Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock
Video: Banka SKB

Natisni članek

advertorial Banka SKB Osebne finance

Sreda, 16. 8. 2017, 7.00

2 meseca, 3 tedne

Kaj se dogaja z vašim denarjem, ko spite?

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock
Video: Banka SKB

Ali vedno veste, kaj se dogaja z vašimi financami? Hitro se nam lahko zgodi, da kaj zgrešimo – pozabimo plačati položnice, smo pregloboko v limitu ali pa se bliža konec varčevanja in bi lahko že kovali načrte …

Banka SKB | Foto:

Ali spadate med tiste ljudi, ki imajo vse pod nadzorom in vse do potankosti organizirano ter v vsakem trenutku natanko vedo, koliko denarja imajo na svojem bančnem računu, kdaj so tisti dnevi, ko se izvede plačilo vseh trajnih nalogov, in koliko jim bo ostalo, ko bodo vse mesečne položnice poravnane? Ste morda v skupini ljudi, ki jim stvari neprestano uhajajo iz rok - vedno zamujajo, pa čeprav se na vse pretege trudijo, da bi bili točni? Ali v naglici stalno iščete ključe od stanovanja ali sončna očala, za katera se na koncu izkaže, da ste jih imeli ves čas na glavi? Ali nikoli niste na tekočem, kakšno je trenutno stanje na vašem bančnem računu?

Prevzemite nadzor nad svojim denarjem

Banka SKB | Foto:

Kako živimo svoje življenje, je močno odvisno tudi od naših financ. Istočasno velja, da so naše finance odvisne od našega življenjskega sloga. Ne glede na to, kakšni smo po naravi in na kakšen način si organiziramo svoje vsakodnevne obveznosti, si le s skrbnostjo in dosledno organiziranostjo osebnih financ zagotovimo miren spanec.

Denar je res sveta vladar, vseeno pa ne dopustite, da bi tako prevladal nad vašim življenjem, da bi vas to pripeljalo do neprijetnih in neželenih situacij. Z nekaj preprostimi prijemi imate lahko nadzor nad svojim denarjem.

#1 Načrtujte svoje nakupe

Brezglavo zapravljanje in impulzivno nakupovanje vas bo drago stalo. To sicer ne pomeni, da si sem in tja ne smete privoščiti kakšnega nenačrtovanega nakupa, zlasti nežnejši spol se bo strinjal, da je nakupovanje zabavno in da lahko z njim odpravimo slabo razpoloženje. Občasno si zato le privoščite kakšen priboljšek, vseeno pa ne pustite, da bi vam stvari ušle izpod nadzora. Idealno bi bilo, da večje nakupe načrtujete več mesecev vnaprej in zanje tudi ustrezno varčujete. Vsak mesec dajte malo na stran, pri rednih tedenskih ali dnevnih nakupih, kot so hrana, čistila in kozmetika, pa si pripravite nakupovalni seznam in se ga držite. Če boste po nakupih odšli brez jasnega načrta, kaj boste kupili, boste zagotovo kupili vse drugo kot tisto, kar resnično potrebujete, in verjemite – zapravili boste veliko več!

Banka SKB | Foto:

#2 Spremljajte prilive in odlive

Se vam je že zgodilo, da ste v trgovini obstali na blagajni s polno košaro izdelkov, vaša bančna kartica pa je bila ob plačilu zavrnjena. Najraje bi se pogreznili v zemljo. Ne dovolite si, da bi se znašli v takih in podobnih situacijah. Poskrbite za stalen nadzor nad svojimi financami z Info SMS. Zagotovite si boljšo preglednost poslovanja na osebnem računu ter povsem preprost nadzor nad varčevanjem, limiti in depoziti. Situacije, ko položnice ostanejo neplačane, ker ste si v dobri veri, da ste vse mesečne obveznosti že poravnali, privoščili malce preveč zapravljanja za nepotrebne stvari, zagotovo niso zaželene. Bodite raje gospodar svojega denarja in ne dopustite, da bi denar vladal vam.

Nič več spregledanih datumov glede zapadlosti depozita, varčevanja ali limita.

Današnji življenjski ritem je vse hitrejši in zahtevnejši, kopičijo se nam vedno nove obveznosti in pomembni datumi, ki jih ne smemo izpustiti. A vsega je preprosto preveč. Ni si vam treba zapomniti vseh pomembnih datumov in drugih pomembnih podatkov – teh imate že tako prepolno glavo.

Z Info SMS nikoli ne boste pozabili spremljati svojih osebnih financah. Info SMS je vaš zvesti opomnik, ki ničesar ne spregleda, in vsem, ki imate v SKB odprt osebni račun z rednimi prilivi, pošilja obvestila o finančnih spremembah, in sicer o:

  • stanju na računu,
  • prilivih na račun,
  • zapadlosti depozita,
  • zapadlosti limita,
  • doseženih 90 odstotkih limita in
  • koncu varčevanja.

Banka SKB | Foto:

#3 Stalno po malem varčujte

Ne boste verjeli, koliko denarja se lahko nabere sproti, tako da niti opazite ne. Poleg rednega varčevanja, ki ga imate sklenjenega in za katerega na mesec odmerjate določeno vsoto denarja, poskusite nekaj denarja privarčevati tudi sproti. Po svojih zmožnostih seveda. Poskusite vsak mesec dati na stran manjšo vsoto denarja, in če ne bo res nujno, je ne zapravite. Naslednji mesec poskusite storiti enako. Mogoče se bo kakšen mesec pojavil kakšen nepričakovan izdatek in tega denarja ne boste mogli privarčevati, boste pa zato imeli nekaj na strani od prejšnjih mesecev. Tudi od drobiža, ki vam ostane od rednih nakupov v trgovini ali od kavic, se nekaj nabere. Če ne za drugega za otrokovo žepnino, ki mu jo namenite vsak mesec, ali pa za kakšen dodaten priboljšek, ki si ga prej niste upali privoščiti. Če na ta način pridno varčujete, se lahko ob koncu leta nabere tudi do 300 evrov. Tako boste praktično brez žrtvovanja imeli 300 evrov več za težko zasluženi dopust.

Banka SKB | Foto:

#4 Razporedite svoj mesečni dohodek

Predlagamo, da vodite evidenco rednih mesečnih izdatkov. Zapisujte si, koliko na mesec gre za stanovanjske stroške, koliko zapravite za hrano in bencin ter koliko odštejete za varčevanja in vse preostale izdatke. En mesec ali dva si shranjujte račune, da boste vedeli, pri čem ste. Določite, koliko na mesec ste zmožni zapraviti za sprotne in neobvezne izdatke. Na ta način boste dobili celostno sliko, koliko denarja dejansko zapravite za določeno stvar in koliko vam ga še ostane. Tako se vam ne bo več zgodilo, da bi nenadoma ostali brez denarja na računu in si glavo belili z vprašanjem, za kaj ste vsega zapravili. Stanje na vašem računu tudi večkrat sproti preverite z Info SMS.

Banka SKB | Foto:

#5 Položnice plačujte v rokih

Ne zamujajte s plačili položnic, ob tem pa se izogibajte nepotrebnim dodatnim stroškom z opomini in zamudnimi obrestmi. Ni potrebno, da imate vse datume v glavi, že tako imate glavo polno informacij. Zagotovo imate pri sebi vedno svoj mobilnik, prek katerega lahko spremljate vse informacije o pomembnih datumih. Z Info SMS banke SKB so vedno sveži podatki na dlani.

Ne spreglejte