stanovanja). Upravnik pravi, da morajo število stanovalcev posameznega stanovanja sporočiti lastniki, ki pa tega ne naredijo (predvsem tisti, ki imajo najemnike). Tako je npr. v stanovanju s 70 kvadratnimi metri površine uradno le en stanovalec, dejansko pa notri biva štiri ali pet ljudi. Če število stanovalcev sporoči najemnik, jih upravnik ne upošteva. Dejansko stanje števila stanovalcev pri nas je približno 20 odstotkov višje. Šel sem na upravno enoto in podal ustno zahtevo (za naš blok), da mi dajo število stanovalcev posameznih stanovanj za ves blok, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno bivanje. Ta seznam bi dal upravniku, ki bi to moral upoštevati. A zahteva je bila zavrnjena, češ da gre za varstvo osebnih podatkov. Sicer se s tem ne strinjam. Ali bi se moral obrniti na informacijsko pooblaščenko? Razmišljal sem tudi o tem, da podam kazensko prijavo za dejanje goljufije zoper nevestne lastnike stanovanj. Ali ostajajo še kakšne druge možnosti ureditve? Bojan K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaše vprašanje ureja pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb. Ta pravilnik določa, da se za dejanskega uporabnika posamezne enote šteje oseba, ki enoto uporablja vsaj 15 dni v mesecu. Če je posamezna enota prazna ali se uporablja občasno, manj kot 15 dni v mesecu, se šteje, da jo uporablja en uporabnik. Lastnike psov se bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika.

fasada izolacija
Novice Je treba pri ureditvi fasade na bloku nujno sodelovati?

Dejansko mora upravniku sporočiti podatke o številu uporabnikov lastnik posamezne enote ali pa tudi najemnik posamezne enote, če se ta daje v najem.

Če lastniki ali najemniki stanovanj upravniku ne sporočijo števila uporabnikov oziroma povečanja števila uporabnikov posamezne enote pravočasno ali mu števila sploh ne sporočijo, upravnik upošteva, kot da to posamezno enoto uporablja toliko oseb, kot se šteje za primerno skladno s 14. členom pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem, pri čemer se upošteva površina stanovanja brez plačila lastne udeležbe in varščine.

Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine
Novice Lastnik starega stanovanja bi rad obnovo naprtil najemnikom

Lastniki ali najemniki morajo vse spremembe števila uporabnikov sporočiti upravniku večstanovanjske stavbe najkasneje v roku 15 dni po nastali spremembi. Upravnik upošteva vsako nastalo spremembo pri prvem naslednjem obračunskem obdobju. Za verodostojnost podatka se jamči s podpisom. V primeru spremembe uporabnik priloži tudi ustrezne dokazne listine, kot na primer potrdilo o odjavi ali prijavi stalnega bivališča oziroma spremembi bivališča, dokazilo o daljši odsotnosti zaradi službenih, šolskih ali študijskih obveznosti, zdravljenja, izpisek iz knjige umrlih ali druga ustrezna dokazila.

Upravnik na podlagi prejetih sporočil o uporabnikih posameznih enot sestavi seznam posameznih enot s številom uporabnikov brez navedbe osebnih podatkov in ga obesi na oglasni deski ali na mestu, dostopnem vsem etažnim lastnikom.

krave živina
Novice V strnjenem naselju se je odločil za intenzivno živinorejo. Sosedje pa?

14. člen Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem določa naslednjo kvadraturo, ki se upošteva v primeru najavljanja podatkov, in sicer:

  • 20–30 m2: 1 oseba,
  • 30–45 m2: 2 osebi,
  • 45–55 m2: 3 osebe,
  • 55–65 m2: 4 osebe,
  • 65–75 m2: 5 oseb,
  • 75–85 m2: 6 oseb.

Odgovor na vaše vprašanje torej je, da je upravnik dolžan upoštevati tudi prijavo najemnikov oziroma sam na podlagi navedenih določil določiti število uporabnikov glede na velikost posamezne enote. 

Odsvetujemo vam vlaganje ovadb, ker ne gre za kaznivo dejanje. Prav tako za zadevo ni odgovorna ali pristojna upravna enota. Kot zaključek vas napotujemo na upravnika, ki je na podlagi naštetih pravilnikov dolžan ukrepati.

V odziv na pravni nasvet smo medtem prejeli odziv Združenja upravnikov nepremičnin, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije - zbornice za poslovanje z nepremičninami:

Že večkrat je bilo tako v relevantni sodni praksi kot v pojasnilih pristojnega ministrstva poudarjeno, da se pristojnost upravnika pri ugotavljanju dejanskega stanja glede števila uporabnikov posameznega dela (na podlagi opozorila uporabnika, ki prebiva v stavbi) konča pri pozivu lastniku ali najemniku, navedenem v pisnem opozorilu, k pojasnitvi, na podlagi šestega odstavka 29. člena Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb.

Upravnik je v celoti vezan na vsebino pojasnila, ki ga prejme od lastnika ali najemnika in nima pristojnosti, da bi v nasprotju s tem ugotavljal dejansko stanje.

Le v primeru, da s strani pozvanega lastnika ali najemnika sploh ne prejme pojasnila, ali ga ne prejme pravočasno, lahko (v skladu z drugim odstavkom istega člena) upošteva, kot da to posamezno enoto uporablja toliko oseb, kot se šteje za primerno skladno s 14. členom Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem, pri čemer upošteva površino stanovanja brez plačila lastne udeležbe in varščine.

Posledično se ne moremo strinjati niti z ugotovitvijo, da sporočanje napačnih podatkov s strani lastnikov oziroma najemnikov ne predstavlja kaznivega dejanja.

Iz določbe drugega odstavka 29. člena Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb namreč izhaja, da lastnik ali najemnik za verodostojnost podatka jamči s podpisom. To pa pomeni, da zavestno sporočanje napačnih podatkov najverjetneje v konkretnem primeru predstavlja kaznivo dejanje, saj se s tem skuša oškodovati ostale etažne lastnike oziroma uporabnike v večstanovanjski stavbi.

V sodni praksi se je že večkrat izkazalo, da upravnik, ki v nasprotju z zgoraj navedenim, sam ugotovi število uporabnikov in to število uporabi tudi pri delitvi stroškov, ne ravna v skladu s pravili, zato v primeru sodnega spora tako ugotovljenih stroškov ne more učinkovito izterjati od zavezanca za plačilo.
kajenje, cigarete
Novice Sosedov cigaretni dim zasmraja stanovanje. Je treba to kar trpeti?!

Ne spreglejte