Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
12.57

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

inflacija

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 12.57

7 let, 3 mesece

Eurostat potrdil avgustovsko 1,3-odstotno inflacijo v območju evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Območje evra je avgusta na letni ravni zabeležilo 1,3-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke manj kot julija. Slovenija je v istem obdobju beležila 2,2-odstotno inflacijo, potrjuje Eurostat.

Evropska unija je avgusta na letni ravni beležila 1,5-odstoten dvig cen, medtem ko je ta julija dosegla 1,7 odstotka. Na mesečni ravni je EU avgusta beležila 0,1-odstotni dvig cen. Slovenija je po podatkih Eurostata avgusta na letni ravni beležila 2,2-odstotno inflacijo, medtem ko so se na mesečni ravni cene zvišale za 0,2 odstotka.

Kje deflacija in kje inflacija? Avgusta so deflacijo na letni ravni beležili v Grčiji (-1 odstotek), v Bolgariji (-0,7 odstotka) in v Latviji (-0,1 odstotka). Najvišje inflacijske stopnje pa so beležile Estonija (+3,6 odstotka), Nizozemska (2,8 odstotka) in Romunija (2,6 odstotka). Najnižje 12-mesečno povprečje stopnje inflacije so imeli v Grčiji (0,1 odstotka) ter na Švedskem in v Latviji (0,7 odstotka). Najvišje pa so imeli v Romuniji (4,4 odstotka), Estoniji (3,8 odstotka) in na Hrvaškem (3,5 odstotka).

Inflacijo navzgor potiskale cene sadja, elektrike in tobaka Letno inflacijo v območju evra so avgusta navzgor potiskale cene sadja (+0,12 odstotne točke), elektrike in tobaka (vsaka +0,10 odstotne točke), medtem ko so jo zniževale cene goriv za transport (-0,26 odstotne točke), cene telekomunikacijskih storitev (-0,18 odstotne točke) ter cene medicinskih storitev (-0,08 odstotne točke).

Slovenija v drugem četrtletju z največjim padcem stroškov dela v EU Eurostat je objavil tudi podatke o stroških dela, ki jih sestavljajo plače in drugi stroški, kot so prispevki delodajalca za socialno varnost. Slovenija je v drugem letošnjem četrtletju zabeležila največji padec stroškov dela na uro v EU. V Sloveniji so se tako plače kot tudi drugi stroški pocenili za 5,9 odstotka. V območju evra in EU so se zvišali za 0,9 odstotka, še navaja evropski statistični urad Eurostat.

Ne spreglejte